vi ste već 27.11. bili na oduzimanju? naši još nisu krenuli s oduzimanjem
da, i naša inzistira na "pjevanju" a ne slovkanju kod čitanja, ja sam mislila da se od tih inzistiranja odavno odustalo...
vi ste već 27.11. bili na oduzimanju? naši još nisu krenuli s oduzimanjem
da, i naša inzistira na "pjevanju" a ne slovkanju kod čitanja, ja sam mislila da se od tih inzistiranja odavno odustalo...
Postoje različiti izdavači knjiga tako s time i različiti načini učenja. Jedan izdavač uči slovkanjem, a drugi slogovanjem. (pretpostavljam da je slogovanje to pjevanje koje spominješ)
Prvi način za učenje čitanja je slovkanje, drugi način su slogovi koje najčešće koriste logopedi te na svoj način rade sa djecom kroz slogove.(to je posebna edukacija, koja se postiže vježbanjem pod stručnim nadzorom, čega u školi nema, vezano za slogove)
Zašto, zato jer u knjigama gdje se kao uči čitati kroz slogove, nije prilagođeno da se pravilno uči, jer slogove djeca uče tek u drugom razredu, tako da knjige koje su napravljene za slogovanje nemaju smisla i samo dodatno zbunjuju djecu i ponovno se to lomi na djecom sa poteškoćama u čitanju.
Eto, a tko kojeg izdavača bira je na nivou škole, da li o tome odlučuje ravnatelj ili učiteljica te da li i netko ima korist od tog, neću reći na glas.
Imam komentar za slova po knjigama, nervira me da se svake godine tiskaju nove knjige, pišu nova pravila, uče nova slova samo da se stječe financijska korist od prodaje knjiga, a djeca koja su sklonija problematičnom čitanju sve više i više problema imaju.
Ove godine najveća glupost za djecu sa problemima je učenje slova d i b jedno za drugim, idealno za one koji imaju problem kuda koje slovo gleda.
Slovo L, malo pisano ili tiskano, više nije do gornje crte, već do polovice, što će se s vremenom i odrastanjem spojiti sa slovom E, tako da djeca sama neće znati pročitati svoj rukopis. Isto vrijedi za pisanje slova r, koje s vremenom liči na slovo v , pisanje slova U ponovno su promijenili, pisanje slova n i m promijenili su također bez razloga....itd A najveća glupost je pisanje slova J, koje više nije od crte do crte već ispod crtovlja. Ma katastrofa.
Radi se biznis na djeci iz godine u godinu na njihovu štetu, naravno bez uključivanja stručnjaka i logopeda, mijenja se rukopis sve u interesu zarade, to je za sramiti se.
E. je jako zadovoljna u skoli. Uciteljice su super.
Sustav je puno manje super. Pogotovo njoj koja ima poteskoce, pa je sporija.
Pa tako zbog sustava sam nasla privatnog logopeda jer sustav nece cekati da ona dozivi klik i postivati njezin tempo.
nasi su prosli oduzimanje do broja 5 i sad su na nuli. kod nas ih uciteljica uci da citaju slogove, a ne slovo po slovo.
Nasa ne ide sama, ionako vodim mladjeg u vrtic. A i nisam zadovoljna njenim prelazenjem ceste, previse nonsalantnosti, kad krene vise nikad ne provjerava da li ce taj daleki auto stvarno i stat pred zebrom. Mislim, pustim je prek zadnje zebre samu ali provjeravam situaciju, ostatak puta je nogostup pa to moze sama.
A sto se skole tice sve same petice osim prirode, tu imamo nekakav problem. Npr pisala je zivotinje koje spavaju zimski san, i htjela sam joj malo pomoci da se pripremi, no iako sam na sto mjesta nasla da sismisi spavaju zimski san - to nije trebalo zaokruziti. Udzbenik je hrpa slicica, naziva "Pogled u svijet" od profila i ja iz toga uopce ne mogu nista suvislo shvatiti ili joj pomoci da li su joj odgovori po toj knjizi tocni ili ne (jer knjiga ocito ima svojih osobitosti). Da li ima negdje dostupan sadrzaj udzbenika ali s rijecima, da napokon ja shvatim sto to ona treba nauciti i ako zeli da joj pomognem, a ne odmognem. Gledala sam ga x puta i svaki put je ostavljao kaos u mojoj glavi... A i njenoj ocito.
Šišmiš je naveden kao prvi primjer sisavca koji hibernira
http://www.skole.hr/dobro-je-znati/o...i?news_id=2004
Cure mislila sam na ovu knjigu od Profila koju spominje Syllime i mi imamo istu (i u knjizi i radnoj su istaknuli samo 2 životinje koje spavaju zimski san: medvjed i jež, i to im je bilo u testu).
Ostale im nisu spominjali.
Bome ću ja ko i tanja, samo nek naletim na nešto neispravno pišem na sve strane, pogotovo sam "osjetljiva" na netočnosti iz područja jezika. Uh,...
E vidis, bas to. I onda ide ona ponoviti za test, i pise koje zivotinje spavaju zimski san, i zaokruzeni medvjed i ne znam vise vjeverica ili jez - a sismis nezaokruzen. Ali ne da je zaokruzivanje bilo stampano nego je ona zaokruzivala. I kazem ja jesi sigurna da su bas i samo te dvije, idemo provjeriti i kazem da treba zaokruziti i nacrtanog sismisa jer i on spava zimski san (tako je i pitanje). I sad ispadne da nije dobro (ok ovo jos nije 100% jer nisam vidjela test, ali ne sumnjam da je dobro zapamtila).
Nemam namjeru s uciteljicom raspravljati o sismisima ali bih rado saznala gdje to pise da ne treba zaokruziti sismisa pa da posaljem malo pisamce Profilu ako je to od njih.
Mi smo nasoj na kraju uzeli torbu na kotacice, i to nam se pokazalo kao super odluka jer torbu usprkos boravku nose doma svaki dan, a ona jos tu ubaci knjiige za dodatni jezik, papire za crtanje, smib, dodatne bojanke/vjezbenice/dnevnike/spomenare/stogod, pa igracke za igrati s popodne, set glitter kemijski, poneku vocku itd - u ove klasicne midi ne bi sve to stalo nikad, jedva ponekad i u ovu stane a ima tri pretinca i jos dzepice sa strane. Pernicu ima samo jednu, vodu pije na pipi a papira i sapuna imaju dovoljno u skoli, tako da tu nista ekstra ne nosi.
Kod nas isto čitanje slogova dok ne uhvate ritam (doma dobijemo listić s tekstom iz čitanke razdijeljenim na slogove). Odmah su imali zadatke s kućicama, npr. *+1=2, a to je oduzimanje.
ja iz našeg udžbenika ne kužim da li je sam udžbenik pripremljen za čitanje slovkanjem ili, ok, slogovanjem - pišu riječi i rečenice.
F je išla u Suvag godinu prije škole, najnormalnije su radili podjelu riječi na slogove, glasovno, ali nisu učili čitanje, uopće. Ona čita dobro, ali će malo dužu riječ slovkati, u sebi, pročita ju. Ako je netko tu iz struke - treba li inzistirati na tom slogovanju?
U pravilu je prvo slovkanje kaze logopedica. Ali kad dijete ima poteskoce odnosno kad sa slovkanjem "ne cuje" procitano tada se obicno svi jave logopedu pa tada logoped pomaze i uči čitanje slogovanjem...zvuci ko pjevanje. A tko nema poteskoca najnormalnije ide slovkanjem, ali postoje i neki ucitelji koji inzistiraju slogovanjem, ali to je rijetkost i u pravilu brzo brzo prođu to pocetno slogovanje pa dijete naravno nastavlja citati kak mu pase. A oni koji ne cuju moraju raditi po uputama logopeda.
Super...pa vama ide super. Mojem bi bilo tesko samo kad bi vidio ako dugu riječ, sa slovkanjem ne čuje duge rijeci.
To sam primjetila tek kad je krenuo u školu..nikad prije. Čak je slovkao sa starijom sestrom...citao slova..ali eto..kad sam primjetila da ne cuje duže rijeci odmah do logopeda i ogromna pomoć. Nije neki veliki problem...ali bio bi velik da nismo otišli. Naučila nas je kako učiti..kako čitati...slogovanje..itd...
Da nisam otisla mucili bi se zajedno...ja pokušavajuci mu pomoci..a on bi imao traume jer mu nejde.
Uglavnom..zasad je suped sa ovim kratkim rijecima...a do drugog polugodišta već će uspješno savladati način čitanja (ma već je i sada) pa će mu samo trebati samo puno čitanja i čitanja. Vježbom do uspjeha![]()
Posljednje uređivanje od oka : 10.12.2015. at 22:59
i mojem je tako lakse kad su dugacke rijeci. slogovanje ga samo jos vise zbuni.
Naravno da ga zbuni kad se slogovanje uci u drugom razredu, kako da cita u slogovima kad nema pojma kako i gdje rastavljati. Ovo sto u knjigama piše rastavljeno na slogove nije učenje slogova. To je mučenje i zbunjivanje djece, a djeci sa poteskoćama stvaranje dodatnih.
Nevjerovatno nesto. Traze da citaju u slogovima koje uče u drugom razredu. Itd itd...
moj uopce ne slovka...duge riječi izgovara kroz slogove... ja sam inzistirala da ih čita na glas, jer mi se čini da tako bolje razumije...
Primjecujem kad cita na glas da ne procita sva slova nego samo prvih par a ostatk pogadja, pa sam joj objasnila da obavezno pogleda i zadnje slovo. Sad posudimo ponesto iz knjiznice (gradske, naravno, jer iz skolske jos uvijek ne smije) sto joj se cini zanimljivo, pa ode u sobu i procita sama, ja ne provjeravam niti tjeram da cita na glas, nek se ufurava svojim tempom. Samo mislim da jos uvijek malo "vara" pa bira slikovnice sa stampanim slovima
Ali vidim da su i u udzbencima tekstovi pretezno velika stampana slova u svim tekstovima.
Posljednje uređivanje od sillyme : 11.12.2015. at 10:30
Pa i moja je uclanjena od drugog tjedna, jer tamo provodi 1-2 sata tjedno, ali svejedno prvasici ne smiju posudjivati knjige. Vec sam se pjenila zbog toga. Sto me sjetilo da sam planirala jedan dan otici do knjiznice i raspitati se odakle im tako blesavo pravilo, pogotovo za djecu koja ionako tamo provode dosta vremena...
i naši posuđuju tek od drugog polugodišta
nasi mogu. prva knjiga koju je posudio je maca papucarica.
Ekipa kako ide skola?
Dojmovi?
Vec usli u 2.polugodistevrijeme leti.
naši isto mogu posuđivati, i već su učlanjeni i imaju iskaznicu.
jučer je jednu vratio i posudio novu.
čitanje nam malo slabije ide, vježbamo i ide kod logopeda što zbog prijašnjih problema a sada i čitanja.
je... vec drugo polugodiste........ danas je dobio prvu ocjenu...
imali su za zadacu preko ferija nauciti pjesmicu napamet. on je zaboravio (naravno), pa je dobio vremena do danas. procitao jedanput i zapamtio.
Danas prve dvije peticeIspit iz matematike i likovni.
Bas je bio sretan <3
Moja jucer dobila prvu 5 iz diktata. Ponosna je skroz
Sent from my iPhone using Tapatalk
Moja sretna zbog danasnjeg ispadanja zubica i prve 5-ce i to iz vjeronaukauciteljica jos nije pocela ocjenjivati pa je to napravio vjeroucitelj.
Danas isto pala prva petica iz citanja
Al njoj splasnuo entuzijazam
Bas kad su ocjene pocele...ah...
Jutros je prvi put izjavila da ona ne bi isla u skolu
I tak...
Naš je isto neki dan došao iz škole i kaže da je dobio peticu. Pitam ja iz čega a on mene pogledam sav u čudu i kaže: Pa iz svega ha ha
Tko me tjerao da pogledam u vremeniku da li je uopce najavljen taj ispit (u informativki je). Naravno da ga nema. U cijelom drugogm polugodistu za prve razrede su upisani samo termini pismenih ispita iz engleskog. I jos smo dobro prosli - za druge i cetvrte razrede ne pise nista.
Moram hitno prestati previse misliti o skoli i provjeravati sto su nam rekli da cemo imati, i to usporedjivti s onim sto imamo u stvarnosti. Jednostavno ne volim aljkavost, ako ides objavljivati kad su ispiti onda objavi tocno i sve, u suprotnom bolje nemoj nista.
Moja nije baš zagrijana za hrvatski, ali joj ide matematika iz koje je dobila i prvu peticu. Za razliku od mene koja sam pravi grammar nazi (ne ispravljam greške u postovima na forumu da ne bih bila banirana) i luda za čitanjem , V. čita samo ono što je obavezno za zadaću.
![]()
Posljednje uređivanje od Diana72 : 16.01.2016. at 12:46
Naša drama s šišmišem ipak ima sretan kraj - priznat joj je i šišmiš u odgovoru, bez ikakve intervencije. Ostaje nejasno zašto nije bio zaokružen u udžbeniku i zašto je bio sporan u prvi mah...
Diana ne znaci da se to nece promijenit kasnije.
In love
Ginger mozda je do vremena svi imamo promjene raspolozenja.
Možda i hoće. Ali imam ih dvoje, pa se nadam da će sin mojim stopama![]()
Posljednje uređivanje od Diana72 : 16.01.2016. at 18:22
moja cijeli tjedan najavljuje ocjene i onda dobije 5 iz matematikr i to ne prijavi. ja sad vidila u imeniku
Posljednje uređivanje od rossa : 17.01.2016. at 01:54
i moj je zaboravio prijaviti drugu peticu. ja sam slucajno vidjela na e-dnevniku kad sam mu htjela pokazati onu prvu.
idu li vasi prvasi vec sami u skolu?
moja ide pola puta, koji ce kroz ovaj mjesec preci u citav put.
Ispadamo neki poremeceni roditelji jer kome god kazemo da ce vrlo skoro sama - svi se cude da je jos premala!?!?
do skole ima 500 m, sa dva pjesacka koji nisu toliko grdi ( zivimo iznad Kvatrica ).
Lastane, jesmo li mi roditelji poremeceni sto zelimo da nam je kci samostalna?
Moj ide sam od 10. mjeseca i čini mi se da svi misle da nismo normalni. u pon ujutro idemo s njim, jer nosimo torbu i u petak dolazimo po njega, tj. po torbu. KOme god kažem, svi me čudno gledaju (tko ima prvašića)...a vidim da ni učiteljice nisu presretne.... ne kužim
još me mali traži da ne dolazimo po njega...bude on sam torbu...nedam od sramote pred učiteljicama...
ima za preći dva pješačka prijelaza...300-njak metara
Moj stariji je isao sam nakon mjesec dana.
Ona ne ide, sigurno nece ici ove skolske godine. ( puno je sitnija, ne moze stari nositi, i slabije se snalazi u prostoru).
Moja ne ide sama. Ima oko 10 min ali ni jedna ulica nema nogostup cijelim putem. Zapravo nogostup ima tek pred školom.
Ne vraća se sama jer mi ne premala da bude sama doma, a i ne može otključati vrata