Podižem...
Sinusi su moja tema već 20 godina... iz zime u zimu. Nebrojene antibiotike sam popila, i redovito se stvar rješavala nakon ture antibiotika jednom do dva put u zimsko doba... no ove zime se stvar dodatno zakomplicirala što zbog visoke razine stresa u zadnjih 6 mj, što zbog Smjehuljicinog polaska u vrtić i posrednog susreta s vrtićkim mikrostanovnicima.
Od početka listopada sam stalno, ali stalno u nekoj virozi, prehladi, kašlju... nečemu. Prvo sam dva mjeseca kašljala, užasan suhi kašalj koji se nije smirivao... pa je prošao sam od sebe na kraju. U međuvremenu sam nekoliko puta imala i zaštopane sinuse, nos, sekret i sve što ide s tim, jedna tura antibiotka (ne sjećam se kojeg, početkom studenog, propisana napamet, bez brisa, bez antibiogama)... nekoliko različitih dvodnevnih viroza (koje su uvijek pale u vikend, jer znam da je na poslu frka pa ne smijem izostati). Krajem studenog izlorana mi je Morxella u nosu, pa sam popila Azitromicin... Ali nije bilo zbilja bolje. Pa sam neko vrijeme imala grlobolje samo navečer, sve bi bilo ok preko dana, a navečer kad bi bila umorna bi grlo reagiralo... pa je bilo i par dana i blage uhobolje..
Kulminiralo je ovaj petak, probudila sam se s boli u uhu i natečenim limfnim čvorom. Dr. opće prakse (zamjena) me temeljito pregledala, i dala antibiotik (Cefalin 2 x 1 gram kroz 8 dana) zbog crvenog grla. Kako mi je bilo glupo da pijem treći antibiotik, samoinicijativno sam napravila bris grla (koji je bio negativan ali to sam saznala tek u ponedjeljak). Još mi je doktor koji je uzimao bris rekao da je to viroza i nek ne uzimam Cafalin. Nisam. Uzela sam Daleron cold3 i izgurala petak na poslu.
U subotu mi je bilo gore, limfni čvor je sve više oticao, uho sve više boljelo, pa sam ujutro ipak počela s antibiotikom, a navečer je otok limfnog čvora rastao, temperatura 37,4, uho me toliko boljelo da sam otišla na hitnu u Heinzelovu (kao, tamo nikad nema gužve, shvatila sam i zašto), gdje su me pitali kog vraga sam zbog viroze došla. Da ne prekidam antibiotik kad sam ga već počela piti, ali da je to viroza i da uzmem ketonal, neofen zbog boli i to je to.
U nedjelju ujutro je bilo strašno, izgledala sam kao da imam zaušnjake, desni limfni čvor je bio strašno natečen, uho boljelo i dalje... pojavilo se i pojačano slinjenje, jedva sam popila jutarnji antibiotik, imala sam osjećaj da mi stoji u grlu... kasnije temperatura 38... razmišljala sam da odem na zaraznu... ali nisam imala snage ustati i obući se... nisam mogla usta otvoriti, ni govoriti, jesti, piti... niti se sresti s bijelom kutom. Cijeli dan nisam ništa ni pojela ni popila, tek navečer na silu jogurt i zdrobljeni Cefalin, nije bilo šanse da progutam tabletu.
U ponedjeljak sam se vratila općoj praksi koja je čim sam ispričala što se dešavalo rekla da sigurno imam peritonzilarni apsces i pregledala me, potvrdila dijagnozu, dala uputnicu za hitni orl. Otišla sam na Rebro, tamo su me pregledali i zaključili da ipak nemam apsces, da me neće rezati, za svaki slučaj punktirali na tri mjesta, no gnoja nije bilo... poslali me na zaraznu da mi infektolozi odrede terapiju jer su "oni bolji stručnjaci u tome"... i tamo opet sve iz početka, nekoliko izgubljenih sati... na kraju izlazim s nepromijenjenom terapijom, samo malo produljenom, za dva dana.
U utorak dolazim na traženu kontrolu na Rebro, potvrđuju da nema apscesa, da se javim općoj praksi i da ako mi ne bude bolje da ću morati vaditi krajnike zbog peritonzilitisa i zaključuje da ja sigirno imam učestale probleme sa tonzilama. Nemam... znam imati upalu grla... ali zbog sinusa... i još jednom ja ponavljam svoju priču o sinusima, konačno ju žena i čuje i piše popis Aquamaris, Olynth, još par lijekova bez recepta... pa nek si sama iazberam u dogovoru s magistrom. Nisam još išla u ljekarnu...
Sutra, odnosno danas, idem kod dr. opće prakse, prestaje zamjena i tražiti ću uputnicu za otorinca. I... tražim preporuku za temeljitog, pouzdanog, iskusnog otorinca sa svemirskom tehnikom, s uvažavanjem toga da stres djeluje na sinuse (ok, preživjeti ću ako to nema

samo nek mi kaže wtf mi je)...
Da.. da ne ispadne da sam sada nakon 20 godina se krenula baviti sinusima... Bila sam kod nekoliko otorinaca u zadnjih 10 godina, jedan je zaključio da imam alergije, a drugi da moram operirati septum (jer on to radi), treći da je sve ok...