Pokazuje rezultate 1 do 16 od 16

Tema: Prehrana nakon povraćanja i proljeva

zekana avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno Prehrana nakon povraćanja i proljeva

Curicu smo odveli na hitan prijem pa na pedijatriju nakon što je u roku 2 sata ispovraćala sve iz sebe. To je bilo 20ak puta povraćanja do prijema koje se nastavilo do uvođenja infuzije u bolnici. Zadržana je, ostala u bolnici, puštena je nakon 24 sata s napomenom da jede dijetalnu ishranu. Prepečenac, lagana juhica, riža, kuhani krompir, čaj, voda.
    Ostavila sam u naslovu proljev jer sam uz nju i ja zadržana u bolnici uslijed istih, a i dodatnih simptoma. Ja sam malo duže zadržana, ali evo i mene kući. Ja se još nekako snalazim iako mi je muka i kiselina baš od svega što probam. Nemam ideju što da uzmem za nju. Hajde za mene još i lako.

Neće, ali NEĆE, čaj, nijedan, voda joj isto i inače nije baš draga, a sada pogotovo. Što joj dati piti osim što joj od tekućine računamo vodu iz juhice? Ona je trenutno u fazi sokića, nešto joj inače pravimo u sokovniku, a uzimamo i 100% voćne sokove. A sad nam kažu da se to ne smije. Gledajte, nije nju više lako prevariti. Ona neće ni gutljaj da uzme. Može li po starinski čuvena ampre juha? Al u nju moja mama razbije jaje i napravi zapršku. Kako napraviti, ako može, dobru ampre juhu koja nije jaka, u koju bi se eventualno udrobilo malo kruha.

Ja, ni ne računajući na proljev, ne mogu rižu ni pogledati. Probala sam ju u 3 navrata, a inače ju stvarno volim na sve načine. Tako da ne mogu zamjeriti ni njoj ako ju neće. Tko zna, možda i njoj smeta trenutno. Sve što je inače, sad se ne pika. Vidim po sebi. A ja sam SVEŽDER!

Pa vas molim za savjete, što jesti u narednim danima. Ovo je bilo virozno, što kažu ovdje- stomačni virus. Meni je muka od svega što probam, a uz to imam i proljev, a njoj vjerujem da se isto nije tijelo oporavilo pa je moguće da joj isto nešto smeta.

I da, kao što sam pisala, ta njena faza sokića je sad zeznuta jer kažu da ih ne smije. Što da pije, a neeeeeeće čajeve???

Sarfila avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2015

Početno

Uh... Mora piti, dehidrirat će. Bar na žličicu pomalo. Jeste joj davali Rehidromix?
    I ja bih sokove izbacila, mora htjeti piti vodu, malo ste tu zeznuli, ali sad što je tu je...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

zekana, ako je dijete sposobno razlikovati vodu i sok, sposobno je i shvatiti da mora piti, jer će inače opet u bolnicu.

Danas pedijatri ne preporučuju ograničenja što se tiče prehrane, ali činjenica je da djeci NE ODGOVARA jesti ni piti dok im se organizam ne oporavi.

sarfila je dobro rekla - rehidromix je zakon, ali može i bilo kakva druga oralna rehidratacijska sol (Biorela). Probiotici su isto dobri - Prolife, Linex ili Biorela. Znalo je nekad biti i sokića označenih sa ORS, iako se sjećam da moja djeca to nisu htjela, radije su pili vodu i nezaslađen čaj od komorača (Ciciban). I šipak je bio dobar. I voda (kompot) od jabuke, bez šećera.

Juha je dobra. Krem juha od mrkve i riže (ili bez riže - kako god).

Samo skuhaš mrkvu u dosta vode, da bude mekana, s mrvicom soli. Obradiš štapnim mikserom i gotovo. Možeš skuhati (odvojeno) malo riže, da se raspadne. Moja mama je prije 100 godina nama kuhala rižinu sluz protiv proljeva. Šaka riže skuha se u litri vode da se skroz raskuha. Ja sam to isto radila, ali uz dodatak jedne mrkve ribane.

Ajnpren juha nije dobra - ima masti i glutena. Treba je zaobilaziti u velikom luku.

Ako dijete još dojiš, to možeš slobodno.

Od hrane - moji su obično dobro prihvaćali banane i preživljavali su dan-dva na tome, a kasnije sam postupno uvodila i ostale namirnice u prehranu, s manje masnoće.

Sretno!

Nek dijete pije NA SLAMKU, pomalo i često, tako će lakše podnijeti unos tekućine.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 04.03.2015. at 08:42

olja avatar
    Datum pristupanja
    May 2012

Početno

Kad je moj malecki prvi put zakačio crijevnu virozu (2g. i 4m.), držalo ga je pet dana. Prvih dan i po povraćanje, ostatak grozni prolivi, užas. U fazi povraćanja ništa nije htio ni jesti ni piti, a pedijatri su preporučili tu istu dijetalnu prehranu - supa, riža, barena mrkvica, banane, i puno tečnosti. Kad je ozdravio, peti dan, jedva je imao snage da stoji na nogama. Preživio je na vodi, supi i bananama. Kasnije sam pročitala preporuke sa Mayo klinike, oni su tada savjetovali za mau djecu izbjegavanje mlijeka i mliječnih kašica samo prvi dan bolesti, a ako se trajanje viroze produži, da nudimo dijete bilo čim što želi da jede. I od tada ja tako i postupam, što zatraže, to i dobiju. Sa tečnosti nismo imali problema, vodu uvijek mogu. Jedino je u fazi povraćanja malo teško da je zadrže u sebi, ali tada ih bukvalno pojim jednim gutljajem na 4-5 minuta.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ne kužim kaj neće oko riže

skuhaj s malo više tekućine rižu dodaj malo rogača

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Nije rekla da mala neće rižu, ako sam dobro shvatila - rekla je da ONA ne voli rižu.

Ja bih djetetu ipak ponudila.

Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    zekana, ako je dijete sposobno razlikovati vodu i sok, sposobno je i shvatiti da mora piti, jer će inače opet u bolnicu.

Danas pedijatri ne preporučuju ograničenja što se tiče prehrane, ali činjenica je da djeci NE ODGOVARA jesti ni piti dok im se organizam ne oporavi.

sarfila je dobro rekla - rehidromix je zakon, ali može i bilo kakva druga oralna rehidratacijska sol (Biorela). Probiotici su isto dobri - Prolife, Linex ili Biorela. Znalo je nekad biti i sokića označenih sa ORS, iako se sjećam da moja djeca to nisu htjela, radije su pili vodu i nezaslađen čaj od komorača (Ciciban). I šipak je bio dobar. I voda (kompot) od jabuke, bez šećera.

Juha je dobra. Krem juha od mrkve i riže (ili bez riže - kako god).

Samo skuhaš mrkvu u dosta vode, da bude mekana, s mrvicom soli. Obradiš štapnim mikserom i gotovo. Možeš skuhati (odvojeno) malo riže, da se raspadne. Moja mama je prije 100 godina nama kuhala rižinu sluz protiv proljeva. Šaka riže skuha se u litri vode da se skroz raskuha. Ja sam to isto radila, ali uz dodatak jedne mrkve ribane.

Ajnpren juha nije dobra - ima masti i glutena. Treba je zaobilaziti u velikom luku.

Ako dijete još dojiš, to možeš slobodno.

Od hrane - moji su obično dobro prihvaćali banane i preživljavali su dan-dva na tome, a kasnije sam postupno uvodila i ostale namirnice u prehranu, s manje masnoće.

Sretno!

Nek dijete pije NA SLAMKU, pomalo i često, tako će lakše podnijeti unos tekućine.

Sokića sa ORS ima još uvijek, ali samo u ljekarni. Većinom je to sok od mrkve.
    Posljednje uređivanje od Diana72 : 04.03.2015. at 12:20

Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Imas sada i taj napitak za rehidrataciju ORS sa ukusom jabuke (bar kod nas u BiH), pa ako voli sokice mozda to moze proci

zekana avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Citiraj greymalkin78 prvotno napisa Vidi poruku
    Imas sada i taj napitak za rehidrataciju ORS sa ukusom jabuke (bar kod nas u BiH), pa ako voli sokice mozda to moze proci
    Hvala, odoh odmah traziti!

zekana avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Nije rekla da mala neće rižu, ako sam dobro shvatila - rekla je da ONA ne voli rižu.

Ja bih djetetu ipak ponudila.
    Nije ni ona htjela rižu. Za sada dobro ide jedino juhica, uspjela sam joj dati mrkvicu kuhanu i malo kuhanog krompira. Dalje još ne znam što ću.

Sarfila avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2015

Početno

Citiraj zekana prvotno napisa Vidi poruku
    Hvala, odoh odmah traziti!
    Samo nemoj pretjerivati s kupovinom. Naime, nisu baš jeftini koliko me sjećanje služi, a tak su fuj da je to nevjerovatno. Moji nisu htjeli ni pod razno, a onda sam i ja probala...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj zekana prvotno napisa Vidi poruku
    Nije ni ona htjela rižu. Za sada dobro ide jedino juhica, uspjela sam joj dati mrkvicu kuhanu i malo kuhanog krompira. Dalje još ne znam što ću.
    Nastavi onda s juhicom, a probaj uvaliti i bananu ako bude htjela.

Od povrća osim mrkve možeš u juhi skuhati tikvicu. Moji su voljeli blitvu i špinat. I ciklu kuhanu(samo narezanu, bez začina - bila je fina slatka sama po sebi).

Ako imaš gdje kupiti, možeš djetetu dati bezglutensku tjesteninu. Sutra već možeš i običnu. Ako više ne povraća i nema proljev, možeš se polako vraćati na normalnu prehranu.

Od mesa - kuhana piletina, riba na lešo - sve što bi i inače kuhala malom djetetu.

Od mliječnih proizvoda - svježi sir bez vrhnja, jogurt obični (prema mom iskustvu lakše su probavljivi fermentirani proizvodi nego nefermentirani).

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

a da skuhaš samo čaj od šipka pa na slamčicu

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ako voli vocne sokove, daj joj vocne sokove, kakve god. Niti ovdje pedijatri (barem u nasoj klinici) ne preporucuju dijetalnu prehranu, vec savjetuju da dijete jede i pije sto zeli i koliko zeli. Eventualno da se naglasak stavlja na malo manje masnu hranu, a malo vise krutu hranu, cisto da veze tekucinu kod proljevastih stolica.

Sunko je vec tri dana van voznog reda, isto povracanje i proljev. Spasava ga sisanje, ali u principu ne jede nista osim rizinih krekera (ne stiropor, vec bas rizini krekeri), tu i tamo malo banane i poneki graham keks. Danas je jedino rucao malo pecene piletine, onako samo i jadno.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

koji su to rižini krekeri

dršte se!!!!

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu