O, morat cu roditi trece da to dozivim.
Kolike su sanse da dobijem treceg divljaka?
Joj lavko ne znam sto bih ti rekla. Ja npr. Citam, citam i citam. Procitala sam sve teme o zahtjevnoj djeci ovdje, nekoliko knjiga iz knjiznice, pricala s psiholozima (u vrticu i na Telefoncicu). Jednostavno od situacije do situacije svaki dan ucim sto i kako s njima da mi se ne bace na pod i vriste. Sad ce uskoro napuniti 2 i 5. A pocelo je kod oboje kad su bili bebe. Kolica, sjedalice nula bodova, vristanje cim ih pokusas spustiti. I naravno da se cijelo vrijeme propitujem jesam li ja tome uzrok i sto kod sebe mogu promijeniti.
Inace, u svemu tome je meni najgore druzenje s mamama cija ni priblizno nisu takva, nikako pobjeci od osjecaja da ja ne znam shendlat djecu (ko one). Izbjegavaj ih ako mozes. Situacije, razgovore, usporedivanja koja te bacaju u takav bed. S vremenom se prestane i pricati o djeci pa postane lakse. Obozavam jednu mamu iz vrtica koja mi je nakon samo par sekundi susreta za vrijeme jedne krasne situacije rekla "znam sve, i moj prvi je bio takav". Velim ja da su moji oboje, a ona ce da trece nece biti sigurno.
U principu sam se naviknula, valjda, i nasla nacine funkcioniranja i iznjegavanja situacija koje dovode do bijesa, bacanja i sl. I cekam da odrastu i postanu genijalci kakva pise da zahtjevna djeca postaju.
Mogu ti reći da je kod nas ispalo tako.
Moja je bila jako zahtjevna i kao beba, a i kasnije pa i sada, ali je jako bistra i uspješna, ne usudim se reći genijalna jer to tek vrijeme treba pokazati, ali po dosadašnjem iskustvu, činjenica je da naš mali grad nije 150 godina od kad postoji škola, imao ovakvo dijete.
E tu se rukovodim osjećajima drugih jer sam ja najlošije moguće mjerilo. Ja jednostavno nemam intuiciju koju majke imaju tj. meni intuicija svaki puta kaže da je panika i da moramo doktoru. Pričala sam puno o tome s psihićkom i meni trebaju neki vanjski pokazatelji da stanje nije dobro, nešto što je objektivno, nečija tuđa prosudba jer kod mene je vazda u glavi spremanje na hitnu. Al to je druga priča (mislim ja se čudim djetetu, a sama imam posla sa sobom).
Isto i kod mene. Ne trpim da plače, ne mogu to odslušat i gledam kako joj pomoći, iako većinu vrmena pojma nemam zašto plače, ali tražim isto tako što joj paše. Muž može slušat cendranje, ja ne. Ne znam jesam li dobro pročitala da se kod žena luči određeni hormon kada im dijete plače. Evo sad sam našla - oslobađa se prolaktin kada plaču!
Čekaj, doći ću i do toga, sada mislim da je nekako još mala da me vrti.