Pokazuje rezultate 1 do 25 od 25

Tema: my child won't eat - fenomenalna knjiga

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Inesica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno my child won't eat - fenomenalna knjiga

ovo vec neko vrijeme zelim napisati na topicu gdje sam i naletila na preporuku. pa si mislim da se to i ne bi vidjelo iz aviona

u svakom slucaju, na preporuku mamme Juanite , procitala ja na moru ovu knjigu (i to za cas. stvarno se lagano cita) koja mi je potvrdila moju intuiciju zasto (moja) djeca 'ne jedu'

moja P definitivno nije izjelica a niti moja Bea. eto je 1 godina uskoro i nista od dohrane ne popapa osim neke zlicice, max dvije. samo cica, cica.
    kako su i jedna i druga ok znala sam da je sve u redu i da ne trebam dizat nikakvu frku, al opet. opet nest stalno kopka.

al sad me vise ne kopka i stvarno mi je sve sjelo u glavi i kad sam procitala knjigu na jednostavan nacin sam dobila objasnjenja zasto je tako i zasto je to ok.

eto, toplo preporucam.

svim mamama

Inesica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

eh mogla sam jos i autora staviti:

carlos gonzales: my child won't eat - how to prevent & solve the problem

u nakladi od La Leche League International

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

samo preko neta ili ima npr. u algoritmu?

tema mi je vrlo bliska, i rado bih si skratila muke po dohrani.

Inesica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj Lapis prvotno napisa
    samo preko neta ili ima npr. u algoritmu?

tema mi je vrlo bliska, i rado bih si skratila muke po dohrani.
    ja sam je narucila preko Amazona.
    u algoritmu ti mogu isto to. tako da mozes naruciti u algoritmu i onda ti jave kad stigne i odes po nju.

istina ja sam je cekala dosta dugo. neka 2mj :/ . vec sam ju i otpisala

rayna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Inesica,jel se sjecas cijene?

Inesica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

cijena je, mislim, nekih 70-80kn + poštarina nekih 30-40kn

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

na amazonu nema :? sigurno si dobro napisala ime?

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

felix probaj direktno sa LLL stranice

Inesica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

ovak na brzinu

link na amazonu

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno Re: my child won't eat - fenomenalna knjiga

Citiraj Inesica prvotno napisa
    al sad me vise ne kopka i stvarno mi je sve sjelo u glavi i kad sam procitala knjigu na jednostavan nacin sam dobila objasnjenja zasto je tako i zasto je to ok.
    pa moze li malo informacija sto te toliko fasciniralo i koje objasnjenje si dobila zasto ti dijete ne zeli jesti ? za nas radoznale

Inesica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

zato sto nije gladna.
    jede onolko koliko joj treba, a mi mame imamo ocekivanja koja su prevelika. i to je to 8)

ma napisala bi ja i vise al ne stizem. mozda jednom stignem pa se razvezem

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

cijela knjiga da bi saznala tako očitu stvar

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

jede koliko treba.

tak i ja mislim.
    npr. kod nedjeljnog ručka popapa juhu s povrćem. meso i prilog, više ne. to je tek za večeru. naravno cica 24/7.
    e, sad problem je nekima to utuviti u glavu

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Inesica prvotno napisa
    zato sto nije gladna.
    jede onolko koliko joj treba, a mi mame imamo ocekivanja koja su prevelika. i to je to 8)

moram priznati da me razocarao odgovor. ja sam ocekivala neko bombasticno objasnjenje. a mozda sam i pitanje pogresno razumjela. :? nevermind... najbolje da je dijete zadovoljno :D

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

istina je obicno vrrrlo jednostavna
    nema u zivotu bombasticnih objasnjenja. life is simple

Inesica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

ma sto je mene mucilo, ukratko.

P je kad je imala 1 godinu pa 2 pa 2,5 stvarno malo jela. i sad jede malo iako je to jedan dan vise jedan manje.
    recimo bilo je za dorucak 2-3 zlicice nekakvog muslija za rucak 4-5 zlicica juhe, 1/2 neke vocke i cicanje. e da, bila je tu jos 1 do 2 čaše dosta razrijedjenog soka. između, naravno bilo je cicanje.

B sada ima skoro godinu dana i u jednom danu u sebe stavi mozda dvije zlicice neke druge hrane. kazem zlicice jer one to zapravo nisu jer ona uglavnom uzme u ruku pa 'jede'. to je moja procjena. sve ostalo cica

kako su mi cure zdrave (osim nekih epizoda sa prehladama), razigrane, motoricki podosta spretne i rastu i dalje se razvijaju. ja sam znala da je ta kolicina hrane valjda ok ali me svejedno kopkalo. ono nekako mi nije bilo jasno kako je to moguce.

u knjizi sam nasla nekoliko odgovora i ono sto je meni bilo potrebno, objasnjenja.

npr:
    djeci najvise hrane potrebno u prvih 3-4mj zivota jer tada intenzivno rastu. kasnije dobivaju po manje (pogotovo dojene bebe. kod beba na adaptiranom to usporavanje nije toliko ocito jer se bebe na adpt u prvim mjesecima navikavaju i prilagodjavaju na njega dok dojene bebe nemaju tu prilagodbu). cestu pomutnju naprave pedijatri jer su im krivulje rasta bile po nedojenim bebama pa bi za dojene taj pad po krivuljama znao izgledati grozno. a dijete ono skroz zdravi i papa taman kolko mu treba.

svako dijete ima svoj tempo rasta koji ovisi o hormonima a ne od pojedene hrane. normalni su periodi kada dijete dobiva jako malo na tezini ili nista.
    daklem djeca rastu pa zbog toga jedu. od vise hrane (koju im je zapravo i nemoguce dati osim ako je na silu) nece rasti vise.

oko (nakon) godine dama trebaju zapravo manje hrane (energije) nego prije. ovo je bilo iznenadjenje za mene.
    najvise energije je potrebno za rast, pa onda za kretanje pa onda za budno stanje.
    oni rastom uspore. nama se cini da se jako puno krecu ali cesto je to varka. zapravo ih mi cesto ponesemo, vozimo. uglavnom se 'svercaju' do mjesta gdje zele stic pa tamo nesto rade. kaj je, je
    tako da se cesto desi da djeca sa 1g smanje jelo i to je ok. mi smo nekako naucili da to ne bi trebalo biti tako.

ono sto jos pise u knjizi je kako je sve do toga doslo i to mi se jako svidjelo.
    samo detalj. prije 100tinjak godina nije postojao problem 'djece koji ne jedu'. djeca su uredno dojila do 2g (i vise) i tek tijekom druge godine pocela ozbiljnije papati drugu hranu. i to je zapravo bilo uobicajeno i nitko se zbog toga nije brinuo jer je bilo normalno.
    razvojem 'danasnjice', uplitanjem adaptiranog koje je u pocetku bilo jaaaakoooo lose pa su djeca pobolijevala i zavrsavala kod doktora, pocelo se sve mjenjat. doktori su dosli do zakljucka da ono sto koristi toj djeci koju su 'izlijecili' koristi i zdravoj pa se uvodjenje dohrane pomice skroz do drugog pa treceg pa cetvrtog mjeseca bebinog zivota. pa su i mame pocele raditi pa je u neku ruku bilo zgodno da djete pocne prije jesti i tako dalje i blize. uglavnom mi smo djeci poceli nametati nas rezim prehrane umjesto da ih pustimo da idu svojim tempom.

naravno, da svako dijete ima taj iskonski instikt da zna sto koliko mu je potrebno i sto. sa druge strane mi mame (a i drugi oko nas) imamo ideju sto bi to njima trebalo i kolko. naravno da to nema veze jedno sa drugim.

i tako iam hrpa stvari koje su mi objasnile zasto je nesto tako kako je.

u cijeloj knjizi nigdje ne pise stoi bi dijete trebalo jesti i kolko, recimo sa 2g. ali definitivno pomogne onome ko cita da prihvati da njegovo dijete zna kolko mu treba, sto mu treba i da NEMA SANSE da ce si nanijeti stetu i da ce gladovati.

e sad, svima isprika ako vam je ovo spetljano ali ovo sam skroz na brzaka. i samo je dio onoga sto sam procitala i u grubo

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Čitala sam jednom na mib-u kad je nata prepričavala Gonzalesovo predavanje s LLLI konferencije, meni je i samo to prepričavanje bilo dosta wow. Osim ovoga da nisu gladni, mene je impresioniralo da je jedanod razloga što nam se čini da ne jedu to što se podcjenjuje nutritivnost majčinog mlijeka nakon 6 mjeseci i kasnije, poslije godine dana i to što zaboravaljmo da klinci ne rastu više tako brzo i naglo poslije prve godine pa im manje i treba. Zvuči sve logično i nebombastično, al treba se sjetit onda kad ga nagovaraš na još jednu žlicu.

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Inesica, istovremeno

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

super, meni je ovo dovoljno

Inesica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj Maja prvotno napisa
    jedanod razloga što nam se čini da ne jedu to što se podcjenjuje nutritivnost majčinog mlijeka nakon 6 mjeseci i kasnije, poslije godine dana
    aha. toliko nas se cudi zasto jedno pa 1,5 pa i 2godisnjaci puno cicaju, a ono klinci znaju sto im pase.

kad se pocela savjetovat dohrana, krenulo je od bebinih 2mjeseca, pa su dr-i skuzili da to bas i nije tako dobro pa pomakli na 3 pa na 4 (od tih vremena jos uvijek natpisi na danasnjim kasicama) pa je sad na 6.
    Gonzales je napisao da je 100 posto siguran da ce se preporuka za pocetak dohrane i dalje pomicati prema godini dana.

i da, vise puta istice da DOHRANA znaci upravo to. osnovna hrana je mlijeko, a nakon sto dijete popapa mlijeko onda mu se ponudi neka druga hrana i ako ce mu trebat uzet ce, a ako mu ne treba nece. osnovna hrana u 1 godini je svakako mlijeko. i onda polako. 366ti dan bebinog zivota nije nesto posebno razlicit od 365tog

rayna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Sun prvotno napisa
    super, meni je ovo dovoljno
    i meni

iako sam to i sama znala,sad sam jos sigurnija kako su mu te 2-3 zlice dnevno dovoljne.

kod nas ce prava dohrana izgleda pocet sa godinu dana.na savjete iz okoline se vec odavno ne obazirem 8)

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

super mi je sve ovo objašnjenje.
    također, negdje sam čitala da ako silimo dijete da jede, i ono pojede to nevoljko, od te hrane nema nikakve koristi, jer se ne iskoriste tvari pošto je to podmus.
    u hrani treba uživati i jesti je zadovoljno. tu djeluju hormoni.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

e vidis, ocigledno je da smo se pogresno razumijele, jer ja sam shvatila da do svoje prve godine skoro da nije pojela koju zlicu (znaci da samo cica) i da ti je to predstavljalo problem, a ne da (na prvi pogled) kvantitativno malo jede (u toku dana). ovako mi je jasan takav odgovor. sve pet. :D

anchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Prosvjetljena sam! Hvala Inesica! Moram ovo isprintati mami koja me stalno davi...

Mama Medo avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

super! Inesica, hvala!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •