-
Meni je tvoj mali zakon
, da smo barem ja i moja djeca takvi, mi smo oni koji plaču u čošku
.
Osim jedne scene kad je najmlađa još u jaslicama ugrizla drugo dijete do hematoma, braneći se… uglavnom samo dođu doma kukajući.
Ja ne bih tu više jako puno pričala/“zvocala”. Dijete ima taj poriv u sebi i dokle god ga ovaj tlači, teško će se vječno suzdržavati. Uvela bih mu neku “mjeru” - posljedicu, ne kaznu. Nešto što će mu biti poticaj da svoju obranu izrazi na prihvatljiv način, da se suzdrži od prve reakcije. Ovako nekako…
1. “Vidim sa si ljut. Napravio ti je to i to… “ - dakle na početku mu pokazuješ da prepoznaješ i uvažavaš emociju koju izražava zbog onog što mu se dogodilo
2. I onda samo kratko nešto i u stilu: “vidim da ti je teško, ali ne želim da to rješavaš batinama/da ga udaraš/da mu napraviš to (nešto u tom stilu) jer to nije u redu. Nitko ne smije udarati ili ozlijediti nekoga drugoga.”
3. Kad te opet naljuti molim te pokušaj ovo, stavi ruke ispred sebe i jasno i glasno mu reci: “ne želim da mi to radiš, to me boli!” Dakle naglasak mora biti na tome da on izgovori ovo “ne želim da mi to radiš”, da izrazi sebe. A ne da kaže “prestani” - što je naredba/ti poruka, na koju ovaj ne mora reagirati. Nego ideš dakle iz ja poruke: “ja ne želim da mi to radiš”.
4. Uvedeš posljedicu obavezno (fency ime za kaznu), i opet ti počinješ s ja-porukom. “Ja ne želim da mu vratiš na taj način, jer to nije u redu. Ne želim da to radiš jer je opasno i može se nekoga ozlijediti. Želim da mu na drugi način pokažeš da ti smeta kad ti on to radi. Teško mi je i ne želim više o tome razgovarati s tetom i njegovom mamom. Možeš li pokušati ovako? Možeš li se potruditi? Jer ako se ovo opet dogodi neću te moći nekoliko dana odvesti u vrtić.”. I zbilja ako ponovi udarac ako je moguće ostavi ga dan-dva doma. Ili uvedi bilo koju drugu posljedicu koja je njemu bitna i koju možeš provesti ako se ponovi. Ali kratko, odrješito i jasno, ne još 7 kartica moraliziranja.
I naravno, pohvaliti ga za napredak
.
I naravno, neće upaliti iz prve, ali samo pilaj, ali kratko po nekom ovakvom obrascu: ne želim da mu tako vratis nego da napraviš ovo inače nema vrtića. I točka. Bez puno moralnog zvocanja kako se to ne smije. Mi smo životinje, treba vremena naučiti što se ne smije
.
Posljednje uređivanje od Bubilo Bubich : 25.05.2023. at 05:39
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma