Pa nisam baš jako sigurna u to jer ako je pravilnik ostao isti onda ga citiram u boldanom:
PRAVILNIK
O ELEMENTIMA KOJI SE ODNOSE NA PODOBNOST I PRIKLADNOST ZA POSVOJENJE, SADRŽAJU STRUČNOG MIŠLJENJA O PODOBNOSTI I PRIKLADNOSTI ZA POSVOJENJE, METODAMA UTVRĐIVANJA PODOBNOSTI I PRIKLADNOSTI, SADRŽAJU IZVJEŠĆA O DJETETU, VOĐENJU REGISTRA O POTENCIJALNIM POSVOJITELJIMA TE NAČINU VOĐENJU REGISTRA O POSVOJENJIMA
u kojem piše što mora biti u napisanom mišljenju o podobnosti za posvojitelje:
4. podatke o obiteljskoj povijesti (anamnezi): osobno ime roditelja, braće i sestara, njihovi datumi rođenja, zanimanja i zdravstveni status, podaci o odnosima između članova obitelji, podaci o društvenim vezama potencijalnih posvojitelja s rodbinom i prijateljima, očekivanja i mišljenja članova proširene obitelji o posvojenju ili međudržavnom posvojenju, ostalo (slobodno vrijeme, interesi, hobiji i sl.),
5. podatke o zdravstvenom statusu potencijalnih posvojitelja i medicinskoj povijesti,
Znači li to baš cijela povijest, baš moraju doznati jesam li koristila kontracepciju i koju, jesam li imala spolnu bolest i koju, jesam li uzimala, ne znam, Praxiten zbog nesanice, jesam li predugo tugovala nakon nečije smrti pa sam zato i godinama kasnije obilježena kao anksiozna?
Pa to su privatni podaci i ne tiču se posvojenja. Njih treba zanimati imam li kakvu težu kroničnu bolest, nešto zbog čega mi je život stalno latentno ugrožen, odnosno imam li duševnu bolest koja me čini nestabilnom i opasnom po samu sebe i okolinu, osobito u stanju većeg stresa (a proces i posvojenje to jesu).
U istom pravilniku piše i što posvojitelji moraju PRILOŽITI:
Zahtjevu za izdavanje mišljenja o podobnosti i prikladnosti za posvojenje podnositelji zahtjeva dužni su priložiti:
1. rodni list,
2. vjenčani list (za bračne drugove),
3. dokaz o postojanju izvanbračne zajednice (za izvanbračne drugove) – pravomoćnu sudsku odluku,
4. dokaz o državljanstvu,
5. potvrdu liječnika o psihofizičkom zdravstvenom stanju,
6. potvrdu poslodavca o zaposlenju,
7. dokaz da se protiv podnositelja zahtjeva ni protiv članova njegova kućanstva ne vodi kazneni postupak za neko od sljedećih kaznenih djela: