Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
Susjećam.... Puno je do bioritma. Imam ja jednog takvog (mlađi sin). Navečer bi mjesečario do sitnih sati, a ujutro bi spavao.

Mi smo davnih godina našli neko kompromisno rješenje - trebalo ga je stavljati spavati PUNO ranije nego si je on mislio i to je djelovalo u vrtićkoj dobi. Nije bio baš nespavač, ali je njegov ritam pomaknut prema večeri. On ima veliku potrebu za snom, ali u drugačije vrijeme nego ja i moj stariji sin. S druge strane, mm je sličniji ovom opisu s mjesečarenjem - kasno navečer budan i bodar, a ujutro bi radije spavao.

Ne odnosi se to samo na spavanje - tako je i s jelom (doručak - samo tekuće, večera - pojeo bi vola). Isto, ako ima testove u školi prvi sat, možemo računati na dosta bodova manje nego ako su vremenski kasnije. Ali unatoč jasnim regulama (kod nas je fajrunt u 21:30, a u 21 se prekidaju sve aktivnosti tipa čitanje, televizija, ostalo) nikad nismo uspjeli u potpunosti preštelati njegov prirodni biološki sat. Godinama nismo gledali tv, pa onda nismo gledali tv nakon večere - slušali smo audio priče, čitali slikovnice i tako - sve neke mirne aktivnosti, ali rezultati nisu bogznakakvi.

Dok je mlađi sin bio vrtićke i rane školske dobi, spašavali su me popodnevni izlasci - šetnje, sport, razno - da se dobro izmori, po mogućnosti vani. Ovo doba godine je užasno - ne možeš van, pun kufer nam je kuće, pa se to odnosi i na spavanje.

Eto - ništa ti pametno nisam rekla.

Kad moj mlađi sin ujutro rano sam od sebe ustane, znam da mu nešto nije dobro (kao jutros - prehlada i kašalj) jer kad je sve u redu, treba ga za noge vući iz kreveta da ne zakasni u školu.

Možda je glupo, ali vodi računa o tome da dijete spava u potpunom mraku, jer inače joj se remeti prirodni ritam melatonina. Možda zato ne može spavati.
Spava u potpunom mraku, u spavaćim sobama nemamo TV tako da joj ništa ne remeti san, rolete spuštene. I mi isto znamo kad se ujutro rano digne da nešto nije dobro :D

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
mitovski jel možeš povezati to s dermatitisom?
moj lošije spava kad ga mući dermatitis, i teže zaspi.

isto sam došla do zaključka da treba ić ranije spavati i onda malo bolje spava

kad spava onda znam da mu je nekaj.
Ne mogu to povezati s dermatitisom. Možda sam nespretno sročila naslov teme. Ona kad zaspe dosta mirno spava, problem je s odlaskom na spavanje.

Citiraj mikka prvotno napisa Vidi poruku
a jel spava u vrticu? moja troipolgodisnjakinja otkad ide u vrtic i tamo spava nema sanse da doma zaspe prije 22 30-23, nekad i kasnije. moze lezati u mraku i biti budna. jbg, to sam prihvatila kao pokoru zato sto po danu sad imam malo vremena za nes napraviti.
U vrtiću imaju podnevno spavanje, ali ona kaže da samo leži. Kad je vikendom doma ne spava popodne i opet se njoj ne spava.

Nekako me najviše muči ili bolje rečeno živcira što svaku večer zaspe ljuta i u suzama koliko se bori protiv tog spavanja, a isto tako mi je naravno teško ujutro jer je to strava probuditi ju za vrtić.
Neki dan ju je čuvala moja prijateljica koja ima sina od 3g. Mi smo došli po nju oko 22.30 i kaže meni prijateljica kako je svog malog stavila spavati oko 21.30 jer je sav već bio nikakav i mali inače sam ode spavati, a baš je komentirala za moju J. kako su joj u 22.00 još širom otvorene oči i kako ne pokazuje nikakve naznake umora.