Ja trenutno dijelim zene na one koje doje i one koje neDefinitivno je stvar percepcije. Zavidim majkama koje iskljucivo doje. Menu nazalost nije uspjelo ali sam ipak sretna jer sam uz bocicu od prvog dana uspjela paralelno izgurati i dojenje vise od 5mj. Isto tako me tko god se sjetio od samog pocetka ispitivao o dojenju (i ravnatelj na poslu) i zakaj je to kod mene problem i ova i ona iskljucivo doje. I imaju tak puuuno mlijeka i ... Ja sam svako malo padala u depru i bila tuzna i bila zavidna! I onda kasnije cujem svasta od tih istih mama(sto me isto rastuzuje ali zbog djece): jedne daju caj cijelo vrijeme, druge uvele ad da bi dijete spalo, pa uvode dohranu od 4 mj. i najbolje dijete staro 4 mj.dopelja u kafic di se pusi u vrijeme najvece gutve i pita di je moj?!? E da ima jos jedno iskljucivo dojeno dijete koje jadno mama stavi u dnevnu pred tv da ona moze kuhati ili cistiti u miru! Kaj da velim, nakon toga svega ne dijelim vise majke prema dojenju ili ne, nasla sam druge kriterije.
Zadnji put kad smo bili kod pedijatrice u čekaoni, malac od nekih godinu i kusur je počeo potezati mamu za majicu, a ona mu je nakon nekoliko pokušaja odgovaranja, kriomice, nakon što je snimila cijelu čekaonicu, dala ciku... E, pa, tuga me uhvatila.
Prema nedojiljama nemam stav... Ne pačam se ljudima u život. Ali ova me je gornja scena baš pogodila. Htjela sam mu ja dati svoju cicu.![]()
Ja bas imam misljenje o nedojiljama. A ono je sljedeće- Nisu imale sreće pa su dobivale savjete od žena koje znaju sve o dojenju ali je eto njima nestalo mlijeko oko 2og mjeseca. Tako mi je bilo i samoj srećom moje su cice stvorene za dojenje pa se nije toliko štete napravilo krivim savjetima.
Primjer..sidin na kavi sa par kolegica. Ja san tada dojila skoro 14-15mj. Njima je nestalo mlijeko nakon 2mj. I neko kaze..rodila je ta i ta jucer al jos nema mlika. Savjeti prste na sve strane. Ja san samo rekla da bebu stavlja na prsa kad god treba,ako treba i stalno i bit ce sve uredu. Spominjala da ima super foruma o dojenju pa i sos tel. Brzo su me usutkale jer beba ce izgladnit NEMA MLIJEKA. One znaju,one su isto rodile,dojile. Pokusale. Nemoguce je nadglasati njihovo misljenje da kolostrum nije dovoljan. Prerasireno je krivo razmisljanje i krive informacije. A nije ih za kriviti jer sigurno zele najbolje..valjda. Mozda samo zele opravdati sebe da su sve o dojenju znale ali majka priroda je jača od njihova znanja. A mozda su u šumi. Žene koje odluce da neće dojiti potpuno podržavam..to je njihov izbor i nitko se nema pravo mješati u to. Eto ukratko![]()
Pih. Ja sam samu sebe zamalo uvjerila da nemam mlijeka kad je maloj bilo oko 2 mjeseca. Stalno je sisala, vukla, čim je skineš sa cice počne se bacakati i vrištati. I što pomisliti nego da je dijete gladno. A kad tamo, ona dobila 1300 g u mjesec dana. I bljucka cijelo vrijeme, puca po šavovima, proždrljivica mala.
Konfuzijapo ovim mojim savjetnicama falilo ti je 10ak ml po obroku..zato ti je i plakala..i moja također...i svačija...a nitko ne voli da mu ditetu nesto fali LOL
Mislim da triba puno vise akcije vezano za dojenje na Facebooku jer mnogo žena ne zna ni za Rodu,ni za forum i ne dolaze do prave informacije. Neznam,ja da sam s prvom bebom znala za forum uštedila bih si more suza i bola u duši,ali nisam znala. I skoro postala nedojilja. A nisam neka iz srednjeg vijeka..imala sam internet. Bilo prošlo.
Joj, meni ta prica cesto zna biti joj. Evo malo prije, dragoj osobi koju poznajem par mjeseci nisam mogla presutiti na "nema dovoljno mlijeka". Dosla je od frendice koja je rodila prije 3 tjedna, prica s ljubavlju o njezinoj bebici, ali nema dovoljno mlijeka i patronazna joj je rekla da doda adaptirano.
Ja sutim, sutim, sutim, izdrzim 2 minute, i mislim si, ma s njom sam si dovoljno ok, reci joj. I pocnem ja, a ona ce meni "a tko bi mogao dojiti svakih sat vremena?"
Pa joj ja ispricam kako sam ja i cesce, i kako je na zahtjev - na zahtjev. I onda obje zasutimo i osjecamo se pos.ano, i ja si mislim sto sam joj uopce ista isla govoriti. Eto, to ja mislim - kad mi dode da nekog informiran, ja se osjecam lose. Ne bi mogla biti savjetnica, nikad
.
Bubilo, ah, ja sam neki dan presutila...da je s jednim djetetom nestalo mlijeka s par mjeseci, a s drugim skoro odmah
I cude se kak ja jos dojim i imam mlijeka (13mj) i kak sam srednju dojila preko 2 godine
Pa sam jos presutila i s cim ih je nastavila hraniti
I dobro da jesam, a skoro sam na guzicu progovorila
Stvarno se ne mogu nacuditi neinformiranosti u danasnje vrijeme, i ovdje cak mislim vise na nastavak dohrane, a ne na dojenje...
Posljednje uređivanje od Ginger : 23.02.2015. at 20:33
Takve situacije ne bih uopce dosla u napast komentirati, cak vise ni ne razmisljam o njima. Ovdje se radi o dvije mlade cure, pa reko, mozda da kazem koju pametnu.
I ne muci me neinformiranost... Muci me taj trenutak spoznaje da dojenje cesto nije "svaka 3 sata". I nemogucnost da se ta spoznaja prihvati. Ne (samo) zato sto bi netko bio sve one ruzne epitete (lijen i stogod jos se rabi). Tj. nimalo zato.
Nego opcenito nemogucnost prihvacanja ideje da to moze biti nesto tako bez reda i bilo kad, i svakako. I taj pogled ja mora da se salim kad kazem bilo kad.
A vidis, mene bas muci ta neinformiranost, jer danas su informacije stvarno dostupne
I ne kuzim je li u pitanju nezainteresiranost ili sto?
Isto je u pitanju mlada cura, mladja od mene dosta...
Ma mislim, briga me na kraju dana, al da mi je cudno- jest
A dojenje, eh, ako nije svaka tri sata - ili nemas mlijeka ili je slabo
Te komentare sam dobivala i sa 3.djetetom, nakon sto sto sam prvo dvoje dojila skoro 3,5 godine...
I mene muči neinformiranost. Pogotovo kad susjeda bebi od 7 mjeseci da sarmu i sva sretna trči i sva ponosna svima priča kako je mala pojela cijelu sarmu.
Ubio me moj stari jucer. Da bi trebala malog polako odviknut, da je njemu dojenje sad samo za igru a sama voda. Skoro sam mu svasta rekla al sam se suzdrzala i otisla isprintat o produzenom dojenju pa ce sad valjda sutit..
Kad ti vlastiti roditelji izvale tako nesto a ti mislis da su informirani.. Jea right
Mene neinformiranost, ne samo po pitanju roditeljstva, IZLUĐUJE.
Već neko vrijeme treniram šutjeti, teško ide![]()
Ja sam trenirala šutnju jedan vikend kad smo bili kod MM-ovih roditelja i kad me njegov tata napao zašto mučim bebu od 5 mjeseci i zašto joj ne dam čaja jer je žedna i da je to moja glupost da joj je dojenje dovoljno.
Kasnije mi je njegova sestrična držala lekciju kako je dojenje super i sve to,ali da bi ju trebala polako odvikavati jer je ona ipak već velika. I da bi stvarno bilo neprikladno da ju kad bude imala 7 mjeseci dojim još uvijek.
Uhhh,sva sreća za moje živce što žive 400 km daleko od mene.
A bogati di ja onda živim kad su oko mene sve dojilje i kad i muškarci pitaju zašto pobogu ne dojim!
a isto tako postoji mogućnost, već sam to napisala,
da nekoga zanima isključivo ono što pedijatar kaže,
da ga ne zanima ni internet, ni novine, ni rekla-kazala niti išta drugo.
i što ćemo ih sad prozvati neinformiranima?
njima je informacija dobivena od pedijatra jednako vrijedna kao i nekom drugom
s nekog drugo mjesta.
Eto meni bliska frendica nedavno rodila, došla joj patronazna po prvi put, malena je imala tjedan dana i dobila 200 grama a ova da joj to nije dovoljno i da joj da adaptirano i onda je još i izvalila da joj daje i čaja
Toliko o neinformiranosti i to od osobe koja bi trebala biti stručna
A bome, moja bi pedijatrica dobro oprala mamu koja 7 mjesecnu bebu hrani sarmom
A tek onu koja umjesto dojenja ili ad, 4mjesecnoj bebi daje kakao na kravljem mlijeku, uf...
I ne samo da bi ih smatrala neinformiranim....
A inace nije bas prodojeca, jel
Kaae, je, sigurno je gledala americke smjernice pa joj dala sarmu
I ako mislis da je to ok po onome cega si se ti drzala, onda si na onoj temi drugacije pricala
Jer, ova mama sigurno nije zamotala jednu sarmu bez zacina i svega onog sto ide u sarmu pa to dala bebi
Mislim, stvarno mislis da je to ok hrana za 7mjesecnu bebu?
Ako da, nadam se da si u manjini
lavko, a ja se cudim tvojoj onolini, jer oko mene su uglavnom uvakvi slucajevi...
Ja sam podvojena ličnost, jedno dijete na bocama, drugo na sisi![]()
A što onda sve te ekstra inteligentne osobe koje kvocaju na dojenje bebe od 5-6-8 mjeseci misle - do kad bi se trebalo dojiti? Mjesec-dva?
Ja ću vam samo reći da skidam kapu svakoj cici s priljepkom na njoj, i onim od 6, 12, 18 mjeseci.... go girls! (uh kako se nadam imati jednog energičnog sisavca)
moram se uključiti u ovu raspravu: nakon dugogodišnje neplodnosti dobijemo blizance...ono pitanje koje je nekada glasilo "što vi čekate", pretvorlo se u "dojiš li ih". velika većina poznanika ( namjerno kažem poznanika) bi prvo pitala "dali je sve u redu sa bebama" i odmah " dojiš li ih". Ne da nisam htjela biti nedojilja nego je splet okolnosti u splitskom KBC-u doveo do toga da mi nitko nije mogao pokazati kako se doji, kako se drži beba... vidjela sam kada je sestra pokazivala gospođi koja je bila samnom u sobi i to je to. uvjeravali su me da nemam mlijeka i da se ne izdajam ( što se kasnije pokazalo netočno jer sam se navodno trebala izdajati da navučem mlijeko). prije mj. dana sam otišla na uzv prsiju i dr mi je rekla da nije ni čudo kako nisam mogla dojiti jer skoro i nemam mliječnih žljezda ( valjda genetski).
ujedno imam prijateljicu koja doji svoje trogodišnje dijete( gdje se u tom trenutko zatekne tu i doji). njeno dijete je u 3 godine bilo 5-6 puta u bolnici zbog upale pluća, bronhitis im je svakodnevnica, prehlađen non-stop...( samo ukazujem da nije mjerilo dojila neka žena ili ne).
ja sam rodila na carski i nisam dojila ( jesam li ja uopće mama)??
Gle, nama to nije ok, jer smo se informirale na Rodi i prihvatile smo te informacije kao relevantne.
Nekome su glavni izvor informacija mama, susjede, patronažne sestre...
Nastojim se suzdržavati od savjeta, a i ako dajem savjet, nastojim da to ne bude upadljivo, bez onog tona "sad ću ja tebi pokazati kako se to radi".
Gore iznad spomenutoj cimi koja je dala čokoladni puding 2-mjesečnom djetetu, dala sam savjet u vezi kilaže. Jer, dijete je premalo dobilo na kilaži, a ona bebicu non stop šopa vodom i čajem. Kad mi se požalila, savjetovala sam je u stilu "što misliš da joj probaš dati više mlijeka, a manje vode i čaja, to joj je kaloričnije?".
I tako. Da sam joj održala predavanje o isključivom davanju mlijeka prvih 6 mjeseca, ona bi sigurno zauzela obrambeni stav i odbacila moj savjet. Ovako je, nadam se, barem razmislila o tom prijedlogu.
jojo, ja nekako mislim da baš i nisi. mama.
mislim, kakva su to pitanja uopće
kako do njih dođemo
a i, iskreno, nekako mi se ne sviđa tvoj opis prijateljičinog dojenja.
hoću reć, ako drugi rade podjele, a nama smetaju, pa ajmo mi onda bar pokušati prekinuti to vrzino kolo podjela![]()
jojo, ne kuzim sto hoces reci...
to da dojenje nije mjerilo bilo cega smo rekli vec na pocetku
Moja prijateljica koja je nedavno rodila išla je i na trudnički tečaj i informirala se o dojenju ali opet džaba, kad ju je uhvatila panika jer je mali pao na težini i nije u 5 dana nadoknadio ono što je izgubio od poroda uvalila mu je bocu, uz blagoslov patronažne. Ja sam imala isti problem na početku kao i ona (mali je tek nakon 2 tjedna vratio porodnu težinu) ali jednostavno sam bila toliko tvrdoglava da ne odustanem odmah iako su me ljudi iz okoline uvjeravali da mi mlijeko nije dovoljno kalorično, najvažnije mi je bilo da imam suport muža i kad je zaškripilo zvala sam SOS tel. da nije bilo njih možda bih i ja odustala.
Hoću reći da je bitno da se žene informiraju ali dok god nemamo dovoljan suport u okolini puno žena neće uspjeti. Barem bi medicinsko osoblje trebalo znati što govori i pomoći rodiljama
Evo mene. Jedna sam od onih koja je dojenje uzimala zdravo za gotovo.
Ja ću to bez problema.
E, kako mi se samo odbilo od glavu.
Kiksala sam strašno, i dugo sam se borila sa svojim traumama poslije.
I zaboli me tu i tamo koji komentar, ali još uvijek smatram da
mlijeko ne može samo tako nestati,
mlijeko ne može biti preslabo,
itd.
Ali ne bi mi palo na pamet napisati nešto u stilu da je dojenje precijenjeno samo zato što ja nisam uspjela, dapače, velika većina žena oko mene doji (znam, pitala sam) i imam osjećaj da se polako ali sigurno vraća taj "trend" (kao što je jedno vrijeme, čini mi se i predugo "trend" bio hranjenje bočicom).
Kako ja sebe doživljavam? Pa puno bolje kako vrijeme prolazi, mogu vam reć'.
Kako me vi doživljavate zbog toga? Uopće mi nije bitno.
Da, podrska najblize okoline i informiranost su jako bitni
I panika na pocetku je meni stvarno razumljiva
I par bocica ne znaci prestanak dojenja
Moja prva je u bolnici, svih 5 dana (carski) dobivala bocicu, jer je bila mala i nije nista vukla, a gubila je na tezini previse
Pa sam ju ipak dojila 14 mjeseci
Nekad, na zalost, dojenje zahtjeva puno truda i muke, a nekad ne uspije unatoc tome...
I meni je patronažna savjetovala da dam AD jer imam male cice pa neće biti dovoljno mlijeka. A i beba mi je u 3 dana dobila samo 10 grama. Na sreću, bila sam dovoljno tvrdoglava i nudila joj cicu svako malo pa je u iduća 3 dana dobila preko 300 grama.
U rodilištu su joj davali AD jer ja kao nisam imala mlijeka, mala je vrištala na cici i uopće ju nije htjela prihvatiti. I onda smo došle doma i prvi put kada sam joj ponudila prihvatila je bez problema. Uskoro će 7. mjeseci i dojimo i dalje i nadam se da nećemo uskoro prestati.
Ovi što su meni prigovarali zbog dojenja bebe od 5 mjeseci, smatraju da treba dojiti do 4 mjeseca jer onda beba treba početi jesti drugu hranu i dojenje više ničemu ne služi. I to je na žalost, toliko duboko ukorijenjeno krivo mišljenje i razmišljanje da uopće ne bi bilo nikakve koristi da sam im išla objašnjavati bilo što drugo.
Pokazali su mi u bolnici i stvarno se trudili, a pokazala mi je i patronazna (super zenska)
Zvala sam i sos
A materijale o dojenju sam isprintala negdje u 12 tt
Jedno vrijeme je malena papala uz cicu i izdojeno na bocicu, dok nije ojacala i pocela kak spada vuci
Patronazna mi je cesto dolazila da ne bi slucajno pala na tezini
I meni je u rodilistu mali vristao na cici pa su me pitali dal da ga nahrane. To ti je podrska. Kad su ga vodili na kupanje napisala sam na papiric da cu ih tuziti ako mu daju dohranu i stavila to na njega.
24 sata je na sisi bio, cimerica koja je uspjesno dojila prvo dijete i sad drugo mi je govorila da odustanem jer je gladan.
Moje gladno dijete je vratilo porodajnu tezinu u 4 dana a dobio 1600g prvi mjesec.
Sve zahvaljujuci rodi, jer drugu potporu nisam imala.
Toliko se mucis da uspjesno dojis i onda ti dodu pametni koji te pitaju zasto uopce dojis i da bi trebala prestat![]()
Jako mi je ružno pročitati ovako nešto:Dakle, žena se informirala, obratila sručnoj osobi koja je napravila procjenu stanja majke i djeteta, ali niti to nije dovoljno dobro.uvalila mu je bocu, uz blagoslov patronažne
Ispada da se uopće ne treba informirati, jer ionako nema svrhe, ako se informiraš a ne uspiješ dojiti, onda nisi dovoljno uporan.
Hoću reći, ništa ne može razlog da se ne doji, zar ne?
Drugi put (ako budeš imala još djece) jojo zovi SOS telefon i prije toga se dobro podloži teorijom jedino to će ti pomoći(imaš i dobru brošuru o dojenju iz Rode), od patronažnih sestara je malo tko uopće dobio pametni savjet koliko čujem. Meni moja isto nije puno pomogla samo mi je pogoršavala osjećaj panike (mislim trudila se žena ali opet na krivi način)
Deadi nemoj mi molim te svaku riječ analizirati, nisam ništa krivo mislila samo mi je krivo što je tako ispalo i njoj je isto krivo, rekla je da sad zna ono što zna da bi vjerojatno drugačije
Nemoj se sad ljutiti, ali mene ovo ljuti, ovaj tvoj stav. Kao: meni nisu pokazali, pa je to moje opravdanje.
Mogla si u google jednostavno upisati "how to breastfeed" i vjerujem da bi nasla i filmica i tekstova i slika. I to tjekom 9 mjeseci trudnoce, a ne zadnji tren ocekivati od med. osoblja, kad je poznato da od njih je pomoc vise iznimka nego pravilo.
Ne pisem sad ovo da ti stvaram osjecaj krivnje, nego da tu stoji i pise za onoga tko ce citati i panicariti ako naidje na istu situaciju kao i ti. Da se snadje i ne misli da je sad dojenje propalo jer nema joj tko pokazati.
Sto se savjeta tice, moj jedini savjet je uvijek bio da ne slusaju osobe koje nisu uspjele, nego osobe koje jesu. To vrijedi za bilo sto u zivotu, pa tako i dojenje. A za bilo koji drugi savjet, moraju me bas direktno pitati sto ih zanima.
joj, bella, nije nikakvo opravdavanje, šta se netko ima uopće bilo kome opravdavati. nego prikaz onoga što se desilo. i sad tebe to ljuti.
recimo, oko mene su svi dojili.
ali svi nisu imali ama baš nikakvih problema oko dojenja.
ono, beba se rodi i oni doje, a mlijeko curi na sve strane.
i tako sam provela trudnoću u blaženom miru da će tako biti i meni.
prvi put. nit sam čitala nit guglala (doduše nisam imala ni net ja mislim).
pa nije bilo baš tako.
no, splet okolnosti je bio takav da sam ipak uspjela.
drugi put opet isto. sad sam već guglala i dobila potvrdu, ovdje, na rodi di me gugl nanio :D onoga što sam i prvi put nekako instinktivno mislila - da ne može mlijeko nestati tek tako.
OK, opravdanje je kriva riječ, jer je jojo samo pisala što se njoj dogodilo.
Ali, da, ljuti me da je svo svjetsko znanje na bilo koju temu dostupno klikom miša, a eto mi sjedimo u neznanju i poslije se čudom čudimo...
Situacija danas i prije interneta je neusporediva. Onomad se radilo onako ako je mater, strina, tetka radila ili kako je pisalo u onoj jednoj knjizi koju smo svi imali o bebama.![]()