Pa ne mora pobrojat nek samo upise neki broj i to je to![]()
Pa ne mora pobrojat nek samo upise neki broj i to je to![]()
Kod nas u razredu su svi prosli provjeru plivanja osim jednog djeteta.
Pa to je super! Kod nas na roditeljskom samo 8 roditelja reklo da su im dica plivači
Posljednje uređivanje od Smokvica. : 16.09.2016. at 19:42
Kod nas od 27 djece 5 nije proslo provjeru. S tim da je 3 reklo odmah na pocetku da nisu plivaci.
kod nas od 2 razreda(45) 30-tak nije prošlo. S tim da nisu prošla ni djeca koja treniraju plivanje ili imaju potvrdu da su završili školu plivanja(baš je bilo komentara da su rušili bezveze). Moj je zakurio pa nije išao. Prije dvije godine trebalo je samo skočiti i preplivati dužinu bazena, ove godine su trebali ući u bazen, prvo prsno, pa roniti , pa kraul...to ni ja ne bi prosla.
ma daj, gdje to? mislim da je moja išla na Utrine i ništa takvog nije spominjala
ne znam koliko tako mala djeca mogu uopće svladati tehniku disanja za kraul, moja nakon nekoliko mjeseci male škole to nije uspjela nego vesla rukama dok se ne udavi![]()
U dubravu su išli. Svi smo očekivali skok i dužinu bez stanke.
Moja bila jucer u Dubravu na test plivanja i kaze da ih nekoliko nije proslo i da oni koji nisu prosli su plakali. Navodno svi koji bi zastali ili se hvatali sastrane nisu prosli. Ona kaze da nije bilo bas lagano, a pliva samostalno i roni od svojih 3,5 godine
Sent from my iPhone using Tapatalk
I u vz se provodi obavezno testiranje
Bubice, mogu, moja tako pliva vec dvije godine
Ali, pliva tri puta tjedno
bas je glupo da tako forsiraju
mislim, je li bitno da plivaju ili da plivaju sve tehnike?![]()
kod naših je bilo kako je učiteljica rekla. Skočit bilo kako, nastavit plivat 25 m bilo kako al ne stajat i ne hvatat se sa strane. Išli su na Mladost.
Moja se pohvalila da je bila jedina cura koja je plivala kraul. Posto znam na sto to lici sigurno nisu ocjenjivali stil![]()
evo, upravo smo dobili obavjest da u petak idu na testiranje plivanja. nakon toga se za lose plivace i neplivace nudi mogucnost besplatne obuke plivanja u toku 9 tjedana, 2 puta tjedno.
inace, kako stojite sa ocjenama? mi ih za sada imamo 6.
Kod nas je isto bio skok u vodu i otplivati dužinu bazena,nebitno kojim stilom.
Od njih 15 samo 5 ih nije prošlo,moja je prošla
Kod nas samo jedna ocjena,i to iz matematike,ponavljali su test gradiva matematike,prvi je bio kao samo bodovi upisani u ednevnik,drugi put za ocjenu.
meni je to super, jedini problem mi je sto mi je malo daleko za vozikanje.
I meni je to super. A još bolje je da ih voze iz škole na plivanje i vraćaju u školu, mi roditelji nemamo obavezu oko toga. Moj je krenuo jučer.
Kako vaši stoje s zadaćama? Kod nas se roditelji žale da je previše zadaće(i ja se slažem).
uf, svaki dan ode dva sata na to. al moj je usporen sto se toga tice pa nije bas za usporedbu.
Kod nas organiziraju u vrijeme nastave. 3 tjedna bez normalne nastave je jako puno.
Moj ide u boravak i još doma barem jedan sat mora raditi(ne računam čitanje lektire i učenje pjesmice iz glazbenog napamet).Jučer sam dobila živčani slom...nisu mu pogledali zadaću u boravku pa ju je ispravljao doma. a dobio je i dodatne listiće za doma. Samo jedan zadatak iz tih listića je trebalo rješavati dobrih pola sata(9 pogrešno napisanih rečenica ispraviti i točno prepisati)...ja sam pukla i poslala sam ga bez zadaće u školu( jučer do 9 smo učili).
Idi na informacije. Ovo nije način kako bi stvari trebale funkcionirati.
Iz vlastitog iskustva - moj stariji je imao dobre učiteljice i nikad nije bilo problema oko organizacije vremena, aliii mlađi je imao nezainteresirane učiteljice i to je bila katastrofa (ovako kako pišeš). Nisu mu pregledavali školski rad, nitko nije pazio da li on radi na satu (a nije radio ništa) pa sam imala s njim homeschooling uz boravak. Padali smo mrtvi od umora. A još je moj E. imao početne teškoće čitanja i pisanja....
Išla sam na informacije svaki tjedan ili svaka 2 tjedna da točno znam što se zbiva + povremeno na informacije kod učiteljice iz boravka (kad je bila u dežurstvu) i od tada se nije događalo da mu zadaća u boravku ostane nepregledana i slično. Ako već dijete čuči u boravku, mora tamo nešto i raditi. Ja sam svjesna da je to teško organizirati, ali bratemili, idi da znaju da im dišeš za ovratnik. Dijete koje je 8 sati bilo u školi je tako umorno da od rada kod kuće nema nikakve koristi.
Lijepo zamoli učiteljice da kažu što su domaće zadaće preko vikenda, a što je za idući dan. I sretno!
naša učiteljica na boravku ima 32 djece, 2. i 3. razred...
kako ona išta može pregledati? dok objasni onima koji ne kuže, pa odgovori na sto pitanja...ne znam. sva sreća da je učiteljica super, ali uvjeti rada su im svima skupa nemogući.
Moja nema puno ocjena. Nego, ima problema s prijepisima, još od prvog razreda. Diktat bolje napiše nego prijepis...sad, u zadnjem prijepisu je imala mozda 2 greske, pa je pisala ispravak, pa je u njemu imala veći broj gresaka...pa tako 5 prijepisa i ni 5. nije bio tocan. Ja ne znam tko je tu lud...Peterlin, koji je to poremećaj?![]()
taj problem ima i moje dijete. najgore mi je kad fula u prijepisu u stranom jeziku. npr jucer su prepisivali nesto sa ploce iz talijanskog, na kraju uopce nisam kuzila sta je napisao jer mu je bilo puno krivih slova, pa onda rijec izgubi ili promjeni znacenje. izludila sam.
meni svejedno, moja pliva sve tehnike, roni, skace kako zelis...trenira 3 puta tjedno...
ali bas je tu netko napisao da ne stignu i to ugurati u postojeci raspored, plus dijete nije u boravku
super je da je to sve organizirano, ali i dalje mislim da ne moraju svi znati sve tehnike plivanja u drugom razredu
mislim, moja djeca moraju(lijecim vlastite traume, lol), ali ne moraju i ostali, jel...
vid nije ok, slabovidna je, nosi naočale
prijepis je većinom s ploče, ovo je bilo iz knjige
meni doma, kad vježbamo, prepisuje puuuuno bolje nego u školi, nosila sam vježbenice u školu, razgovarala s učiteljicom, bez puno vajde i pomaka...
Osim što je slabovidna, jako je anksiozna ali i brzopleta (!), nigdje drugdje ne vidim neki problem ali taj prijepis baš strši.
Nemoj da ti ja napisem koji je to poromecaj.
( vise poremecaj u sustavu nego u djetetu)
ovako izgleda kod nas test plivanja:
Test u cijelosti ima za cilj da dijete skoči u vodu sa visine od 90 cm, odpliva 25 metara okrene se i odgurne od zida i dopliva nazad do 50 metara i to sve bez pomoći plutača ili druge osobe. Kako bi nekoga ocijenili kao plivača početnika potrebno je da odpliva barem 25 metara.
Prepisivanje s ploče je kognitivno puno zahtjevnije od pisanje diktata ili prepisivanja iz knjige, teke.... Vidi ovdje npr: https://www.skolskiportal.hr/clanak/...-i-disleksija/
Traži opservaciju. Izganjaj papire. Nema nikakvog razloga da se dijete pati s tim ako ne mora...
Moj stariji je bio slabovidan (ni sad mu vid nije savršen) i imao je jako lošu motoriku = papiri s Rebra (vid) i iz Suvaga (sluh, govor, motorika). Dobio je individualizaciju u drugom polugodištu prvog razreda. Taj papir ne bi ništa značio da nije imao odlične učiteljice, razrednicu i boravkašicu, koje su mu bile pri ruci kad ne bi stigao napisati sve što treba. Nije mu jednom prepisala učiteljica ili mu je čak znala unaprijed pripremiti listić. A on se trudio jer su ga poticale. Uvijek super uspjeh, ti problemi mu nisu narušili samopouzdanje jer je osoblje škole imalo sluha.
Mlađi sin je imao teškoće čitanja (elementi disleksije) ali nije imao sreće s učiteljicama, pa je to izgledalo ovako kako opisuješ. I on nosi naočale, pa ga je svejedno učiteljica stavila u zadnju klupu jer nije bio problematičnog ponašanja. A to što dijete ne vidi i ne čuje ništa iz zadnje klupe, to nema veze.... On je isto dobio papire za IP kasnije, aliiii teško je to išlo jer učiteljice nisu imale ni znanja ni sluha ni vremena. Nisam puno postigla. Rezultat - ovo dijete je moralo duplo raditi, još sa mnom doma sve gradivo, jer je u školi samo gubio vrijeme.
Probaj porazgovarati, ne samo s učiteljicom (to si obavila) nego sa stručnom službom. Nek dijete dobije opservaciju. Nek učiteljica dobije obvezu da joj posveti pažnju kako treba. I sretno!
Btw. slažem se da u prvim godinama OŠ prepisivanje s ploče nije baš najsretnije rješenje. Ima drugih metoda. ALi ne znam što piše u nastavnom planu - možda oni moraju djecu naučiti i to. Ne bi se štela mešati.... ali za moju djecu je to isto godinama bio najveći problem i totalno kontraproduktivno.
znam učiteljica koje uopce ne koriste tu metodu rada, nikada niti rade prijepis niti ga ocjenjuju
ne znam, idem čitati Noin link...
blago meni, niš nisam razumjela
što ovo konkretno znači: "ali istraživači su otkrili da se čak i djeca bez poteškoća pri čitanju koriste samo djelomičnim reprezentacijama riječi i odvajaju riječi koje će biti prepisane u nekoliko subleksičkih jedinica."
jer, moja nema problema s čitanjem, uspješnije prepisuje npr. prirodu, tj. ono što nije za ocjenu, manje je uspješna kad situacija prijepisa postane, formalna, ono doslovce kada u bilježnicu kao naslov napiše: "Prijepis"
e sad, ne znam postoji li neka tipična vrsta pogrešaka, ona pogriješi u formalnostima (točka na kraju ili početno veliko slovo, što mislim da je posljedica anksioznosti), a nekada i ispusti pokoje slovo.
Taj prijepis, kako to izgleda? Za ocjenu? Nasi to ne rade, nitko od njih troje nije to radio pa mi cudno. Mozda i rade pa neznam da je to bas to![]()
Posljednje uređivanje od In love : 28.09.2016. at 11:03
Pocetno veliko slovo - ovaj nas nece to skuzit nikada. Kod njega sve maleno, nikakve tocke nigdje...
Ja samo vidim da je škola puno zahtjevnija nego prije 30 godina. Ja sam imala 5-10 zadačića iz matematike za DZ i eventualno pročitati tekst iz čitanke.
Prijepis rade i kod nas. Uvijek ima barem 1-2 greške.
Ma članak je ok, ali nije napisan baš razumljivo...
Ovako - probat ću ja zdravoseljački, ali ni ja ne znam kratko:
Tvoje dijete ne vidi kako treba. Kod prepisivanja s papira možeš joj pomoći, staviš ravnalo ili nešto na redak i super, pogled ne luta nego se odmah vrati na mjesto gdje je stala.
Kod prepisivanja s ploče, treba prvo gledati u ploču, pa pročitati, pa zapamtiti, pa zapisati (uz gledanje) pa vratiti pogled na mjesto gdje si stala. Nije to jednostavno. I meni je to uvijek bilo teško. Nije to problem samo djece s disleksijom, nego je to teško svima koji nemaju savršen vid. Troši se jaaaako puno vremena. Probaj sama, brzo ćeš osjetiti da to nije bezazleno.
Kad bolje razmislim, kod mog starijeg je učiteljica češće prakticirala radne listiće, a tek tu i tamo su prepisivali s ploče. Učiteljica mlađeg sina je pisala na ploču, a djeca su bila prepuštena sama sebi da se snađu kako god znaju.
* * *
Ako te zanimaju tipične vrste pogreški - baci oko na Hrvatsku udrugu za disleksiju, ovdje: http://hud.hr/simptomi-disleksije-u-skolske-djece/
Nemoj se opterećivati da ćeš odmah sve isprocesirati, nije to ni bitno. Čovjek s vremenom nauči ono što treba. Doma probaj pratiti kako dijete radi - da li je dijete više "slušni tip" (bolje joj ide diktat, a lošije prepisivanje) ili je više vizualni tip (moj stariji unatoč smetnjama vida puno lakše uči ako gleda nego ako sluša). No, da te ne opterećujem, s vremenom sve naučiš.
Naš je problem što bi učiteljice trebale biti educirane za to, a nisu. Neke imaju volje i osjećaja, ali veliki broj nema. Ja sam ovo što znam naučila od logopeda. AKo u vašoj školi ima logoped, traži razgovor i obveznu pomoć. Moj mlađi sin je sve to imao, ali ništa nije pomoglo - vidio je školskog logopeda jednom u osam godina.Sva sreća da postoji Suvag i moj prijatelj logoped koji mi je puno pomogao savjetima.
Eh, da - napomena za sve roditelje djece u prvom i drugom razredu: Nemojte odmah pomišljati na disleksiju, jer to se može sa sigurnošću dijagonsticirati tek oko desete godine, iako se smetnje pojavljuju i ranije.
Ne uče sva djeca na isti način i istom brzinom, ali korisno je ako učiteljica prepozna na vrijeme njihove slabe strane i pomogne im da ih prevladaju. Štajaznam ako vidi da dijete ne može prepisati s ploče, trebala bi mu dati listić za doma ili preko vikenda.
Ja cu ti reci jos zdravo seljackije.
dijete ne vidi dobro, nosi naocale.
Gleda na plocu - daleko, gleda u papir - blizu.
Prilagodava percepciju oka svaki put. To je dodatni napor i zbog toga joj padne koncentracija , te radi greske.
To je već drugi ekstrem. U pripremi učitelja odnosno metodikama nastave se jako inzistira na ploči (tzv plan ploče) i očekuje se da učiteljice RN pripreme učenike za hvatanje odnosno prepisivanje bilješki s plače.
Ali da se ti prijepisi ocjenjuju i posebno vrednuju (poput diktata) to još nisam čula.
No na ovom forumu svašta saznam i naučim, pa i za prakse koje su mi pomalo
Inače slažem se sa Sirius, ne treba inzistirati na tome kod djece s teškoćama. Dapače, ovisno o intenzitetu teškoće mogu im se po potrebi pripremiti gotovi materijali pa zalijepiti u bilježnicu ili sl.