Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 59

Tema: blitva i špinat?

donna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno blitva i špinat?

kako bebama pripremate blitvu i špinat? inače povrće kuhamo na pari a da li se smije ovo dvoje isto na pari ili je bolje prkuhati? s čim najbolje zamješati špinat da bude fin i ukusan bebi? hvala

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kak ti je beba stara???

ja sam im davala spinat i blitvu s malo krumpira i malo maslinjaka

sis avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Za špinat mi je pedijatrica rekla da još pričekamo, a blitvu kuham u malo vode, izmiksam i dodam kap maslinovog ulja. U početku je išlo lako, ali je nakon nekog vremena andro zaključio da mu se baš ne sviđa. Od tad pomiješamo s jednom ili dvije kuhane mrkve i dodamo malo rižinih pahuljica. I nastojimo da ga hrani netko drugi osim mene jer ako je mama blizu...ima nešto što voli najviše na svijetu....

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

za špinat i blitvu bi bilo dobro pričekati do godine dana zbog nitrata koje sadrže, a koji mogu smanjiti sposobnost bebinog hemoglobina da prenosi kisik (laički prevedeno)

Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Špinat sadrži oksalnu kiselinu koja sprečava primanje kalcija i željeza i zato ga treba uvijek pripremati sa mlijekom, vrhnjem ili sirom. Ne podgrijavati.

donna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

beba je skoro 8 mjeseci i danas smo probali špinat.skuhala sam ga u vodi pa izmiksala s mlijekom koje inače pije i dodala malo kuhanog krumpira.odlično joj je-sve je pojela! nakon toga je popila i oko 60 ml mlijeka. probat ćemo i blitvu za koji dan !

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Jedan stari liječnik je rekao kako je blitva kvalitetnija i laganija namirnica za dijete od špinata, a ne obrnuto. Samo preskači repove od špinata, zbog nečega ih se ne preporuča. Inače, i mlada kopriva je nešto što možeš pripremati na iste načine kao blitvu i špinat: s krumpirom, maslinovim uljem, pa čak i žličicom vrhnja umjesto krumpira. Korpiva neka bude bez repova jer su žilavi i nakon pola sata kuhanja, pa to nema smisla.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Izgleda da onda ona tablica iz MPG-e i nije baš najtočnija jer po njoj se špinat i blitva mogu davati 8-mjesečnim bebama :/ ...(pod uvjetom da je 2h od branja...pa s obzirom da nemam vrt iza kuće - ništa od toga). Baš sam neki dan prvi put nudila bebi špinat s krumpirom i mlijekom i nije loše prošlo, a sad ispada da je bolje ne davati joj. Šta od zelenog i lisnatog onda ponuditi?!Prijedlog molim!

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mene zanima da li i kopriva sadrži oksalnu kiselinu i da li se ona kod blitve i špinata neutralizira isključivo proizvodima od kravljeg mlijeka, ili recimo zobeno "mlijeko"/vrhnje isto igra?
    u čemu je zapravo catch?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Za špinat ne znam, ali blitva se nikada ne priprema s mliječnim proizvodima. Moja malena ju jede od kojih osam mjeseci, da joj je nisam ponudila mislim da bi je sama otela i pojela. Dobra je za probavu, lagana, puna željeza. Mlada korpiva je također jednostavno zdrava, sad joj sezona lagano prolazi, pa ... Mislila sam tako, za isprobavanje i mijenjanje.
    Žličica vrhnja umjesto soli, primjerice. Ukusno je, mnogi klinci ga vole. Ali to malo kasnije, nakon što se uhodate s blitvama i njezinim rođacima.

aldea

Početno

I mi smo prije dva tjedna probali špinat+krumpir+mlijeko+maslinovo ulje i to nam je uz tikvice sada najomiljenije jelo.Ali prvo smo se načekali da nam naraste u vrtu (izbjegavali smo do tada kupovanje zbog nepoznanice koliko je prošlo sati/dana nakon branja), pa smo onda morali paziti na ta dva sata (vrt nam baš nije uz kuću) i na vremensku prognozu (jer se ne preporučuje brati ga za oblačnog vremena opet zbog onih famoznih nitrata/nitrita), a sada mi se već čini da nam više neće dugo rasti.Koja komplicirana biljka Da li netko zna prehrambenu vrijednost i moguće opasnosti pripreme zamrznutog špinata :?Ne mogu ne iskoristiti ovo divno razdoblje kada samo guta ono što mu ponudim jer za koju godinu neće to vjerojatno htjeti ni pogledati (moje iskustvo).

Rusulica

Početno

moja beba od osam mjeseci jede i špinat i blitvu i to već mjesec dana i jako voli i jedno i drugo, a probava nakon toga joj je odlična. i bebe mojih prijateljica isto jedu i jedno i drugo i to bez ikakvih problema. iskreno, sad sam prvi put čula da s tim treba pričekati, po mojim tablicama i onome šta sam čitala, špinat i blitva se mogu uvesti nakon šestog mjeseca, naravno malo-pomalo i samo listove, bez korijena i dati bebi odmah nakon pripreme, bez zagrijavanja i zamrzavanja.

Rusulica

Početno

moja beba od osam mjeseci jede i špinat i blitvu i to već mjesec dana i jako voli i jedno i drugo, a probava nakon toga joj je odlična. i bebe mojih prijateljica isto jedu i jedno i drugo i to bez ikakvih problema. iskreno, sad sam prvi put čula da s tim treba pričekati, po mojim tablicama i onome šta sam čitala, špinat i blitva se mogu uvesti nakon šestog mjeseca, naravno malo-pomalo i samo listove, bez korijena i dati bebi odmah nakon pripreme, bez zagrijavanja i zamrzavanja.

haribo avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

mi se nismo zurili sa spinatom, a K ga je prvi puta okusio sa nepunih 14 mjeseci kad smo bili kod bake i sami ga nabrali.... :D

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Mi ga sa 6,5 mjeseci već papamo. Pa zar po MPG špinat, blitva, tikvica, koraba i mrkva nisu prvi tj. od 6mj. na dalje :?

Ja ga ne pripremam sa mlijekom nego ga dobro ocijedim i pomiješam sa mrkvom i rižinim pahuljicama.
    Ja sam shvatila da nitriti/nitrati, oksalna kiselina.. se javljaju kad špinat odstoji ubran ili kuhan? N. papa samo špinat iz mog vrta, dakle uberem i kuham, miksam i odmah jede.

Ena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Našla sam jednu zgodnu stranicu o špinatu, pa da podijelim s vama.
    http://www.zzjzpgz.hr/nzl/16/spinat.htm

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Vec se pisalo na forumu da se spinat mora konzumirat s necim mlijecnim. Tako sam barem ja zapamtila.
    Cini mi se da je Mima pisala o tome :?
    Sad kad je prozvana, mozda se opet ukljuci u topic o spinatu

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

špinat se konzumira s mlijekom zbog oksalne kiseline, a što se tiče nitrata i nitrita, već sam gore napisala, a sad citiram

Beets and spinach have high concentrations of naturally-occurring nitrates that can reduce the ability of the baby's haemoglobin to transport oxygen. These foods should be used in moderation or not at all until the baby reaches his first birthday.

Andora avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

blitva - imam domaću sa sela i kad je moji uberu nije je problem skuhat unutar 2 sata. no zašto ne smije prenoćit i skuhat je i sutra? :?

špinat je zafrkan, s njim se ne bih zezala, al blitva.... meni je to ko trava

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Malcu sam davao blitvu s krumpirom u vidu kašice od 7 mjeseci na dalje. Špinat smo uveli tek puno kasnije.

Andora avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

pa zar krumpir ne ide kasnije :?

da je slušat **** sa 4 mjeseca bi jeo marakuju...... koga više slušat?

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Andora prvotno napisa
    koga više slušat?
    Svoj instinkt 8)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nasa je pedijatrica rekla pricekati s blitvom i spinatom do navrsene godine. U Splitu se tradicionalno daje bebama blitva kao prvo ili jedno od prvih povrca dohrane. Ja svojoj kceri ne namjeravam dati do navrsene godine dana jer mislim da joj ne davanjem blitve i spinata ne mogu nauditi. Vjerojatno joj nista ne bi bilo ni kad bih joj dala blitvu i spinat ali sto je sigurno, sigurno je.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Koju onda kombinaciju s ribom dati, a da bude povrće?
    Iz knjige MPG-a po ovome treba izbaciti blitvu,špinat, krumpir...a ja bih svakako onda i kupus i kelj i jagode...šta ostaje onda? :?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ajme, a ja sam dala mladi krumpir sa tikvicom. A zasto nisam smjela dati krumpir?

Perun, probaj dati brokolu.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ja sam mome neki dan dala krumpir, mladi.
    Neko je spomenuo da se i kruške ne daju rano.

Pa kad bi sve gledali što "nije dobro", dijete bi jelo samo jabuku i rižu do 1. godine.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Dajem i ja bebi mladi krumpir (jede i brokulu ), ali sam ovdje negdje pročitala da krumpir (ne znam iz kog rezloga) nije baš neki izbor iako u MPG-i piše da se daje...dajem i kruške (neki dan sam dala i mladi grašak) iako sam (i opet) negdje na Forumu pročitala da se ni grašak ni mahune baš ne preporučuju zbog napuhavanja (kod nas je sve bilo ok)...nemam pojma - valjda treba slušati instinkt kao što je već netko napisao.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Dajem i ja bebi mladi krumpir (jede i brokulu ), ali sam ovdje negdje pročitala da krumpir (ne znam iz kog rezloga) nije baš neki izbor iako u MPG-i piše da se daje...dajem i kruške (neki dan sam dala i mladi grašak) iako sam (i opet) negdje na Forumu pročitala da se ni grašak ni mahune baš ne preporučuju zbog napuhavanja (kod nas je sve bilo ok)...nemam pojma - valjda treba slušati instinkt kao što je već netko napisao (tako meni ne pada na pamet dati niti jagode, a neću dati ni žumanjak niti jaje i kad bude "vrijeme za to" jer mislim da oni u tako ranoj dobi mogu više naštetiti zbog alergija...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jaje i bobicasto voce ne prije prve godine.

donna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

pa naša cura jede mladi kuhani krompir i jede špinat s mlijekom , i jede bijelo kuhano meso i svašta drugo i sve je ok!!

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Timmy prvotno napisa
    Jaje i bobicasto voce ne prije prve godine.
    U bobičasto voće spada i kupina; za jagode znam da su jak alergen, a što je s kupinom (njih jedino i imam od voća ).
    Znam za orašasto voće (jel se tako kaže?) da se ne daje...orah, badem...
    ...inače je topic o blitvi i špinatu

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bas sam si i ja to mislila Perun . Pitanje u kupe, mi u spade.

Rusulica

Početno

sad sam malo pročitala sve odgovore i po ovome ispada da bebe do godine dana ne bi smjele jesti blitvu, špinat, kumpir, grašak, jagode, maline, kruške... :? pa šta onda preostaje? moja osmomjesečna beba je, osim graška i malina, sve to jela i super napreduje, ima odličnu probavu i nikada nije bila bolesna. ja isto pazim i dajem joj po tablici od pedijatrice, dam joj prvo jako malo i onda pričekam neko vrijeme zbog eventualne reakcije, ali ako je sve u redu i beba voli...zašto ne? dapače, drago mi je što sve to jede jer tako ima raznolikiju prehranu.
    da se vratim na blitvu i špinat, blivu joj dajem s kumpirom, mrkvicom, rižom, a špinat ili s mlijekom ili isto s kumpirom...i s piletinom(bijelo meso)

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Rusulica, nisam baš neki ekspert za hranu , ali cijela ova "filozofiranja" su i krenula od toga da vođeni tablicom iz MPG-e i pročitavši ovdje po Forumu ( govorim u svoje ime) dođem do zaključka da ni mladi krumpir ni mladi grašak ni kelj ni mladi kupus nije poželjno davati (i još ponešto...). Ja sam neke od ovih namirnica davala (nisam kupus i kelj jer ne znam ni kako ih skalamuzati da ih beba požnjopa i ne znam da li napuhuju bebe kako neki pričaju).Osobno, jagode još neću davati iako piše da mogu od 8 mjeseci, neću davati ni kravlje mlijeko iako može nakon godinu dana - ovo je moj izbor jer mislim da su jaki alergeni pa može pričekati. Kad pričamo o hrani i o toj tablici mislim da ne govorimo samo o tome da li će beba reagirati ili ne u nekom kratkom roku na određenu vrstu hrane, nego i koliko je prerano davanje neke (bez obzira na tablice, malo majčinskog instinkta treba slušati) hrane dugoročno utječe na zdravlje bebe.Želim reći da znam mame koje su čvarke davale jer im bebe neće ništa jesti (ovo nije zezancija i radi se o mladim mamama) - sad je samo pitanje kakvu štetu nanosimo mladom organizmu,a nije se to odmah pokazalo. Jednako tako mislim,da će se i ove naše tablice kojima se vodimo sigurno tijekpom vremena mijenjati i naše će se kćeri i sinovi možda čuditi šta smo im davali jesti (a sve iz najbolje namjere kao što su mene hranili prepženim brašnom pomiješanim kravljim mlijekom).Eto...na kraju ispada da rijetko što im možemo dati jesti, a istovremeno inzistirati na tome da se raznovrsno hrane.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam bas pitala moju mamu nedavno da kako to da smo mi ostali zivi s obzirom na danasnje kriterije njege i podizanja djece. A ja sam sigurna da ce mene moja kcer za tridesetak godina pitat isto. Sve to ide pod onu staru - O Tempora, O Mores!!

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

E svaki put kad ovak nes citam o dohrani sva se opet zbunim. Moja buba sam brljavi po hrani..i muku mucim s bilo cime. Spinat i blitvu se jos ne usudim davat.

Rusulica

Početno

Ja sam isto, ko Timmy, pitala svoju mamu o mojoj prehrani i zgražala se kad sam čula da sam već sa 3,4 mjeseca jela kašice, ali kad mi ona kaže da je to tako bilo i pita me 'pa šta ti fali?', koliko god bila protiv toga, nemam joj baš šta reći jer sam uza sve to (a od tada je prošlo 30g.) još uvijek super zdravlja pa se nadam da mi to ipak ni dugoročno nije toliko naškodilo. Al' tko će znat.
    U svakom slučaju, prije su kriteriji bili drukčiji, kao što će sigurno biti drukčiji i za 30-ak godina kad postanemo bake, al trenutno su ove tablice i savjeti od pedijatara ono najbolje što imamo i znamo. Slažem se, Perun, da treba nekad slušati majčinski instinkt i potpuno poštujem tvoj izbor, al ja se ipak radije pouzdam u stručne ljude i njihove tablice jer kad vidim mame koje se pouzdaju samo u svoj instinkt i misle da znaju što je najbolje za njihovo dijete, onda su to češće ovi primjeri kao šta sama spominješ, sa mamama koje bebama daju čvarke ili, primjer šta ja znam, mamu koja je sedmomjesečnoj bebi dala pršut. Eto, ja se ipak nadam da se neće puno toga mijenjati i da će na kraju ispasti da smo dobro hranile naše bebe.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Kad sam spomenula majčinski instinkt (a možda bi primjerenije bilo reći - neka naša saznanja) odnosilo se prije svega da ja ne bih ipak davala jagode bebi od 8 mjeseci iako po tablici može ...a davanje čvaraka kao i umakanje dudice u Nutellu mi nema veze sa zdravom pameću. Evo, čak sam u jednom starom broju časopisa Bebe jučer pročitala da se niti marelice, a niti breskve ne daju djeci do godinu dana jer su jaki alergeni - jedino"homogenizirano" tj. kupovne kašice jer iako su mnoge dobre tvari "ubijene" dodan je ipak vitamin C!!! (tako napisala neka doktorica) - ajd znaj sad...(naravno, opet po Tablici dohrane mogu ranije).
    Off topic: ja ipak mislim da je meni ono prepženo brašno s kravljim mlijekom malo škodilo zdravlju

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Kad sam spomenula majčinski instinkt (a možda bi primjerenije bilo reći - neka naša saznanja) odnosilo se prije svega da ja ne bih ipak davala jagode bebi od 8 mjeseci iako po tablici može ...a davanje čvaraka kao i umakanje dudice u Nutellu mi nema veze sa zdravom pameću. Evo, čak sam u jednom starom broju časopisa Bebe jučer pročitala da se niti marelice, a niti breskve ne daju djeci do godinu dana jer su jaki alergeni - jedino"homogenizirano" tj. kupovne kašice jer iako su mnoge dobre tvari "ubijene" dodan je ipak vitamin C!!! (tako napisala neka doktorica) - ajd znaj sad...(naravno, opet po Tablici dohrane mogu ranije).
    Off topic: ja ipak mislim da je meni ono preprženo brašno s kravljim mlijekom malo škodilo zdravlju

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

sorry, omaklo se

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Rusulica prvotno napisa
    al trenutno su ove tablice i savjeti od pedijatara ono najbolje što imamo i znamo. Slažem se, Perun, da treba nekad slušati majčinski instinkt i potpuno poštujem tvoj izbor, al ja se ipak radije pouzdam u stručne ljude i njihove tablice jer kad vidim mame koje se pouzdaju samo u svoj instinkt i misle da znaju što je najbolje za njihovo dijete,
    Pa naravno da treba pratiti neke stručne preporuke, ali i one se međusobno razlikuju i tu uljeće majčinski instinkt.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Treba se uzdati u instinkt, ali imati i znanja, a to naravno danas i nije baš jednostavno, obzirom da za sve postoje pros&cons, mnoštvo informacija koje su nekad kontradiktorne i među kojima nije uvijek lako plivat.
    Obično u takvim nedoumicama se još više informiram, važem i radim što mi se tada čini razumnije i kako mi "želudac" kaže.

Ali stvarno se ne može ni blizu uspoređivati "nekad i sad".
    Nekad nije bilo ni blizu ovoliko pesticida, generalnog onečišćenja okoliša (industrija, smog, automobili...).
    Onaj krumpir prije 20 i 30 god je sigurno bio manje zagađen od ovog danas, a kako raste pod zemljom (kao i mrkva, koraba, cikla, etc), tako (kažu) i pokupi najviše tih kemikalija akumuliranih u zemlji, pa otud razlog da se pomaknuo kasnije na tablici dohrane.
    I stvarno nije lako biti siguran da radiš najbolje u cijeloj toj poplavi raznih informacija, ali ih nema smisla ni pobijat s takvim argumentom da smo i mi preživjeli, pa će i naša djeca.
    Je, preživjeli smo, ali alergija npr. danas ima više nego ikad.

Zna se da nisu sve namirnice ni jednako alergene-neke češće izazivaju alergije od drugih i vjerojatno ih je bolje izbjegavat u počecima dohrane, osobito ako je dijete već pokazalo sklonost alergiji ili ako u obitelji već ima koji alergičar.

Mala beba ima nerazvijen probavni sustav koji je puno porozniji (propusniji) nego kod odraslih i tek s vremenom postaje manje porozan.
    To znači da jednostavno lakše propušta u krvotok stvari koje se tamo ne bi trebale naći, jer ih membrane male bebe ne uspijevaju filtrirati.
    Dakle, ono što je za odraslu osobu hrana, za novorođenče može biti otrov.

Zato su meni osobno pri izboru osnovna dva kriterija bila-prije svega što manje onečišćenje (gledala da prva hrana bude u što većem postotku organska, bez pesticida ili ona u kojoj se najmanje akumuliraju ) i alergenost.

LeeLoo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

blitva?zeleno?uh! -al kad to smikasamo s malo mrkve-onda ide!!!

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Sta sad,jel mogu dat spinat s godinu dana il ne? Zar se zbilja morat mjesat s miljekom il mlijecnim proizvodima? Meni je spinat ok u kombinaciji s krumpirom,a drukcije nit ne znam skuhat. Al naivise me buni treba li biti svjeze ubran,tj. tu kod mene prodaju spinat u malim teglicama(drze na hladnom s ostalim vocem i povrcem),i sad jer to onda svjeze ak nije iz vrta nego iz teglice???

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Sta sad,jel mogu dat spinat s godinu dana il ne? Zar se zbilja morat mjesat s miljekom il mlijecnim proizvodima? Meni je spinat ok u kombinaciji s krumpirom,a drukcije nit ne znam skuhat. Al naivise me buni treba li biti svjeze ubran,tj. tu kod mene prodaju spinat u malim teglicama(drze na hladnom s ostalim vocem i povrcem),i sad jer to onda svjeze ak nije iz vrta nego iz teglice???

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ups...sorry,omaklo se

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

a ja se spremila ici na plac kupt L. blitvu.
    i sta sad..is mi jasno.

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    i sta sad..is mi jasno.
    Ma ne brini..ima nas jos :?

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

prvi put čujem loši glas za špinat i blitvu!
    mi imamo 7 mj. i to jedemo skoro mjesec dana. još sam zadnje domaće zalihe lagano prokuhala i zamrznula. kaj sad, čini mi se da nema smisla izbacivati ih iz prehrane, jer će onda svaki obrok biti mrkva i žitarice, jabuka, banana ili kruška!? a još me muči i odlazak u vrtić sa godinu dana, gdje će jesti sve čega ga ja uporno čuvam. mislim da je za organizam još gori napad ako ga prije bar donekle ne upoznam sa namirnicama koje će jesti u vrtiću i sa totalno drugačijom pripremom istih.
    tako je bar bilo s prvom bebom. s oko 11 mj. sam shvatila da će, čitajući vrtički jelovnik, jesti sve ono, ali baš sve ono što je do tada jeo u blagoj verziji- bez zaprške, bez teških začina, slatkiše, pudinge...
    a ni ovaj put nemam drugi izbor nego državni vrtić za 200,00 kn!!!

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Maureno jojš ne jede blitvu i špinat...jel može sad ili ne :/

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •