-
Gradnja kuće: ytong vs. cigla
Nakon dugog premišljanja i vaganja donijela sam odluku o gradnji nove kuće. Odluka je tu, neke zamisli također, dosta je uvjetovano položajem susjedne kuće.
Trenutna dilema je ytong ili cigla. Naime, zainteresirao me taj ytong, iako sam tvrdoglavo odbijala sve te nove načine gradnje, ima tu dobrih stvari - toplinska izolacija, činjenica da uz materijal za gradnju dolazi i projekt pa nema tog troška, brzina gradnje, mišljenje da ne može toliko stvari poći po zlu (tu sam možda u krivu).
Je li netko gradio s njime? Ima li smisla ta razlika u cijeni i koliko je ona u konačnici.
Naišla sam na jednu staru temu o ytongu, ali me zanima novije stanje, sigurno netko ima friškija iskustva.
-
mi gradimo s ciglom. Od MM prijatelj isto je gradio kuću s ciglom. o ytongu nisu ni razmišljali. Kažu da je s ciglom čvršća.
-
Ako ikad budemo gradili definitivno ce to biti ytong odnosno takav materijal!
Mm je odusevljen tim materijalom,izmedju ostalog sta si navela i zbog toga sta su na moru njegovi radili vikendicu od takvog materijala.Svi su ih odgovarali zbog specificnosti podneblja,najvise je bilo govora o vlazi;ali vlage nema ni kap vise nego u ciglenim kucama i kad god se sjetis preinake mozes napraviti sa puno manje nereda nego kod cigle.
-
Bilo bi super da se javi netko tko je gradio s ytongom. Baš me zanima jel se to stvarno ne treba žbukati/raditi fasada ili to baš i nije najsretnije rješenje
-
Evo dok ti se ne javi netko tko je gradio kucu pa mozda i na kat ja cu ti napisati jos neke detalje.
Vikendica je princip bungalova,gradjena prije malo vise od 10god.( tad su na trzistu kod nas bile dostupne ytong ploce/cigle samo jedne ili eventualno dvije debljine,danas je ponuda ogromna i osnovnog i pomocnih materijala),mm,sveki i sogor su sami gradili, prvo ide klasicno betonski temelji,mm kaze da je potrebno betonirati i krunu za krov i rubne nosece stupove(al to sve se mozda i promjenilo s obzirom da je ta tzv.montazna gradnja stvarno od tad unaprijedjena), iznutra ide deblje gletanje sa mrezicom, nazalost fasada iz vana nije dosla na red do danas pa je i iz vana gletano(i to tako funkcionira bez obzira sta nije finisirano,niti odpada niti unutra ima vlage,kaze mm da kad bi se na to stavio stiropor to bi naravno bilo super jer bi izolacija i po ljeti bila bolja).
Nadam se i ja da ce se javiti netko sa novijim i konkretnijim info
-
Moji kumovi su gradili, uselili pred kojih 6 godina, bilo je u gradnji / opremanju (više taj dio, gradnja je išla brzo), 2-3g. Imaju fasadu, koliko se sjećam, kum je govorio da neće ići termo fasada, čini mi se da su radili i betonirani krov, nisam više sigurna. Znam da se taj materijal reklamira kao da ima manje neke vrste zračenja nego cigla, ali je MM jednom prilikom rekao kako se nigdje ne spominju ostale vrste zračenja kojih ima i tko zna neće li se za 20-ak godina tu nešto otkriti, kako to često biva. No, kako mi nismo to koristili, nismo se ni tu detaljno nešto raspitivali, pa ne bih ozbiljno polagala na tu opasku bez dodatnih "istraživanja".
Njihova je kuća prizemnica sa sobama u potkrovlju, ono što znam je da im ljeti nije baš tako vruće dolje kao u ciglenim kućama, ili se to meni čini jer smo mi u potkrovlju i ljeti nekad ne možemo ni spavati ako nam klima n radi u boravku i cirkulira hodnikom do soba.
Sjećam se da su rekli kako ne znaju svi zidari raditi s ytongom (iako tvrde da znaju), da moraš naći stvarno nekog za kog imaš preporuku (oni su imali i nekih problema u početku). Ako te zanimaju neki posebni detalji, mogu ih pitati, ovo je onako iz glave čega se sjećam. Kad prođe koja godina, jednostavno zaboraviš tada aktualne razgovore na tu temu.
-
Muz mi radi u ytongu pa za sve info i kontakt moze poruka u inbox
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma