Kojem ak se smije znat?
Jelena mislim da je to ovaj gospodin
http://www.ulupuh.hr/hr/straniceclan...=3&idclana=248
Ne stavljam ruku u vatru ali cini mi sd
Posljednje uređivanje od spajalica : 09.03.2016. at 22:30
Mom mali pisani e ne ide nikako ( napise 3 puta e i onda šestice) a stari oblik osvojio od prve. Pa koristimo njega.
dobro, a kako vi kao odrasle osobe pišete? prava pisana slova ili nešto između pisanih i malih tiskanih (ili kako se već zovu). Jer ja ovo drugo. Možda je od te ideje i slikar išao.
Mislim, apsolutno se ne razumijem u temu, ali nisam do sada primijetila toliku paniku, čak se ni učiteljica ne žali
Ja mislim da su nama ta slova puno teža za prihvatiit nego klincima jer oni za druga ni ne znaju.
Jedino je problem ako djetetu predstavlja issue grafomotoričke prirode.
Ja se nadam da će se oni brzo maknuti s tih slova.
Nego oduševljena sam "normalnom" lektirom Plesna haljina žutog maslačka u odnosu na onu Balogovu "Mala priča o velikim slovima". Fakat je ovoj drugoj teško bilo uhvatit neku radnju barem meni a tek djeci od 6,5-7 godina.
Meni same knjige i radne bilježnice za prvašiće uopće nisu tako loše, dapače ilustracije su puno bolje nego u moje doba. Baš zna bit nekih zanimljivih fora i zadataka.
Kako će bit poslije vidjet ćemo. Mi imamo sve od Profila.
Moji burazi pišu pisana slova, s time da je mlađi ljevak ali iz našeg vremena, sisterice pišu više štampana slova, ja neku mješavinu,muž piše isto ko svekar i njegov buraz više štampano ali oni koje vuku na tehnički više
Uciteljica vam se ne zali, ali ne stedi na upotrebi crvene olovke.
Ne znam da li ste pokusale pisati slova. Ja jesam silom prilika . Svako.
Stvar je u tome da se slovo vuce drugacijim potezima kad stoji samo, a potpuno drugacijim kad se spaja u rijeci.
Znaci dijete isto slovo uci pisati na dva nacina. Sto zahtjeva dodatno pamcenje poteza.
E.je stvarno tesko jer ona vizualno ne raspoznaje slovo i nacin pisanja nego svaki potez ( za svako slovo) mora po redosljedu radnje nauciti.
Za svako slovo joj moram govoriti : ides prvo gore, kapica, vratis se dolje, repic. To bi bilo pisano : a.
U rijeci. Kad a stoji samo krece se od kapice bez vracanja poteza. Skroz druga prica. Probajte pa ce vam biti jasno.
ma moja nije štedila crvenu kemijsku niti na velikim štampanim slovima, nema to kod nje veze s vrstom slova
naravno da sam probala pisati, i ja mojoj dajem ovakve upute (ok, nemam pojma što je kapica), valjda ja ne obraćam pažnju na tolike detalje.
Kapica je kad malo zaokruzis vrh, da bude okruglast.![]()
Vjerojatno bi obracala paznju na detalje kad bi iz 30 pokusaja gotovo svaki bio u pogresnom smjeru.
ajme draga suosjećam, kapice, repići,... pojma nemam i bolje mi je da šutim.
Mogu mislit koliko je to zahtjevno napisat al toliko su mi odbojna da neću ni pokušavat
Nego ljudi moji šta ćemo s djecom 3 mjeseca preko ljeta ja mogu uzeti maksimalno 4 tjedna GO i što onda?!
Bake, dede teško da mogu računat ajd možda koji dan al ne mogu puna 2 mjeseca, imaju drugu unučad, idu na more i tako...Već sad smišljam ratni plan za Uskršnje blagdane što ćemo i kako.
kao i svi mi, kampovi
imas ih vaki naki, ovdje ondje, sportski, jezicni, magcni, avanturisticki..........
ja imam isti problem. nemam pojma. nemam bas nikoga da mi cuva djecu. pocela sam razmisljati koliko bi me kostalo da nekog platim da ga cuva.................
kod nas nema takvih kampova...
Posljednje uređivanje od *meri* : 10.03.2016. at 10:59
U Zagrebu je barem ponuda ljetnih aktivnosti za djecu svake godine sve bogatija. I to baš za taj uzrast (otprilike do 12 godina). Čak mi je to i bolje nego bake, jer mu po ljeti najviše fali društvo, a to mu bake ne mogu nadoknaditi na pravi način.
Dapače, vidim da je stekao zavidno širok krug poznanstava djece iz raznih dijelova grada preko tih kampova.
ali, i na te kampove treba odvozit, dovozit, o cijeni neću ni pričati
moja će kod bake na more, super je njoj to ali je ipak predugački period, i nama i njoj
Ja nemam problema s tim slovima jer mojoj idu, nego mene zivcirajuA kad pisem u tekicu, uvijek pisana slova, nikad ne stampam. Naravno, 99% toga pisem na tastaturi..
Za ljeto srecom imam logistiku, obje bake su u mirovini pa ce vjerojatno biti na moru kojih 2 mjeseca, bit ce im na kraju i previse (tako je i prosle godine bilo, vec su jedva cekali vratiti se u Zagreb). Sto se cijene tice - s obizirom da idemo svaki vikend dolje mislim da bi nas kampovi jefitnije izasli![]()
Posljednje uređivanje od sillyme : 10.03.2016. at 11:31
meni nije problem kako ce kasnije pisati
al me zanima do kada ce morati paziti na svaku crticu
zivcira me to
Lili, ja sam na porodiljnim jos
a nagodinu, ne znam, malo nas go, malo bakin go, a mozda o druga baka bude mogla ako se oporavi
al mislim da cu u svakom slucaju, u toku godine, morati uzeti neku tetu da ih skuplja po ustanovama i pazi dok mi ne dodjemo
ja sam već prošle godine proučila valjda sve dnevne kampove u ZG
najpovoljnije je preko ZG holdinga na Jarunu ALI je plivanje na Mladosti od 13-15 h - otvoreni bazen
cijene od 450 do 1000+ kuna tjedno, ponegdje daju popust na više tjedana
moj će po svoj prilici morati po kampovima jedno 2 mjeseca ukupno, ne znam kako drugačije... a koštat će poprilično![]()
ajme cijena za past na dupepa onda skoro ispadne jeftinija teta čuvalica.
I da jesu ti kampovi od 8 do 16h ili... ipak treba djecu dovest i odvest.
Već se vidim da otvaram novu temu krajem svibnja.
Ginger tebi se zasad dobro poklopilo.
Spajalice rikavam na tvoj opis svih tih kampova![]()
Imas tema, malo pretrazi forum.
lili, roditi novo dete, tak sam ja, pa mi kasnije starije pričuvalo srednje, valjda će i za 2 godine htjet opet, baka, deda nema više ( najstariji je znao ići mojima iza 1. razreda, na bus, sam i tam bit dok ne dođem po njega)
moji idu na Odmorka, ili radionice, kampovi su mi malo preveć para,
Bas kako tanja kaze imas na trzistu kampova kakvih zelis, no ono sto sam ja gledala sem jednog naseg na selu nisam nasla niti jednog da nije od 8-16 ili 9-17, ali svi imaju mogucnost dodatnog cuvanja djece koje se dodatno i naplacuje.
zato trazis kamp koji ti je najblizi poslu.
može netko pronaći temu, ja je ne nalazim? (osim o ljetnim kampovima na moru)
hvala![]()
Molim pomoć i objašnjenje tko se kuži i/ili je stručan...
Pisali su ih HJ test čitanje s razumijevanjem. PItanje ispod teksta:"KOji rođendan slavi Marko?" Moj sin napisao:"Marko slavi sedam godina". I to je krivo...skinula mu bod.
Razumijem što je ona htjela da napiše, ali zar nije pokazao da je pročitao s razumijevanjem...samo se drugačije izrazio... ili ja niš ne kužim?
Pa ti misliš da je bitan sadržaj, oni ganjaju formu. Samo malo drugačija varijanta mog slučaja s deseticama i jedinicama.
ma nabijem ja njih...to je samo tjeranje djece u kalupe. Nisam se bunila jer je dobio 5...ali da mu je to snizilo ocjenu, baš bih joj nešto rekla (iako to ne bi vjerojatno ništa promijenilo)
E a kako vi znate kako djeca napišu testove i koje greškice imaju? mi još nikad nismo vidjeli nijedan djetetov test.
Saznate na informacijama ili djeca donesu?
Kod nas uciteljice na informacijama pokazu testove, koje roditelji trebaju potpisati. Nekad testove donesu i doma pa ih iduci dan vracaju potpisane.
mi još nijedan test nismo dobili a dijete ima puno ocjena, a na informacije sam planirala ići tek koncem godine jer sam bila na početku polugodišta.
Vidim jedino u e-dnevniku jel dijete imalo sve točno ili neku grešku po broju bodova.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 11.03.2016. at 11:49
Ginger možda da probaš vježbat koncentraciju s njom da ne bi postalo sve zahtjevnije kako vrijeme odmiče a to je izgledno.: /
Mislim da je negdje Peterlin linkala sve te vježbe.
Zapravo najblesavije su te greške zbog kojih dijete dobije negativne bodove jer je brzopleto ili dekoncentrirano, a zapravo se ne radi o neznanju. Nekako mi se čini da tu ima puno prostora da se može pomoći djetetu. Sretno za dalje!
Pojedini primjerci ČSR iz 1.r.zbilja su, kako da se izrazim...maloumni. Učiteljica mi je svojedobno objasnila da se od prvašića u ČSR očekuje pronalazak i doslovno prepisivanje odgovora iz ponuđenog teksta.
K'o sad se sjećam primjera iz Pčelice:
Tema je djetetov strah od mraka pa ide rečenica - Gleda...i osjeća da će zaplakati.
Pitanje je bilo: Kako se dijete osjeća?
Moja je napisala: Dijete se osjeća prestrašeno.
Nula bodova.
Očekivani odgovor bio je: Dijete osjeća da će zaplakati.
Osim što to nije ispravan odgovor na zadano pitanje, šokiralo me što učiteljicu ta nelogičnost i pogreška izdavača nije zasmetala jer ako se očekuje prijepis odgovora onda pitanje bar mora glasiti - Što dijete osjeća?
Posljednje uređivanje od čokolada : 11.03.2016. at 13:35
meni je to strasno
to uopce nije dobar poticaj djecjem mozgu
na takav nacin ne mogu nauciti ama bas nista, osim da nije dobro ako si izvan kalupa
Lili, ma ona je poprilicno bistro dijete
al nju to previse na zanima
sve ona zna, samo ako procita zadatak kako spada
a ja nisam u skoli da je upozorim na to prije ispita (niti bih htjela biti)
i uciteljica je, ono, ne znam pravu rijecne zna bas objasniti...a ni poticati...
Moja je svladala to s prepisivanjem - da mora točno naći dio koji treba prepisati. Tako da to napravi i kad ne razumije odgovor zbog neke nepoznate riječi - ali kvačica je tu.![]()
Problem je koncentracija i površnost kod pisanja testa, ne da ona ne zna (na stranu gluposti kao ovo s deseticama) nego uopće ne pročita zadatak pa nagađa što je pitanje - naravno da ne pogodi uvijek.
Posljednje uređivanje od sillyme : 11.03.2016. at 14:22
je, sjećam se i ja takvih nebuloznih primjera.
ali, ne bih rekla da ne mogu naučiti ama baš ništa. a naročito ne bih rekla da nauče da nije dobro ako si izvan kalupa.
jer u ovom slučaju je pitanje izvan kalupa :D
a nauče npr da i u knjigama mogu pročitati nebuloze, da odrasli griješe i nelogični su, da se dešavaju i sitne nepravde i da onda biraš hoćeš li reagirati ili ne...i tako, svašta nešto korisno.
tako se bar ja tješim![]()
moj najveći je valjda iz prvog ČSR, dobio čistu kulju
radilo se o pingvinimakak jedu sladoled, i trebalo je više crtti nek pisat, i mali nacrta pingvina kak jede sladoled, a trebalo je nacrtat 2 pingvina kak oblizuju sladoled, kulja prek cele strane.
kod klinke priča o škotskom terijeru, ( večina dedce to ne zna ni pročitat), pa je mala napisala školski pas, nije kulja, ali 3 ili 4 je dobila, i tak u nedogled.
na informacija ti pokažu sve testove ili testove koje hoćeš, kod naših ( valjda je još tak i sad) na informacijama sjede obje učiteljice ( moja klinka nije išla u boravak) ali obje komentiraju testove, ponašanja i slično.
Moja je danas dobila 5 jer je znala odgovor na ( jedno jedino pitanje) . Koliko je 7+7.
Zivjela nasa uciteljica!
![]()