Citiraj aries24 prvotno napisa
a što se tiče preskakanja razvojnih faza, što s djecom koja prohodaju, a da nisu uopće puzali? zar i njih treba to učiti?
kao što kli kli kaže, djeca koja nemaju neuro-motoričkih poteškoća (koja nisu "neurorizična") smiju bez posljedica preskakati faze.
aries, puzanje je jako dobro za ravnomjeran razvoj muskulature i podjednakog opterećenja skeleta pa ga je dobro forsirati: postoje neke vježbice koje dijete potaknu na puzanje.
ponavljam, nije neophodno, ali je poželjno.
čak i kada dijete prohoda, dobro je podržavati njegovu želju/volju za puzanjem: što dulje puže, to će opterećenje biti ravnomjernije raspoređeno, bez opterećenja na samo neke mišiće i zglobove.

berlinka, što se Sabola i citiranja tiče... gotovo sam 100% sigurna da nije bilo nikakvih citiranja u tom smislu. Na to se jako pazi jer je Udruga, kao "vlasnik" Foruma odgovorna i za netočne navode, a to nam definitivno ne treba.
Ovdje ću sada staviti jedinu prijepisku između Rode i Sabola, a tiče se autosjedalica.
Da naglasim, njegov savjet nije dobar - nikakvi ručnici ni dekice se ne smiju podmetati u autosjedalice!

Odgovor dr. Sabola:

Moje je mišljenje da se dijete i u toj dobi može prevoziti u auto sjedilici pod uvjetom da se dno sjedala podloži dekicom ili višestruko slojnom mekanom tkaninom koji će omogućiti POLULEŽEĆI, A A NE SJEDEĆI POLOŽAJ. Isti neće imati nepovoljan utjecaj u smislu "krivljenja kičme" kako je obično pogrešno uvriježeno među laicima. Analogiju vidim u nošenju male dojenčadi na prsima ili leđima majki (u tzv. tobolcima) u nekim kulturama (Indijanci, Indijci ...).
U autosjedalici, bez obzira na dob, dijete MORA BITI VEZANO SIGURNOSNIM POJASOM.

Udruga NEMA nikakve službene stavove vezano za bilo kakvu medicinsku problematiku, mi nismo medicinari.
Ako se na nekim Podforumima javljamo sa svojim iskustvima, javljamo se kao mame i tada vas molimo da apstrahirate od potpisa "Članica Udruge". Kada pišemo/govorimo u ime Udruge, to se posebno naznačava.
U svemu ostalom smo jednakopravni članovi Foruma kao i svi vi koji ste se registrirali.
Osim što neki od nas imamo moderatorske ovlasti pa nam je dopušteno špotati zbog smajlića ili ne prikladnih tema

Za bilo kakve primjedbe na naš rad, slobodno nam se obratite na mailove ili putem pp-a.