Results 1 to 50 of 199

Thread: Portal Dokazi u medicini

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
    Lili75's Avatar

Quote Originally Posted by mim View Post
    Lili, drago mi je da razumiješ, ali ovo zaista nije tema ina vs. mim nego potpuna istina vs. polovična istina.

Samo kao mali primjer (kad sam se već primila echinacee):
    bezreceptni LIJEK na bazi echinacee Esberitox N: http://www.halmed.hr/upl/lijekovi/PI...9-06-02-22.pdf vs Neofen forte http://www.almp.hr/upl/lijekovi/SPC/...-10-02-153.pdf ili Lupocet 500 http://www.almp.hr/upl/lijekovi/SPC/...-09-02-337.pdf. Riječ je o vjerojatno dva najprodavanija bezreceptna lijeka kod nas koja pacijenti uzimaju šakom kod viroze. Neka vam ne bude teško otvoriti uputu o lijeku s linka i pročitati za sva tri kontraindikacije, nuspojave i interakcije s drugim lijekovima. I onda se naravno čovjek pita zašto pacijent ne može biti informiran o učinkovitosti i neštetnosti prvog koja je dokazana, ali u dotičnom članku nije spomenuta. Jer-da nije dokazana lijek kao takav ne bi mogao biti registriran.

Usput, takav lijek pripada u grupu spojeva koji se zovu imunostimulatori. Što definitivno pobija tvrdnju da je na imunološki sustav nemoguće utjecati, a to tvrdi barem polovica naših liječnika. Ako je istina to što tvrde-kako to da postoji cijela grupa lijekova sa dokazanim stimulirajućim učinkom na imunološki sustav i zašto se kao takvi ne sugeriraju pacijentu ako se već ne mogu izdavati na recept (a jasno je da se to barem kod nas nikada neće dogoditi-iz poznatih mi razloga)?

Dotični znanstvenici barem bi trebali poznavati službeno priznate grupe lijekova s dokazanim učinkom ako već ne poznaju dovoljno dobro tržište dodataka prehrani i njihove učinke. A i ako ne poznaju-to nije sramota, ali onda ih treba proučiti prije pisanja ikakvog rada-pa makar to bio i samo komentar dijela tuđih istraživanja.
    ma znam mim da nije. (btw ina mi je jako draga forumašica )

Ali kad mujica krene svojim blago rečeno osebujnim stilom onda se ostali (laici) nemaju šta miješat i pametovat,a kad ti nešto kažeš argumentirano i stručno, onda se laici mogu miješat i negirat rečeno. Ta dvostruka mjerila su mi bezvezna (da ne bude zabune u bilo kojoj sferi života ih ne volim). Bljak.

Quote Originally Posted by Lili75 View Post
    ma znam mim da nije. (btw ina mi je jako draga forumašica )

Ali kad mujica krene svojim blago rečeno osebujnim stilom onda se ostali (laici) nemaju šta miješat i pametovat,a kad ti nešto kažeš argumentirano i stručno, onda se laici mogu miješat i negirat rečeno. Ta dvostruka mjerila su mi bezvezna (da ne bude zabune u bilo kojoj sferi života ih ne volim). Bljak.
    Meni to uopće ne smeta u ovom slučaju. Zaista mi je samo važno da se zna istina i da ljudi shvate da ono što izgleda bijelo na prvi pogled ne mora tako izgledati i na drugi. Tema je pregledana preko 3000 puta. Ako izuzmemno nas aktivne na njoj to znači da je barem 2500 ljudi pročitalo i da možda barem polovica neće bezrezervno vjerovati dotičnom portalu nego će istraživati dalje, učiti.... Jedino to želim postići pisanjem, a što se dvostrukih mjerila tiče-na njih sam nakon n godina pisanja na forumu već navikla .
    Slobodno sve što pišem svatko može negirati ako za to ima argumente, ali njih još nisam pročitala. Nepobitna činjenica je da dotični portal ne iznosi potpunu istinu i to ću tvrditi sve dok ne promijene pristup i ne omoguće upravo laicima da je mogu pročitati. Ne samo jednu njenu stranu. A ovo zadnje na što sam naišla više ih ne svrstava samo u grupu ljudi koja loše radi svoj posao (pa makar bio i volonterski) nego postaju i potencijalno opasni.