Pokazuje rezultate 1 do 35 od 35

Tema: Porezni znalci, POMAGAJTE!!!

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno Porezni znalci, POMAGAJTE!!!

Radi se o prijavi poreza, ali van ikakve standardne situacije.

U 5/2012 MM se zaposlio kod XX poslodavca (bez prekida). Kod tog poslodavca radio je do 7/2013 kada se zaposlio kod XY poslodavca (isto bez prekida). U tom smo trenutku shvatili što je XX poslodavac radio za svo vrijeme isplate plaća (dakle cca 14 mjeseci).

Naime naše cure su na MM-evoj poreznoj kartici bile prijavljene 2010. godine, na dva mjeseca, inače su svo ostalo vrijeme na meni. XX poslodavac nije očito vidio da cure više nisu na MM-u i u bruto mu uračunavali njih dvije kao olakšicu. Znači 14 mjeseci smo i MM i ja koristili olakšice (100% svaki, ne pola/pola).

S time da kod MM-a to naravno nismo primijetili jer mu je plaća iz ugovora o radu izražena u netto (kod mene je brutto).

Sada je MM-u došao poziv da prijavi porez iz 2012. godine, i da ga čeka kazna zbog propuštanja roka za prijavu. Zovem službenicu koja prilično nezainteresirano kaže da ćemo mi morati platiti tih 14 mjeseci olakšica. Ne pojmi da mi nikada nismo vidjeli te novce niti se njima ikako okoristili. Naš jedini grijeh je da nismo porezni stručnjaci i ne znamo čitati isplatne liste.
    Ajde priznala je barem da nikada nije imala ovakav slučaj. Na jedvite jade mi je rekla da osobno dođemo da će nas uputiti na nekog poreznog savjetnika (po njezinim riječima ona ne zna tko bi nam uopće mogao pomoći).

Ja sam prejadna i očajna, zato pliiiiz ako išta znate, POMAGAJTE!!! Savjetom, primjerom, bilo čime. Može i alkoholom.

anatom avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

neznam pomoci- ali šaljem rakiju

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ako ste oboje koristili istu poreznu olakšicu tada je jedan mora vratiti.

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ali što da "vratim" ako to nikada nisam dobila na ruke?

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

I ne kužim kako niste vidjeli novce? Pa tebi ili mužu bi plaća bila manja tih 14 mjeseci da nije imao prijavljenu djecu na poreznoj kartici.

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ali njegova ugovorena plaća je bila fiksna - netto!! Dakle poslodavac je mogao uplaćivati 300% poreza i prireza, MM-u se plaća ne bi mijenjala jednu lipu.

Moja plaća nema baš nikakve veze s njegovom, pa nije da se u poreznoj ažuriraju podaci i usklađuju prilikom svake isplate plaća.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Bez obzira na neto, olakšicu ste koristili oboje i ne vjerujem da ćete poći bez povrata novaca.

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Bez obzira na neto, olakšicu ste koristili oboje i ne vjerujem da ćete poći bez povrata novaca.
    Da, to i ja mislim.
    A kazna, što je rekla kolika je kazna?

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ne želim u glavi se pomiriti s time, ali eto da ipak pitam - kako izračunati koliko bi to iznos bio, za tih 14 mjeseci?

anatom avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

sad kuzim situaciju- fino vas je zeznuo poslodavac. sebi je napravio olaksicu da uplacuje manje a sada vi morate vratiti.
    uzas.

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ma ne zna ona ništa, pitala sam koliko bismo morali vratiti, nema pojma.

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ja se nekako nadam da će biti razumnih u toj Poreznoj i da, ako mogu nama retrogradno sjesti za taj period, mogu i tom poslodavcu. Samo ih moramo uvjeriti da je ovo van svake pameti da mi ispaštamo za tuđe propuste.

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Mislim kužim da ga je bivši poslodavac zaznuo, ali teško da će se porezna igrati detektiva i teretiti poslodavca za vaše porezne olakšice.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Pa to je čista ( možda nenamjerna) greška onoga tko je u poduzeću XX obračunavao plaću. Probajte ih kontaktirati, po meni bi oni trebali snositi taj trošak, jer nisu postupili po pk kartici koju su imali kod sebe.

kajsa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Jelka prvotno napisa Vidi poruku
    Radi se o prijavi poreza, ali van ikakve standardne situacije.

Naime naše cure su na MM-evoj poreznoj kartici bile prijavljene 2010. godine, na dva mjeseca, inače su svo ostalo vrijeme na meni. XX poslodavac nije očito vidio da cure više nisu na MM-u .....
    do sad smo suprug i ja morali izmjenu na poreznoj kartici (adresa - različit prirez) napraviti na način da uzmeš svoju poreznu karticu u firmi i odneseš ju u poreznu upravu da naprave izmjenu i onda ju vraćam natrag u firmu. pretpostavljam da je za uzdržavane osobe slično.
    Je li tvoj muž 2010. odnio poreznu karticu u poreznu da makne s nje uzdržavane osobe?

A čudno mi je i to da od 2010, u doba OIB-a i povezanosti sustava porezne uprave, oboje koristite djecu kao olakšicu?
    a porezna do sad nije to primjetila?

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

kajsa, točno tako smo mi napravili. Poslodavac je 100% dobio ispravljenu poreznu karticu (ona je bila ispravljena još 2010.), na vrijeme, to su mi na poreznoj potvrdili kad smo shvatili što se dogodilo (poslodavac prije XX je imao istu tu PK i ispravno obračunavao plaću).

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Jelka, onda vam je porezna kartica dokaz.

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Eh kad bi to bilo tako jednostavno...

kajsa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

onda je firma xx pogriješila jer je obračunavala plaće suprotno poreznoj kartici

hoće li porezna uprava prijaviti firmu xx financijskoj inspekciji po službenoj dužnosti?

jer, ako sad ispada da je krivica na vama, onda zbilja u ovoj državi moraš biti i ekonomista i pravnik da bi se zaštitio
    moramo svi provjeriti obračun plaća svaki mjesec? jer možda su mi prirez naplatili 9% umjesto 18%

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Na žalost moram ti reći da će TM morati vratiti te novce iako se praktično gledano nije okoristio tim olakšicama on već poslodavac, ali gledano sa strane PU teoretski se on okoristio.
    Poslodavac je pogriješio ako je imao ispravnu PK jer znači da je pogrešno obračunavao plaću, međutim PU će to svejedno gledati kao novčanu korist koju je imao TM. Možete eventualno prijaviti poslodavca PU i u prijavi navesti sve činjenice pa čekati da vidite rasplet. Po meni poslodavac će možda dobiti kaznu ali novce ćete opet morati vratiti vi.
    Možeš mi poslati PP pa ti dam mail da mi pošalješ IP obrasce za 2012 i 2013 ako ih imaš da ti izračunam koliko ćete morati vratiti.

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj kajsa prvotno napisa Vidi poruku
    onda je firma xx pogriješila jer je obračunavala plaće suprotno poreznoj kartici

hoće li porezna uprava prijaviti firmu xx financijskoj inspekciji po službenoj dužnosti?

jer, ako sad ispada da je krivica na vama, onda zbilja u ovoj državi moraš biti i ekonomista i pravnik da bi se zaštitio
    moramo svi provjeriti obračun plaća svaki mjesec? jer možda su mi prirez naplatili 9% umjesto 18%
    Na žalost da i ako su ti obračunali 9% onda ćeš ostatak ti sama morati vratiti.

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Pa daj me nemoj zezati?
    Pa ociti je tko je tu imao financijsku korist!
    Ne kuzim zasto se ne bi teretio poslodavac?

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

na zalost, mislim da neces moc nista :/ jer kako dokazati da je poslodavac imao ispravnu pk?
    greska ocito je od poslodavca jer je TM trebao uzeti pk i odnjeti ga u poreznu na promjenu i isti vratiti.
    al cek, na pk ti pise od kada se podaci primjenjuju odnosno vise ne primjenjuju :misli:
    otidji osobno u PU pa vidi jel se sta moze ucinit (sa pk od TM na kojoj se vidi kad je promjena ucinjena)

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

malena beba, skužila si u vezi PK, upravo tako. Dakle sve možemo dokazati.

anatom avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

meni nejasno da porezna salje vama poziv da podnesete prijavu unazad! od kada se porezna zamara takvim iznosima?!?!
    meni je tu nesto cudno.

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Meni nažalost nije čudno. Već smo čuli da se oni jave i nakon 10 godina. Mom tati čak nakon 25g!!! zbog poreza na kupovinu/prodaju garaže.

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

nije cudno nego sve rade puno unazad pa su tek sad skuzili. ima takvih koliko hoces

edit: evo jelka uletila prije mene. upravo tako, porezi ne zastarijevaju a porezna je troma za poludit
    Posljednje uređivanje od malena beba : 16.02.2015. at 14:59

anatom avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ajme. strah i nevjerica!

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

ma to poslodavci rade namjerno. Koriste što ljudi ne kuže. Dogovore netto plaću i onda kradu tvoju olakšicu. To je mojoj sestri napravio jedan poslodavac, pa smo skuzili nakon par mjeseci. Došla kod drugog i on ju traži nek prijavi djecu na sebe da on manje plati, a dogovorili netto plaću... ma nisu normalni.

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Nda, to je i meni proletilo kroz glavu, da to možda nije nenamjerna pogreška. :/

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj malena beba prvotno napisa Vidi poruku
    nije cudno nego sve rade puno unazad pa su tek sad skuzili. ima takvih koliko hoces

edit: evo jelka uletila prije mene. upravo tako, porezi ne zastarijevaju a porezna je troma za poludit
    Ali su zato nama porez na nekretninu i zemlju obračunali ono u trenu, još maltene nismo ni doma došli već je uplatnica bila u sandučiću

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

Porezna nažalost neće rješavati stvar između radnika i poslodavca, uputit će vas da spor rješavate direktno.
    Ona je tu na dvostrukom dobitku; od TM traži plaćanje poreza, a poslodavca još dodatno kazni.

Trebate tužiti poslodavca, krivim obračunom plaća omogućio si je nezakonitu korist.
    S dokazima (ugovor o plaći na neto, povijest PK kartice, obračuni plaća) spor bi sigurno dobili.

Znači, plati pa tuži….

Ivanna avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj andiko prvotno napisa Vidi poruku
    ma to poslodavci rade namjerno. Koriste što ljudi ne kuže. Dogovore netto plaću i onda kradu tvoju olakšicu. To je mojoj sestri napravio jedan poslodavac, pa smo skuzili nakon par mjeseci. Došla kod drugog i on ju traži nek prijavi djecu na sebe da on manje plati, a dogovorili netto plaću... ma nisu normalni.
    Meni se desilo nešto slično, međutim moj poslodavac stvarno nije imao namjeru okoristiti se mojom olakšicom nego su zeznuli u knjigovodstvu. Ja sam reagirala praktički odmah jer kad sam prebacila djecu na sebe očekivala sam sljedeći mjesec veću plaću, a kad ono ista. Razgovarala sam sa šefom koji me sam uputio na knjigovodstvo jer ni njemu nije bilo 100% jasno o čemu ja pričam pa mi je žena u knjigovodstvu objasnila da je zapravo fora u tome što je meni u ugovoru navedena netto plaća koja se ne mijenja bez obzira na promjene poreznih razreda, olakšica i sl. i da je zapravo nezakonito u ugovoru navoditi netto plaću, da se plaća treba navoditi isključivo kao brutto iznos. Uglavnom, nakon toga smo promijenili ugovor o radu. Ima to smisla, jer onaj tko ima ugovorenu netto plaću ne osjeti nikakvo smanjivanje poreza, dizanje neoporezivog dijela plaće i sl. nego se time okoristi poslodavac, a to nije u redu.
    Posljednje uređivanje od Ivanna : 17.02.2015. at 17:00

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Naše iskustvo - mm prijavio povrat poreza, umjesto toga dobio obavijest da je tim povratom zatvoreno dugovanje mm-a prema poreznoj jer njegova bivša firma nije plaćala ni poreze ni doprinose na njegovu plaću. I tražili da platimo ostatak duga. Jer se to vodi kao tvoj porezni dug, iako ga je dužan obračunati i platiti poslodavac.

Sve u svemu - pretpostavljam da maksimum koji možete dogovoriti s poreznom je da otplatite na rate, a poslodavca možete tužiti no s obzirom na naše vrlo sudstvo ne bih se previše nadala sretnom a pogotovo ne brzom ishodu da ne spominjem nevjerojatno malu šansu da i u slučaju dobivenog suda još budete imali od koga se i naplatiti...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •