i da jos dodam.
ja ne dajem nikakve savjete.

dovoljno sam pametna da razumijem da je to jako kompleksna materija, te da aktere price ne poznam. sto je prva kljucna stvar. druga kljucna stvar je da mi to nije profesija. treca kljucna stvar, jest da sam ja zadnja osoba koja misli da djeca trebaju biti normirana po nekim DIN mjerama. niti da je to sto se netko baci na pod, odredujuce za njegovu licnost i daljni zivot.

zato i rekoh, ako je netko sa vlastitim odnosom roditelj/dijete (tu naravno ne racunam patologije razne vrste) zadovoljan, odnosno nosi se s time, pa ma sto mislili drugi ljudi, sve 5. naravno to je opcenito gledano. dijelim mimino misljenje, da treba gledati i kako se dijete samo sa sobom nosi, te da opet globalno gledajuci (a gledam globalno, kako cu drukcije? ne poznam ni mikku, ni lavko ni njihovu djecu) za dijete nije dobro ako se sa svojim temperamentom i frustracijama ne moze barem u nekim okvirima nositi.

no ako roditelj otvori topik kao lavko u kojem izlaze svoje muke, onda ljudi pisu sto o tome misle. i pisu sto misle da bi se moglo napraviti, ako su te muke za roditelja problem, koji ga zaista smeta i izbezumljuje.
malo sam na forumu, a i kad sam bila vise, izbjegavala sam teme tipa zahtjevna djeca i slicno. iz razloga, da je to uvijek mutiralo u pricu, ah super nisam jedina, to su takva djeca ..itd..itd. te ako bi se netko javio s nekim diferenciranim misljenjem, onda on naravno pametuje, ima jelte nezahtjevno dijete/djecu...itd i maltene ispada neka zlocesta osoba, koja zapravo hoce roditelje uvjeriti da su losi, da se ne trude ili nesto slicno.

pa sad ako je je ljudima vec pomoglo to da se mogu istresti i vidjeti da nisu sami, sve 5. super da postoje takvi topiki. i zapravo ako se dobro sjecam, oni su uvijek i prerasli u kao neke oaze podrske. i to je odlicno.
dakle ja sigurno ovdje necu sada mikki ili lavko govoriti, a trebala bih ovako ili onako...

no ako netko zaista vise ne moze i ta mu podrska nije dovoljna, moje je misljenje da je obracanje strucnim osobama jako dobra mogucnost. jer mislim da oni mogu naprosto vidjeti modus operandi nekog odnosa, te pomoci i roditeljima i djeci. ne vidim da time ikome kazem da je nedobar roditelj. ili da pametujem.