Radi se o prijavi poreza, ali van ikakve standardne situacije.

U 5/2012 MM se zaposlio kod XX poslodavca (bez prekida). Kod tog poslodavca radio je do 7/2013 kada se zaposlio kod XY poslodavca (isto bez prekida). U tom smo trenutku shvatili što je XX poslodavac radio za svo vrijeme isplate plaća (dakle cca 14 mjeseci).

Naime naše cure su na MM-evoj poreznoj kartici bile prijavljene 2010. godine, na dva mjeseca, inače su svo ostalo vrijeme na meni. XX poslodavac nije očito vidio da cure više nisu na MM-u i u bruto mu uračunavali njih dvije kao olakšicu. Znači 14 mjeseci smo i MM i ja koristili olakšice (100% svaki, ne pola/pola).

S time da kod MM-a to naravno nismo primijetili jer mu je plaća iz ugovora o radu izražena u netto (kod mene je brutto).

Sada je MM-u došao poziv da prijavi porez iz 2012. godine, i da ga čeka kazna zbog propuštanja roka za prijavu. Zovem službenicu koja prilično nezainteresirano kaže da ćemo mi morati platiti tih 14 mjeseci olakšica. Ne pojmi da mi nikada nismo vidjeli te novce niti se njima ikako okoristili. Naš jedini grijeh je da nismo porezni stručnjaci i ne znamo čitati isplatne liste.
Ajde priznala je barem da nikada nije imala ovakav slučaj. Na jedvite jade mi je rekla da osobno dođemo da će nas uputiti na nekog poreznog savjetnika (po njezinim riječima ona ne zna tko bi nam uopće mogao pomoći).

Ja sam prejadna i očajna, zato pliiiiz ako išta znate, POMAGAJTE!!! Savjetom, primjerom, bilo čime. Može i alkoholom.