Pokazuje rezultate 1 do 50 od 199

Tema: Portal Dokazi u medicini

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku

Ali uvijek treba dati prednost lijekovima jer je kod njih doziranje znatno preciznije i djelovanje ispitano znanstvenim metodama.

Kod liječenja biljnim preparatima, čajevima i slično, neprihvatljivo je to što se ne zna količina aktivne tvari u pripravku koji se primjenjuje, pa vrlo lako dođe do predoziranja sa svim štetnim učincima ili do nedovoljnog unosa aktivne tvari pa izostane željeni učinak.

Čak i ako savršeno precizno odvažeš travice, ne znaš koliki je sadržaj aktivne tvari jer ne znaš koliko je bilo sunca kad je rasla, koliko kiše, koliko minerala u tlu, u kojoj fazi dozrelosti je ubrana itd. a ako ju još procesuiraš, npr kuhanjem, nepoznanice se dodatno povećavaju.

Tako da moje vjerovanje u fitoterapiju znači da razumijem da biljke imaju aktivne tvari, mogu biti ljekovite i štetne, ali prednost uvijek dajem lijekovima s jasnim doziranjem aktivne tari.
    Mujica, podsjećam te na činjenicu da postoje vrlo strogo standardizirani preparati biljnog porijekla kojima je i te kako poznat sastav te koncentracija djelatnih tvari do u miligram. Ti bi to kao liječnik trebao znati. Dapače, neki od njih registrirani su kao bezreceptni lijekovi, a upravo to je dokaz njihove djelotvornosti jer da bi bili tako registrirani nekoliko je uvjeta: jedan od njih je upravo poznati standardizirani sastav, a drugo potvrđena djelotvornost. Navela sam Esberitox kao primjer, ali se nitko od protivnika takvih preparata na to nije ni osvrnuo. Očekujem od tebe da to napraviš jer bi ti lijekovi ipak trebali biti struka.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj mim prvotno napisa Vidi poruku
    Mujica, podsjećam te na činjenicu da postoje vrlo strogo standardizirani preparati biljnog porijekla kojima je i te kako poznat sastav te koncentracija djelatnih tvari do u miligram. Ti bi to kao liječnik trebao znati. Dapače, neki od njih registrirani su kao bezreceptni lijekovi, a upravo to je dokaz njihove djelotvornosti jer da bi bili tako registrirani nekoliko je uvjeta: jedan od njih je upravo poznati standardizirani sastav, a drugo potvrđena djelotvornost. Navela sam Esberitox kao primjer, ali se nitko od protivnika takvih preparata na to nije ni osvrnuo. Očekujem od tebe da to napraviš jer bi ti lijekovi ipak trebali biti struka.
    Misliš,ovaj Esberitox?

http://www.halmed.hr/upl/lijekovi/SP...-12-02-455.pdf

možda sam slabovidan ili nepismen, ali ne vidim ni spomena količini djelatne tvari u preparatu.

Ne samo da nema podataka o količini aktivne tvari nego se niti ne spominju aktivne tvari.

Naime,u poglavlju 2. Kvalitativni i kvantitativni sastvav navode slijedeće:
    "1 tableta sadržava:
    Djelatna tvar:
    1 tableta sadržava 3,2 mg ekstrakta (kao suhi ekstrakt) (4-9 : 1) iz smjese Baptisia
    tinctoria L., radix (korijen divljeg indiga), Echinacea purpurea (L.) Moench, radix
    (korijen purpurne rudbekije), Echinacea pallida Nutt., radix (korijen svijetlocvjetne
    rudbekije) i Thuja occidentalis L., herba (tujini vršci grančica s listovima) (4,92 :
    1,85 : 1,85 : 1)"
    Moje je skromno mišljenje da je sramota za Agenciju za lijekove koja je odobrila takav Sažetak opisa svojstava lijeka u kojem navode da je korijen ovoga ili onoga ili vršci grančica nečega "djelatna" tvar. Jer djelatna tvar je kemijski spo jkoji ima jasno definirano djelovanje. A korijen nečega i vršci grančica s listćiima su uglavnom celuloza i voda.
    Vjerojatno ti korijeni i listići osim celuloze i vode imaju i neku djelatnu tvar u potpuno nefefiniranoj količini.

Ali za moj mali um, tu nije navedena djelatna tvar niti njezina količina.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku
    Ali za moj mali um, tu nije navedena djelatna tvar niti njezina količina.
    Pliz, prouči Farmakopeju: hrvatsku i europsku. I standardizaciju. Djelatne tvari pojedinih biljaka jako su dobro poznate. Nisi ih učio, ali to ne znači da drugi također nisu. Sve piše u jako debeloj knjižurini: isplati je se pročitati.

A moj prijedlog je i da pišeš HALMED-u i kažeš im da je to sramota. Nisi naveo smatraš li sramotom i to što je nešto tako "sramotno" kao echinacea registrirano kao lijek. Smatraš li da i uz tu registraciju nema učinka? Znači li to da su kliničari koji su djelotvornost potvrdili istraživanjima također sramota liječničke struke ili....?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •