Treba se uzdati u instinkt, ali imati i znanja, a to naravno danas i nije baš jednostavno, obzirom da za sve postoje pros&cons, mnoštvo informacija koje su nekad kontradiktorne i među kojima nije uvijek lako plivat.
Obično u takvim nedoumicama se još više informiram, važem i radim što mi se tada čini razumnije i kako mi "želudac" kaže.

Ali stvarno se ne može ni blizu uspoređivati "nekad i sad".
Nekad nije bilo ni blizu ovoliko pesticida, generalnog onečišćenja okoliša (industrija, smog, automobili...).
Onaj krumpir prije 20 i 30 god je sigurno bio manje zagađen od ovog danas, a kako raste pod zemljom (kao i mrkva, koraba, cikla, etc), tako (kažu) i pokupi najviše tih kemikalija akumuliranih u zemlji, pa otud razlog da se pomaknuo kasnije na tablici dohrane.
I stvarno nije lako biti siguran da radiš najbolje u cijeloj toj poplavi raznih informacija, ali ih nema smisla ni pobijat s takvim argumentom da smo i mi preživjeli, pa će i naša djeca.
Je, preživjeli smo, ali alergija npr. danas ima više nego ikad.

Zna se da nisu sve namirnice ni jednako alergene-neke češće izazivaju alergije od drugih i vjerojatno ih je bolje izbjegavat u počecima dohrane, osobito ako je dijete već pokazalo sklonost alergiji ili ako u obitelji već ima koji alergičar.

Mala beba ima nerazvijen probavni sustav koji je puno porozniji (propusniji) nego kod odraslih i tek s vremenom postaje manje porozan.
To znači da jednostavno lakše propušta u krvotok stvari koje se tamo ne bi trebale naći, jer ih membrane male bebe ne uspijevaju filtrirati.
Dakle, ono što je za odraslu osobu hrana, za novorođenče može biti otrov.

Zato su meni osobno pri izboru osnovna dva kriterija bila-prije svega što manje onečišćenje (gledala da prva hrana bude u što većem postotku organska, bez pesticida ili ona u kojoj se najmanje akumuliraju ) i alergenost.