moj od svih časopisa najviše voli Lego katalog, eno ih čita i prelistava cijelu godinu,
i nosi u školu pa čitaju pod odmorom![]()
moj od svih časopisa najviše voli Lego katalog, eno ih čita i prelistava cijelu godinu,
i nosi u školu pa čitaju pod odmorom![]()
Imam pitanje za sada već iskusne mame prvašića. Kupila sam curki Herlitz Midi torbu. I sad mi se čini tako malo mjesta u njoj! Pa..jel ima tu netko čijem djetetu stanu sve knjige za prvi razred, bilježnice i pernice u torbu? (Pernice dvije koje idu uz torbu) Pretpostavljam da je još i bočicu za vodu ili neku pernicu na više "katova" nemoguće staviti..
Proučila sam ja temu o tim torbama i planirala kupiti Flexi, ali njoj se svidjela baš ova, a meni se učinila puno lakša. I sad se pitam hoću li na jesen morati kupovati novu..
Hvala ti puno, baš sam se brinula.
Kod nss uciteljica ttazi dvije pernice jer u toj drugoj stoji ono sto ne stane u normalnu krutu pernicu:skare ljepilo u sticku siljilo s onom vecom kutijicom za nasiljene olovke i recimo rezervna olovka i ravnalo.
mislim da je ovo siljilo s kucicom nuzno inace su non stop na nogama kraj ploce i silje li silje![]()
Ne da mi edit: kutijica za ostake siljenja
a ne nasiljene olovke ajme..pisem sa sastanka
A u prednjem dzepu nam je :
Informativka , flomasteri, kljuc od ormarica ,vlazne maramice. I papiri dodatni, obavijesti za dj.casopise i sl.
sta kljuc od ormarica nose kuci? mi te dodatne papire, listice, obavijesti drzimo u jednoj fascikli koju stalno ima u torbi.
Ma kakvi meri jos i to drzat u torbi pored svega.nas krcaju svaki tjedan sa svim i svacim mi tood.ah u petak vadimo iz torbe.
a kljucic stoji u torbi a torba u skoli od pon do pet. Treba im kljucic svaki dan u skoli.
nama kljuc od ormarica stoji u ucionici. a torbu mi svaki dan nosimo doma. moj ne ide u produzeni, ali i oni koji idu nose doma torbu svaki dan.
ima jednu onu tanku kartonsku fasciklu sa lastikom a4 formata u torbi i tu sprema sve te dodatne listice, itd... svako malo to malo ispraznimo..
Mi to praznimo svaki petak da se ne gomila![]()
lili učiteljica ima rezervni ključ od ormarića, moji su ključ uredno nosili doma
Ja sam za lektiru vec rekla kako je u devet navecer objavila da je procitala i da sutra pisu test.
Nije rekla da imaju novu lektiru ali mi je neki dan pokazala slovo N u setnji koje je nacrtala, pa sad kad citam vas imam predosjecaj da je dobila i ona tu knjigu od Baloga za procitati ali nam to uopce nije rekla. U informativci ne pise nista, raspored lektire od uciteljice isto nismo dobili. Moram je pitati veceras sto je s tim, ili neku mamu koju znam ako se ona pokaze kao los izvor informacija.
Moja ima zadaca kao kod Meri, znam jer svaki dan prolazimo doma, ali joj to nije napor, samo ponekad ima za dovrsiti nesto iz engleskog (tamo pak rade ogroman broj rijeci, bas sam se iznenadila, i pisanje i sve - nije igra kao u vrticu...)
Ednevnik nemamo tako da cu se iznenaditi tamo negdje krajem ozujka kad odem na informacije koliko ocjena ima ali mislim da ih je dosta![]()
Da li netto od vas ovdje ide u Montessori skolu u Zg? Moze i na pp.
tebi je to drugi put, pa si već postigla viši nivo zena kojem ja težim, ali ne ide![]()
Eh da, nasi su prvasici na katu pa bi nam torba na kotacice bila problem jer zbog mehanizma je teza sama po sebi. Cisto za promislit ako ima sanse da vam dijete ide i na kat.
sillyme super za vas.
ja sam nesto nacula da ce nasi citat lektire u skoli a ne doma jer da uciteljice ne zele da roditelji citaju djeci nego da ih one nauce kako citat lektiru i odgovarat na pitanja iz lektire.![]()
Posljednje uređivanje od Lili75 : 06.02.2016. at 15:31
i mi imamo stepenice do ucionice, samo ne za gore nego za dole. to bi stvarno bilo nezgodno za kotacice. imaju lift, ali to koriste invalidi.
nasi za sad rade lektire tako da citaju u skoli sa uciteljicom i onda tamo pismeno odgovaraju na pitanja vezana iz lektire.
Pa što ima veze, moja stavi torbu na leđa kad se penje po stepenicama, bolje da joj je teže tih par koraka nego da čitavo vrijeme mora nositi torbu na leđima.
Mima
pricamo o prvasicima kojima torba stoji u skoli cijeli tjedan a u petak kad je nose dole vjeruj mi pricalo mi dijete par djece je palo spotaknulo se od tezine torbe sa svim knjigama i radnima (jer stoje u skoli cijelu tjedan) + na to kotacici e bilo sto otezava torbu posyaje onak..nepozeljno.a mi ionako dolazimo po dijete u boravak.
znam da je nova praksa u nasoj skoli za prvasice to citanje lektire u skoli.i posve mi je normalno i da je sami doma citaju ja znam da svojoj sigurno ne bi citala al nazalost jako veliki broj roditelja cita umjesto odn. za djecu sto je suludo jer im rade medvjedju uslugu. I ne samo lektiru nego maltene sve predmete.koma djeca nemaju ni priliku nauciti uciti.
Tako u pogledu toga nova praksa nije losa zbog takvih slucajeva![]()
Jednostavno
Uciteljica od klinca vise poticala citanje, i dalasveukupan popis knjiga koji je na raspolaganju za lektiru, uz veci naglasak na obaveznu lektiru, napravili smo krizaljku imena klinaca i popisa i kad i tko procital odredeno dijelo dobil bi + za 3 +slijedila je 5 iz zalaganja, s time da se morala napisat i kratka recenzija likova, sadrzaj i slicno, za obaveznu lektiru se moralo pisat po pitanjima, a u skoli je bio test za rijesiti
Par njih je procitalo gotovo sve knjige s popisa, svi su rjesili obaveznu lektiru, ali to je i do pojedinih klinaca, neki iz njegivog razreda briljiraju na manje vise svim podrucjima
Da... samo, bas sam shvatila jucer (nakon te price o trojki iz testa za koji nisam imala pojma ni da ce ga pisati, niti znam je li u imeniku) da su u ponedjeljak bile popodne informacije, iduci tjedan su ujutro (znaci ne mogu), pa praznici, pa opet onaj tjedan ujutro tako da cu na informacije moci tamo negdje pocetkom travnja...
Je, roditelji citaju sa djecom jer nemaju pametnijeg posla.
i uce /pisu zadace isto tako.
citaju SA djecom.
poanta je bila u tome da neki roditelji citaju umjesto djece.
Kako mozes citati umjesto djece? Tako da procitas, dijete slusa. U prvom razredu u tome ne vidim apsolutno nista lose jer poanta lektire nije u citanju nego u razumjevanju i promisljanju o procitanom. Ako je dijete slab citac sigurno nece moci razmisljati o sadrzaju ako se moraju koncentrirati na formu.
Ovo sa lektirom ovisi o uciteljici - neki klinci citaju lektiru doma, neki u skoli sa uciteljicom. Nas prvasic je cita u skoli sa uciteljicom, a stariji ( 2r) je citao lektiru sam doma. Ista skola, druga uciteljica.
I roditelji citaju i ostale predmete da bi djeca razumjela sadrzaj, ako se sadrzaj trazi. Ne zbog toga sto im je dosadno. Djeca u skolu dolaze sa razlicitim znanjem i sposobnosta, neka su sporija neka brza. Dobrom djelu treba neka vrsta pomoci , ili bi im dobro dosla pomoc u odredenim podrucjima.
na pocetku godine sam ga pustala da sam procita i kad bi zavrsio procitala bi mu ponovo ja. sad vise nije potrebno jer vidim da lovi smisao, ali i dalje moram sjediti kraj njega, jer inace brzo odluta (brze nego kad sjedim kraj njega).
Lako je govoriti iz svojih cipela. Npr.
imas odgovorno, bistro, zainteresirano dijete koje sve odraduje bez ikakve pomoci i intervencije.
iz mog iskustva skoro zavrsene osnovne 2x rekla bih da je takvih nadobudnih roditelja koji rade umjesto djece manje nego djece koja bi zapravo trebala pomoc roditelja ( ali je ne mogu dobiti).
Ovo " umjesto" je isto vrlo upitno, jer nije svako dijete isto, i kako netko moze biti siguran da je to " medvjeda usluga"?
Skoro sam sigurna da niti jedan roditelj ne bi citao umjesto djeta jer nema pametnijeg posla, ili ima gadnu potrebu za kontrolom.
Posljednje uređivanje od sirius : 06.02.2016. at 21:11
moje djete je takvo da nece napraviti nista ako ne stojim uz njega i moram ga stalno upozoravati i pregledavati. ne radim umjesto njega, nego sa njim.
ali poznam roditelje koji rade umjesto djece (a djeca bi mogla sama). ja stvarno mislim da im ne rade uslugu na taj nacin.
Kako mislis da rade umjesto njih? Uzmu olovku u ruke i ispune redove u pisanki? Diktiraju im rezultate u matematici?
Ok, znam i ja neke koji su pisali sastavke ( nisam!), ali ih brzo prosla volja. U petom razredu djeca pisu skolske zadace bez roditelja, i svi vise manje prezive. Bez neke trajne stete.
Pisana slova su katastrofa. Kad mogu naučiti dijete kako da pojednostavi to što ih uče a da joj ne broje u greške? Od drugog razreda ili moram čekati peti?
Kod nas- od petog. Točnost i urednost se strogo ocjenjuje. Svako dijete mi piše drugačije (jer su Hr slova ove godine nova), a iz svakog jezika se još inzistira da se piše slovima iz tog jezika, i ocjenjuje početno veliko slovo napisano sa krivom grbicom jer se tako ne piše u tom jeziku, ali u drugom da...
ali sa godinama i svakim slijedećim djetetom.... navikneš se![]()
bas mi je neki dan jedna mama koja je to radila pricala da je rekla kceri nek pocne raditi sama i sad se cudi kako su joj se odjednom popravile ocjene.
pa dijete je konacno dobilo priliku da nesto nauci i zapamti.
Mozda kcer ima bolji rukopis. :D
Ako je tako kao sto pises, mamine intervencije joj cini se nisu nastetile . Jer da jesu, ocjene bi isle dole.
Slovo E me ubija, ja sam ga učila kao obrnuti broj 3 (jedan potez) a oni ga uče u tri! poteza, na kraju nije ni čudo da su im štampana brža od pisanih slova. Na njene upite je li nešto dobro napisano se ništa ne usudim komentirati bez konzultacija s udžbenikom i pisankom![]()
sirius ajde moja ti šta si navalilana meri, znam i ja koliko hoćeš koji klincima u 3. ili 4. razredu još šilje njihove olovke, bojice...evo kolegica iz ureda do, rade apsolutno sve zadaće a djetetu ide samo je malo lijeno i sporo.
Druga je stvar kad djetetu stvarno treba pomoć, ne mislim da su takvi u većini, nego u manjini al roditelji moraju imat apsolutnu kontrolu nad svime, dijete im mora imati petice i onda postaje upitno jel to za dijete dobro ili ne...kod tebe mi je potuno jasna slika al vjeruj nije svugdje tako.
Jelena_ o thanx za pojašnjenje.
Nego sad kad imamo e-denvnik gledam i ne vjerujem koliko oni imaju ocjena a bome i testova. Evo ovaj tjedan opet 3 testa, bome čijem djetetu treba pomoć nije to mala stvar.To je pravi angažman, meni je trebalo valjda sat vremena samo da preletim što su sve radili prošli tjedan u školi, toga je brdo, već me glava zabolila od svih tih bilježnica, knjiga, radnih,....ajme... zahvaljujem nebesima da ne trebam ponovo sve to prolazit i suosjećam s vama koji trebate...
Kćerka treba čitat lektiru doma a pisat će je u školi.
1.lektira je dosada živa, nešto o velikim slovima pa neke ko pjesme u rimi, majke ti mile ni ja ne razumijem kad pročitam o čemu taj Balog. A muž mi govori:Ne govori joj da je lektira dosadna, al brate mili mogli su im dat neku normalnu priču s likovima. Doći će valjda i to.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 15.02.2016. at 13:14
ne znam kako je kod vas, mi vec imamo 14 ocjena.
ma mislim da se ja i sirius bas nismo dobro razumjele. velika je razlika izmedju: raditi sa djetetom i raditi umjesto djeteta. ja sa mojim djetetom moram puno raditi i to samo zato jer ima veeeeliki problem sa koncentracijom. ima jako dobru memoriju ali su mu misli svagdje samo ne tamo gdje treba.