Kako pripremate? Ja bih nešto novo i djeci privlačno.
Kako pripremate? Ja bih nešto novo i djeci privlačno.
Ja slanutak pravim po Lindinom receptu.
Dakle, uzmeš slanutak iz konzerve, procijediš i ispereš.
Na maslinovom ulju dinstaš tanko narezan poriluk dok ne omekša, na to istreseš slanutak, podliješ vodom ili temeljcem, staviš soli i začina po želji (ja stavim i češnjaka) i lagano kuhaš još dvadesetak minuta do pola sata ili koliko želiš da ti se slanutak još smekša. Tada uzmeš otprilike 40% ukupne količine i izmiksaš, potom vratiš natrag i to je gotovo. Ovo varivo je gotovo za najdulje 45 minuta. Jaaaako ukusno. Moja četverogodišnja cura ga jede bez kreveljenja. Preporučam.
Preferiram slanutak iz konzerve jer je u trenutku otvaranja mekan kao onaj nakon trosatnog kuhanja, što zaista nema smisla. Konzerviran dušu dao.
Hvala.
Kaj nitko drugi ne kuha ovu zdravu hranu sebi i svojoj dječici?
Naravno da kuhamo![]()
Varivo od lece na moj nacin![]()
Lecu namociti noc prije da nabubri. Slijedeci dan izdinstati dvije glavice luka, cesnjak (dva reznja), potom dodati od povrca sve kaj vam je na volji ili kaj imate u frizideru, kod mene ide obavezno mrkva, persin i malo celera, a sada dodam i koju papriku i paradajz, prvo sve to dobro prodinstati, onda dodati malo speka, vratine bilo kaj dimljeno za malo jaci okus tko voli. Onda na sve to dodati nabubrenu lecu, dodati vode i kuhati cca. sat i pol, po zelji dodati papricicu i ako zelite gusce napravite laganu zaprsku. Jako ukusno i zasitno, ja uvijek skuham pa jedemo vise puta, moze se smrznuti, a nakon odmrzavanja se ne skonta da je bilo u skrinji.
Dobar Vam tek, a ako ulovim frendicu kada kuham varivo budem stavila i sliku.![]()
Slanutak (iz konzerve, razlog kao i kod AdioMare) kuham s korjenastim povrćem. Prije ga prodinstam na crvenom luku, trećinu smiksam i vratim natrag.
Ječam i heljdu kuham s mrkvom i kuhano kratko prodinsatm da crvenom luku. To mi je kao prilog umjesto riže s mesom i umakom.
mi za večeru znamo jesti kus kus na mlijeku sa malo melase i grožđica
Mi volimo "grickalice", tj. poprženi slanutak. Najjednostavnije: procijediti i prosušiti koliko je moguće slanutak iz konzerve ili doma skuhani. Popržiti kratko na zagrijanom ulju da poprimi tanku kožicu te posoliti i poslužiti kao "grickalice"![]()
cure, a da umjesto soli stavite soya sos.
Ja tako radim kikiriki, pa mi je palo na pamet. Znači, prepržim predhodno očišćeni kikiriki (od obje kore), prebacim u neku posudu i zalijem soja sosom i promiješam
od svih silnih recepata sa slanutkom sta sam isprobavala,moja cura ga na kraju najvise voli "zobljati" skuhanog u slanoj vodi. kao neke grickalice.
ja ga volim kao cuspajz, sa tijestom i paradajzom.
kus kus, volimo sa tamarijem, lukom cesnjakom i mrkvicom i to sve izdinstano na maslinovom ulju.
crvenu lecu napravim kao pire.
heljda mi moram priznati nije fina bas. a proso i jecam napravim tako da u njega stavim dinstani luk na maslinovom ulju. i sol. zapravo vrlo jednostavno.
Varivo od ječma
Mrkva, celer, mladi luk ili poriluk izrežu se na kockice. Prethodno se namočeni ječam kuha pola sata, pa se složi u zdjelu gornjim redosljedom i na to ječam. Kuhate 40 minuta u vodi do kud doseže povrće. Ne stavljati previše vode jer varivo treba biti kremasto. No ako sva voda upije povremeno dodati još.
Na kraju soliti i papriti. Ja stavim i kurkume.
Danas ću raditi ovo varivo od ječma. Lea, zar je važno poslagati povrće i ječam nekim redom? Miksa li se štogod u završnici?
Malo me muči mrkva, ja ću staviti korabu umjesto nje.
Pa neće se desiti ništa ako ne poslažeš, no to je recept iz makrobiotičke kuharice pa se radi o energiji i tome koje se povrće brže skuha, a ja sam ti štreberica.AdioMare prvotno napisa
[quote="LeaB"]Ma neee, hvala, dobro je znati.AdioMare prvotno napisa
Zašto ne bih poslagala tim redom, pa ništa me ne košta!?![]()
[quote="AdioMare"]Apsolutno.LeaB prvotno napisa
![]()
Adio Mare i kak je ispalo?
I kod nas je na jelovniku Lindin goli slanutak.
Slanutak koristim i za hummus, kao i za salatu u koju jos ide: na kockice nasjecak paradajz, luk, avokado, zatim kukuruz, chilli papricica (sitno nasjeckati) i persin (u originalnom receptu korijander, koji mm ne voli pretjerano, pa je persin sretniji izbor).
Posoliti, dodati maslonovo ulje i limunov sok ili ocat. Ovu salatu obavezno pravim kad imamo rostilj.
Lecu kuham slicno Slavici, samo sto ne stavljam meso. I ta veggie varijanta je vrlo ukusna i zasitna.
Nije baš sve za djecu(zbog gljiva), ali....
šarena leća
1 mrkva
češnjak
brokula
luk
poriluk
svježe sjeckani petrusin i selen
leća
bučine sjemenke
Mrkvu i češnjak isjeckati na ploške, luk, poriluk i borkulu narezati na sitnije, te ubaciti u teflon tavu na 1 žlicu maslinovog ulja. Kad se počne pržiti uliti vodu iz konzerve od leće.
Ostaviti na lagano da se pirja (da omekšaju brokula i mrkva) ali ne duže od 10ak-15 min, ubaciti bučine sjemenke i na kraju leću.
Uz to poslužiti zelenu salatu sa rikulom i rotkvicama posutu svježe usitnjenim petrusinom i seleni!
Maneštra od mahunarki
Sastojci za 6 do 8 osoba
100 g leće
100 g slanutka
100 g graha
100 g celerova korijena
150 g mrkve
100 g luka
2 češnja češnjaka
800 g Pelata Podravka
50 ml maslinova ulja
2 lovorova lista
Ječam skuhati.
Na malo ulja (po mogućnosti nerafiniranog) prepeći dimljenog tofua na sitne kockice ( kol po želji) i dodati kuhanu brokulu (malo pofurenu) to 2min peći. Ubaciti ječam pomiješati. Dodati začine po ukusu. Ja stavim vlasac,malo soli i papra. Njam