Luna Rocco, potpisujem!Luna Rocco prvotno napisa
miha, kakvo odlogiravanje? Svaka čast što iznosiš svoje mišljenje! Mene razočaralo kad sam čula da se neke forumašice to ne usude!
Što se tiče sjedenja, na službenim stranicama Udruge nema nikakvih tekstova pa prema mojem shvaćanju nema niti službenog stava. Na Forumu doduše prevladava stav da se dijete ne smije dovoditi u sjedeći položaj dok ne sjede samo i ja sam se toga strogo pridržavala jer sam se bojala da ne naštetim J. Kad je J. imala 7 i pol mjeseci, bili smo kod Sabola i on mi je rekao da sam ju TREBALA podboltati u sjedeći položaj kako bi shvatila sjedenje. Sabol je prokomentirao kako je već imao roditelje koji se nisu usudili posjesti dijete jer su na Rodi pročitali da ne smiju i da je čuo kako se čak i njega pri tome citira te je rekao da će se osobno javiti na forum da tu informaciju demantira... Nije to učinio vjerojatno jer je komplicirano, ali ja vjerujem da bi rado objasnio svoj stav kad bi ga Udruga kontaktirala.
Postavljanje u sjedeći položaj je svakako loše prvih mjeseci, a ovo pravilo o neposjedanju se možda odnosi samo na neurorizičnu djecu.
J. je u svakom slučaju ubrzo nakon preporučenog posjedanja sama sjedila, a 2-3 tjedna nakon toga se i sama dovodila u sjedeći položaj iz puzećeg. Inače, pedijatrica je vrlo zadovoljna njenom motorikom (bili u petak na pregledu).

Ne mislim da je to pokazatelj ičega, niti to znači da će to dijete jednog dana biti pametno/uspješno/whatever... Ponavljam, ako je dijete zdravo, čemu zamaranje "naprednim" vještinama.
Odgovori s citatom