Pokazuje rezultate 1 do 5 od 5

Tema: Kakve mogucnosti/prava ima mentalno i fizicki bolesna osoba nakon smrti roditelja?

sonata avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno Kakve mogucnosti/prava ima mentalno i fizicki bolesna osoba nakon smrti roditelja?

Brine me jedna situacija u obitelji...Sto se dogadja s osobama koje su ovisne o svojim roditeljima, kada njih vise ne bude? Osoba je blizu 40.-te, roditelji oko 80 godina. Mislim da je u pitanju Down sindrom i jos nekakva mentalna retardacija i takodjer deformacije stopala tj. osoba se krece pomocu staka, ali tesko. Vani mora biti u kolicima. Prije nekih 10-tak god. se nakacila jos i epilepsija ali ajde, ona je nekako pod kontrolom. Nemam tocne dijagnoze. Osoba je zavrsila osnovnu skolu, naravno onu po posebnom programu, cita, pise, racuna, moze se s njom normalno komunicirati ali je recimo na nivou desetogodisnjakinje. Trenutno imaju pravo na osobnog asistenta i ta gospodja im dolazi mislim svaki dan osim vikenda na 4 sata. I ona obavlja higijenu i sve sto je roditeljima postalo pretesko.
    Brinu me godine roditelja i ono sto neminovno stize...sto ce biti s takvom osobom nakon smrti vec i jednog roditelja jer je majka takodjer invalid, brojne operacije kukova, krece se takodjer na stakama. Otac je zaduzen za nabavku, ne znam kako ce one bez njega. A ako otac ostane s kcerkom, ajde jos nekako bi se to moglo organizirati ako bi nastavila dolaziti asistentica.
    E sad, sto se dogadja kada roditelja vise ne bude? Ona nije psihicki bolesna pa da ide u nekakvu takvu ustanovu, da li moze u staracki dom a tako mlada? Probali su nesto pricati sa casnom sestrom za nekakav smjestaj pri crkvi ali u biti on je samo za umirovljeno svecenstvo...
    Je li jedina opcija nekakav privatni smjestaj i da li se netko uopce bavi takvim bolesnicima a da nisu starci?

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

ne znam ti odgovor, ali sve mogućnosti/prava od države i/ili lokalne jedinice ostvaruju se preko CZSS.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Postoje udomiteljske obitelji.

To organizira czss: http://www.czss-zagreb.hr/udomiteljstvo

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ovo sam ti našla: http://www.kuca-sv-franje.hr/
    E sada, jel to dolazi u obzir....

sonata avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Hvala svima na odgovorima, ova kuca sv. Franje mi se cini ok, moram vidjeti ima li nesto takvo negdje blize nama...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •