Prije nego se neko dijete proglasi općenito zahtjevnim treba svakako vidjeti postoji li neki zdravstveni razlog za njegovu "zahtjevnost" i plakanje. To je svakako važno jer sva su bolesna djeca ili djeca u boli zahtjevna.

Što se tiče konkretnog slučaja, na boldano ću se osvrnuti:

Citiraj lavko prvotno napisa Vidi poruku
Počelo je s grčevima nakon 2 tjedna i to takvima da se derala po cijele dane. Nosila sam i nosila i nadala se da će nakon grčeva sve biti divno, moći ću sa svojom bebom izaći u šetnju ko svaka normalna majka a ne da od sramote trčim s kolicima iz kojih se dere beba.
Friška figa!

S 4 mjeseca ja počela odbijati bočicu. Zapravo vrištati kad vidi bočicu. Hranimo je tako da je uspavamo i onda uvalimo bočicu. I tako 8 puta dnevno. Sreća u nesreći j ešto zaspe brzo ali nam je cijeli dan podređen rasporedu spavanja i hranjenja.

Dere se prije spavanja sat dva jer joj se spava a ne bi spavala, pa opet nosim i nosim.

Stenje i otima se iz ruku kad joj nešto n epaše. Neki dan u čekaonici gledam sva djeca namsiješena sjede u krilima, guguću, nešto petljaju s ručicama, samo se moja čuje, stenje i tuli jer joj nešto ne paše.Gledam jednu mamu kako lijepo da bočicu djetetu i dijete fino topojede bez vrištanja.

Dere se kad je stavimo u autosjedalicu. Ali onda opet zaspi srećom.

Pedijatrica nas je na zadnjoj kontroli pitala tko je od nas dvoje bio zahtjevna beba, muž ili ja. Niti jedno. Imamo takvo dijete.

I na kraju više nisam sigurna što znači zahtjevno dijete. Jesu li vaša djeca mirna, nemirna, prihvaćaju li ono što im radite, treba li im više pažnje ili ih možete ostaviti da se satima igraju sama?

Što zapravo znači zahtjevno dijete?
Grčevi i nosanje - grčeve imaju mnoga djeca, a većina beba se voli nosati, mala manjina beba ne voli nosanje.
S tim da sam kod svoje djece vidjela razliku - kod prva cure nosanje i dodiri su bili minimum da bi ona uopće mogla funkcionirati, a druga beba u tome uživa, to joj je kao desert i može podnijeti vodoravnu poziciju u budnom stanju, dok je curka odmah vrištala čim bi otvorila oči.

Spavanje i hranjenje - da, dan je podređen spavanju i hranjenju beba, to je tako pretpostavljam većini majki.
Mene je frustriralo što mi je dan bio podređen njenom spavanju i nakon što je prestala biti beba, jaslice i vrtić su me spasili, ali još danas nam je vikendima tako. Ako ne spava po danu, onda je koma s njom, a neće spavati, ne želi zaspati i budi se i onda nam dan ode v rit. Od kad se rodila ne želi spavati, i dan danas se zna probuditi u 3 ujutro i tražiti da se dignemo jer se njoj ne spava. Nova beba želi spavati. Ali i njoj je dan podređen spavanju i hranjenju.

Deranje prije spavanja - ima djece koja doslovno proplaču prvu godinu života. Ne samo prije spavanja.
Naslušala se i načitala takvih priča. To su roditelji s ptsp-om, i ja ga imam. Moja je plakala svaki put kad nije bila na rukama, morala je biti na rukama, ali onaj tko ju nosi morao se kretati, a ni tad nije uvijek šutjela, dapače. Nova beba se probudi i gleda. Guguće. Dva i pol mjeseca se svakoga dana čudimo tome da se beba može probuditi a da to nije s urlikom.

Čekaonica - u našoj čekaonici nagledala sam se i nemirne i mirne djece. Prva beba nikad nije bila mirna nigdje. U npr. čekaonici smo stalno šetale i gledale svaku sitnicu, proučavale..tad je šutjela.
Vremenom sam naučila da je iluzorno od beba i djece očekivati da budu mirna, a pogotovo da mirno sjede. Iako ih srećemo od čekaonica do parkova, takvi su manjina, barem mi se čini.

Autosjedalica - nova beba zaspe u njoj. Prva curka bi zaspala u AS u 1% slučajeva, derala bi se cijelo vrijeme vožnje. I tako svakodnevno do 2 godine, neovisno je li jaje ili AS. Nakon 2 godine grinta, gnjavi, zahtijeva, moli da je odvežemo, urla, ponekad i sve u jednoj vožnji. Sad ima 3 i nešto i dalje nije pomirena s AS.

Igranje satima - to je mit, ne znam ima li beba ili male djece koja su u stanju igrati se satima, ja za njih nisam čula. Bolje da govorimo o minutama.
Prva curka je prve minute samostalne igre počela imati nakon treće godine. Do tad je bilo "mama, tata, nona..". I dalje je davež, ali postoji dio dana kad se zaigra sama na 15-20 minuta. Nova beba može ležati u ležaljci i nekoliko minuta gledati one životinje što vise iznad, što je s prvom bio SF.

Zahtjevno dijete je ono koje stalno hoće više, neovisno o tome koliko dobiva. Ispija i cijedi roditelje, stalno hoće više.
To su djeca "s visokom razinom potreba", kako ih naziva Sears, postoji njihov opis u knjici "Povezujuće roditeljstvo" (kraće) i "Disciplina" od Searsa, a napisao je i Fussy Baby knjigu koja je posvećena takvoj djeci. Sve sam to pročitala jer sam nakon par mjeseci roditeljstva mislila da nisam normalna i da to što prolazimo nije normalno.
Dok sam čitala te knjige shvatila sam zašto sam pomislila "da ona iz mene izvlači ono najgore i ono najbolje" i zašto "su s njom svakodnevne stvari toliko teške, dok se u nekim kompliciranim situacijama ponaša nevjerovatno zrelo i lagano". Zašto je toliko tvrdoglava i zašto kod nje kazne ne pale. I mnoge druge stvari.

Zato, preporučam navedene knjige pa vidite prepoznajete li sebe i svoje dijete u tome.

U nekim knjigama postoji i pojam "nikad zadovoljno dijete". Ono ne mora biti dijete s visokom razinom potreba, a i može. Takvo dijete, koliko se sjećam opisa, stalno cendra..