imam ogromnu dilemu. u park u koji idemo sa svojim djetetom dolaze dva brata (cca 3 i 6 godina) iz socijalno ugrozene obitelji u kojoj je sve po klasicnom obrascu- nasilje, zanemarivanje djece, alkoholizam, djeca su zapustena, neuredna, nesocijalizirana i daju naznake agresivnosti (bilo bi cudno da ne obzirom na to kakva im je situacija kod kuce).
drugi roditelji ne dozvoljavaju svojoj djeci da se druze s njima (boje se usiju i sl. razlozi)
mi smo tek nedavno doselili. meni je tih deckica zao i ja bih osobno voljela da se moje dijete s njima igra. ne bojim se njih , niti usiju(ak ih i dobije, postoji sampon), niti negativnog utjecaja. smatram da bi njima puno koristilo da se s njima netko igra i prihvati ih. voljela bih odgajati svoje dijete da prihvaca ljude s problemima, da ne odbacuje nekog jer je stigmatiziran, nego da mu pokusa pomoci i ukljuciti ga. vjerujem u inkluziju. ti decki nemaju sanse za normalno razvijanje ako ostanu zivjeti kod kuce a nitko ih sa strane ne bude prihvatio (socijalna sluzba je upucena u problematiku, ali ih nije izdvojila iz obitelji, dok drugo dvoje djece je).
e sad dolazi ALI...
kako zapravo zivimo na selu gdje svatko svakog zna, svako brine svaciju brigu i samo se cekaju novi materijali za ogovaranja, tu pocinje moj strah. bojim se da bi, bude li se moje dijete igralo s njima, drugi roditelji mogli izolirati nju, tj. zabraniti svojoj djeci da se druze s mojim. srce mi se slama nad tim deckima, ali se bojim ugroziti svoje dijete i dovesti ju u situaciju da i ona bude izolirana. konfuzno sam ovo napisala, ali vjerujem da vam je jasno sta osjecam.