Učiteljica bi itekako i mogla i trebala primjenjivati individualizirani pristup i bez ikakvog papira.
Učiteljica bi itekako i mogla i trebala primjenjivati individualizirani pristup i bez ikakvog papira.
Mislim da ga učiteljica siriusine cure i primjenjuje, napisala je sirius da individializira koliko može. Ali dijete treba imati i pisane testove budući da IP nije još službeni. Ako sam ja dobro shvatila.
Ma, u svakom slučaju, grozno je što se sustav ne prilagodi djeci kojoj je to potrebno.
Uciteljica provodi IP i bez papira.
Koliko moze. Ne moze ju bez papira osloboditi pisanih testova.
Pa možda ne može osloboditi (premda ne vidim zašto ne), ali se sasvim sigurno može prilagoditi na neki način.
Uciteljica stvarno nije problem , njoj je jasno da E.ima problem zbog toga sto tesko cita . Ona je sama predlozila da trazimo IP za disleksiju pa uopce nece nista pisati. Ali nisam sigurna koliko je dobro odustati odmah na pocetku kad ne znamo koliko se ona moze nositi sa problemom i koliko je on uopce velik .Disleksija se zapravo i ne dijagnosticira prije kraja drugog razreda.
Nama je puno vaznije da se ona dobro socijalno uklopila, da je vecinom zadovoljna. Sa ostslim se nazalost mora nauciti nositi.
pa upravo to, sirius, super je onda učiteljica, ali ako po planu i programu dijete mora pisati testove a IP bi je oslobodio,
barem da djetetu ne udara na samopouzdanje
jer učiteljica ne smije sama ukinuti pismeno ispitivanje
da sam na tvojem mjestu, ja bih kao i ti, sirius.
ona ima prilično strogu učiteljicu jer nisu uobičajene jedinice i dvojke u prvom razredu. jednostavno - nisu. gradivo u prvom razredu je takvo da je najvažnije da nauče čitati i računati do 10. a to većina djece nauči. netko prije, netko kasnije, netko bolje, netko gore, a netko u drugom razredu nauči čitati kako treba.
mislim, takva je i učiteljica od m. u paralelnom razredu nema jedinica i dvojki uopće, u razredu od j, nije bilo jedinica i dvojki. u razredu od m, dijeli i jedinice i dvojke šakom i kapom :D pisala sam, prekriži sastav polovici učenika u razredu, da im jedan i napiše crvenom - ovo nije sastav.
i tako par puta.
dok me m nije pitala - mama, a što je to sastav?
s time, jesi sigurna da je dobro da ne pazite kad su testovi? ne misliš da bi bilo bolje da se prije testa 2-3 sata dobro pripremi i onda ima više šanse dobiti bolju ocjenu? ono, još joj je friško, nabuba makar napamet i lakše joj je?
Sto se tice prilagodbe testova...neke stvari se ne mogu prilagoditi.
npr. Č i Ć. Ako je pisano dajes rijeci bez kvcica pa neka ona pogada.
Ona razmislja kao disleksicarka, NE prepoznje rijec bez kvacice jer rijec pamti kao sliku , a bez kvacice to nije ista slika.
Tako da je kvacica najmanji problem. ( plus- ne smatram nuznim da prvasici znaju tocno razlikovati ć i č.
Redoslijed rijeci u recenici. Njoj to nista ne znaci. Ona samo vidi masu slova jer opet razmislja kao disleksicarka.
Kad vidi normalnu recenicu vidi sliku ( svake rijeci) pa onda lovi smisao kod onih koje ne razumije . Ne da ih ne moze procitati , nego ih ne razumije ako ne moze vezati neku sliku uz njih .
ne steka njoj gradivo nego citanje i pisanje. Ide logopedu 2 x tjedno cijelo polugodiste koji radi po skolskom programu pa pred testove vjezba dodatno stvari za test. Ali joj ne govorim da je taj dan test. Kaze joj uciteljica u skoli, ali ne naglasavam da je ucenje za test ili zbog testa.
ne kužim se u te poteškoće i uopće ne kontam ovaj tvoj prethodni post, kako to u slikama čita...tako da se povlačim iz ove diskusije![]()
ma u svakom slučaju meni isto nisu jasne (tolike) jedinice u prvom razredu, uh,
mislim da kod nas nema ni jedinica ni dvojki (bar koliko ja znam)
Kako ste uopće skužili disleksiju, sirius? Prije nego što je krenula u školu ili nakon? Ni ja se ne kužim baš u to.
Prije skole sam posumnjala na probleme u vizalno prostornoj percepciji. To moze i ne mora biti disleksija i disgrafija , ali ne mozemo tocno znati jer se tocno dijagnosticira tek krajem drugog razreda.
Skuzili smo jer sam ja previse oprezna, obzirom na iskustvo sa starijim, pa su mi neke stvari bile zabrinjavajuce.
Niti jedna strucna sluzba koja je provela rutinsko testiranje za upis ( vrtic , skola) nisu vidjeli poteskocu.
Ovo pisem zbog toga sto u svakom razredu sigurno ima nekoliko djece sa neprepoznatim poteskocama.
Sigurno ima djece koja jako dobro kompenziraju poteskocu do odredenog trenutka.
Pretpostavljam da je za tu djecu prilicno frustrirajuce biti los, a ne znati zbog cega.
Isto i s mojim mlađim sinom. On dugo nije razlikovao lijevo-desno, naprijed-natrag, unutra-vani ili za razliku od starijeg, nije znao točno kojim putem treba krenuti doma iz parkića koji nam baš nije najbliži. Ali na testiranju za školu ne da to nisu primijetili, nego nisu htjeli ni slušati mene kad sam probala to napomenuti.
S vremenom je prostor savladao, ali bilo je čupavo. Ono što je i dalje ostalo problem je nikakva orijentacija u vremenu. Tu nema pomaka, osim što ima gomilu alarma na mobitelu.
ajme...ja nikad nisam gledala na taj načinStvarno sam nesvjesna. Trebam se senzibilizirati. Sirius, skidam kapu. Ja sa drugim moram radit na govoru, pa sam tako lijena i neda mi se... Svaka ti čast na tolikoj predanosti.
Sirius, nama su svi psiholozi govorili da ce biti frka u 5r ali do frke nije doslo. Dapace, cura me iznenadila kako joj ide. Doduse, nasa nema diskeksiju nego zastaje na govornom podrucju, ne kuzi u testovima sto se od nje trzi pa joj treba objasniti i onda je ok. U sloveniji u tušu ima za kupiti biljeznice u bojama bas za dislektike, ima sestricna dislekticara i kaze da su super. I prijateljice hvale. Neznam kako bi to rolazilo kod nasih uciteljica, u slo prolazi ok
Peterlin, joj, da, orientacija u vremenu je nasoj koma. Za sada he ja kontroliram ali polako joj predajem stafetu, ajme, ne ide nikako.
Sve prolazi. Vec ima posebne biljeznice. Sad narucujem iz Njemacke sa posebnim crtovljem .
Kad pise test uciteljica test napravi sa " njezinim" crtovljem.
Super onda, probaj i ove, kzu da te boje dislekticarima olaksavaju.
Ja imam dobre vijesti: sad pred upis u srednju školu odvela sam mlađeg sina u Suvag psihologu i logopedu, za svaki sličaj, da vidimo gdje je sa svojim elementima disleksije, krstkim intervalom pažnje, memorijom itd. Kaže psihologinja da je skroz ok, a logopedica da ima nešto sitnih smetnji zamjena slova kod pisanja i čitanja napamet, ali da nema nikakvih zapreka da upiše bilo koju srednju školu koju želi. On i dalje ima papire, ali to će mu najvjerojatnije dobro doći na maturi. Uostalom, tko zna... Mom starijem sinu su napravili reviziju rješenja o individualizaciji u prvom polugodištu. Čim su mu to potvrdili, prof.matematike mu je digla font na testovima na 14 i on je u roku keks dogurao do petice. Slično je i s drugim predmetima. I kako sad stvari stoje, izgleda da će p3oći s 5 iako se tome nitko od nas nije nadao, pa ni on sam.
Pouka priče: i te kako vrijedi truda sav taj rad s djecom, kod logopeda i doma, ali i papiri znaju korisno poslužiti.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 24.05.2016. at 20:25
Da, to je i ko mog sina još uvijek problem. Nisam sigurna da će to ikada riješiti. Moj brat je iz iste vreće i dan danas sa 40+ godina. Bez vanjskih pomagala ne ide nikako. Ali lakše je kako djeca rastu, pa im postane jasno njihovo ograničenje.
Moj sin je puno puta zakasnio na izbornu informatiku koju obožava, a to je popodne i nema doma nikoga da misli za njega. Dugo sam ja brinula o tome, zvala telefonom i podsjećala ga, ali on jeprepoznao problem tek kad sam prestala, pa je dobio neopravdani i propustio omiljeni predmet. Sad si sam namješta alarme. Sreća da postoji tehnologija koja tu pomaže.
Istina. To otkriješ slučajno, kad dijete dobro čita tekst iz čitanke koji je na žutoj podlozi, a ne može pročitati na bijeloj. Ima za kupiti prozirnih folija u svijetloj žutoj ili plavoj boji koje staviš na bilo koji tekst, pa isprobaš što djetetu paše. Moj E. Obožava signire, ali ne sve, samo zeleni i žuti. A ja sebi markiram odurno roza i narančastom i cijeli život koristim šarene flomastere, ali njemu ne pašu moje farbe, ima svoje.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 24.05.2016. at 20:36
sta cete napraviti sa skolskim knjigama koje jos daju iskoristiti? prodat, poklonit?
naši moraju vratiti knjige po određenom popisu!
meri, svakak vidi ako možeš kaj zamjeniti, prodati, mada je malo toga u prvim razredima, samo glazbeni, čitanka iz hrvatskog, možda početnica, priroda i glazbeni
mi ne vracamo knjige jer smo ih kupili.
imam glazbeni, dvije citanke iz hrvatskog, priroda, mislim da je i knjiga iz engleskog iskoristiva i imam kompletan vjeronauk nekoristen, jer sam ga bila upisala pa ispisala. za drugog mi vise nece vrijediti jer bi on trebao krenuti 2018 u skolu, a tamman ce se te godine opet mjenjati knjige.
vidi da zamjeniš, možda ćete imati razmjene po školi, ili pogledaj kod suseda, naravno ne trebaš ni ti kupovati nove knjige
ovo ja stalno govorim da je najbolja škola.
naši su već vratili u školi tako da ih poslije mogu iskoristit drugi prvašići, samo im je ostalo par.
u petak završna priredba, bijela haljina kupljena, noć prije radimo pletenice tako da kad se puste sutradan bude kosa valovita jer su njih dvije snježne pahuljice![]()
Jos malo pa kraaaaaaj
knjige smo dobili pa ih i vracamo
ne znam kad, jer jos idu zavrsni ispiti
mi trebamo vratiti samo udžbenike iz glazbenog i vjeronauka![]()
je se baš ne veselim toliko kraju škole jer sad treba pretraživat one kampove (Willow thanx again) al dobro.
za onaj praznik u 6.-om već smo isplanirali posjetit Brijune pa će pola tog tjedna bit pokriveno, mašala jesam puno pokrila od 10.6. do 4.8. kad idemo na GO![]()
lili za tebe i tebi blizu http://spansko.helendoron.hr/ vidi plakat za teniski kamp
Hvala ti zavirim od doma po svim tim linkovima![]()
mi smo glazbeni izgubili tak da ću to morati kupiti(izgubio je i vrecicu s tzk-om s nike tenisicama). Vjeronauk i pid nam je u očajnom stanju, ali smo to uz glazbeni dobili rabljeno i nije 100% naš nemar uzrok izgledu knjiga...
Cek zasto moras kupiti zato sto ste to dobili?
Ajme Nike tenisice :/
nemoj se ljutit tocekice ali niste vi izgubili glazbeni nego ti je SIN izgubio, knjige su njegova odgovornost.![]()
Mi smo prosle godine trazili odgodu pa tek ovu jesen krecemo i trebat ce nam slijedece knjige i radne biljeznice, ako se netko zeli rjesiti svojih. Meni ne smeta da je potcrtano i ispunjeno itd, jer glavne knjige ce mu biti u skoli i ne nosi ih doma, osim petkom. A ja zelim imati rezervne doma da mogu pratiti sto u skoli rade i pomoci kad bude trebalo a ne da mi se nagomila za vikend od cijelog tjedna.
Za Hrvatski, pocetnice knjiguljice za tiskana i pisana slova, udzbenici i radne biljeznice, S. Jakovljević, Rogić V. Štanger VeliČki
matematka 1, udzbenik, radna biljeznica i zbirka zadataka, sve od J. Markovca, izdala Alfa
Priroda i drustvo, "Skola i Dom", udzbenik i radna biljeznica, napisali D Domišljanović i T. Jelić., izdala Alfa
Engleski, Happy House new edition, udzbeniki radna biljeznica, L Roberts i S Maidment, izdavac Algoritam
Njemacki, Applaus 1, D. Ušćumlić, G Barišić, Lazar, izdavac Profil
Je, meni su i te iz skole previse. Gledam ih nerado samo kad moram.![]()
Čuj ti sigurno najbolje poznaješ svoje dijete, htjela sma samo reći da znam roditelej koji rade puno s djecom al ne znam da itko od njih ima duple knjige
Ti očito želiš biti svakodnevno u tijeku, ok.
Nego jel netko zna ima li šta preko Odmorka tijekom ljeta u ZG i što? Od kampova mi je ok Žabac i još jedan pa ćemo vjerojatno nešto od toga a opet da ne bankrotiramo.![]()
Bit će odmorko možda još nije napisana na web bazeni, a Jarunu možda nešto u domu sportova, a bit će u cekate i ljetne radionice besplatne samo se treba prijaviti, a pogledajte malo coolschool na tresnjavci
Može on nositi dio ili sve knjige svaki dan ili određene dane doma, a tako je moj nosio jer mu je bilo žao da knjige sam ujutro u školi, a tek pred kraj godine više nije nosio, a ali on je to sam nosio i u školu i iz drugih nje, a po svojoj želji, a baš se i nije pretrage doma ih gledati
Odmorko nemojte zaboraviti da trebate iskaznice za isti, potvrdite papire u školi http://www.skolski-sport-zg.hr/iskaznice.aspx šaljite gdi treba, prvih mjesec dana važi i original prijavnice, ako imate važeću iskaznicu, onda pogledajte do kad važi.
Karting za nas na kraju svemira a i za one koji žele doći do kraja karting ljetna škola, počinju se popunjavati termini za besplatnu školu Kartinga u trajanju od 3 dana, prijave na listu u Karting centru to je tam sa strane kod Gokyja http://kczagreb.hr/ljetna-karting-skola/ adresa je kod Gokyja, ne rade ponedeljkom.
Posljednje uređivanje od jelena.O : 01.06.2016. at 06:27