Jučer, na šestomjesečnom pregledu posjedne pedijatar M. i makne ruke a ona, naravno, padne naprijed glavom među nogice. Onda ju držeći postavi u stajaći položaj da vidi kako ona hoda i poskakuje a ona,naravno ništa od toga.Zaključak, vaše dijete zaostaje u razvoju?!? Obavezno fizijatru i na vježbe. E sad, u svim relevantnim knjigama, na ovom portalu, u knjižici moja prva godina... piše da se dijete sa šest mjeseci može uz našu pomoć dignuti iz ležećeg u sjedeći ali da je još premalo da sijedi samostalno. I da se ne potiče stajanje jer je na refleksnoj bazi. I da hopsanje dijete može usvojiti do 8./9. mjeseca tj. da se do tada nije za zabrinuti.
I što sad reći?! Naravno da će dijete koje nije sjedilo (osim što smo pri prematanju znali vježbati to dizanje u sjedeći položaj) pri posjedanju pasti kad ne zna što treba činiti.

A da ne velim za dohranu.Pita me pedijatar jer još na prsima, ja velim da je i da još nismo krenuli s dohranom a on zakoluta očima (valjda je pomislio, joj ne evo još jedne frikuše koja dijete doji na zahtjev a ne prema režimu svaka tri sata, kako mi je s mjesec dana savjetovao) i počne nabrajati: dajte joj mesnu juhicu, poriluk, meso, ribice, kravlji sir, žumanjak, jogurt etc, etc (sve one namirnice koje se ne bi smjele davati u početku) uopće ne spominući kalendar dohrane. Veli MM kako je samo čekao da veli da joj damo pileći batak u ruke
Ok, možda je vrijeme da promijenim pedijatra ali me boli kad pomislim da dijete po njegovim riječima zaostaje u razvoju zato što joj ja nisam dala da sijedi i nisam poticala to stajanje i hodanje.

Usput, Magdalena ima 7700 g i 70 cm (rođena sa 3650 g i 51 cm) i normalno se okreće s leđa na trbuh, hvata igračke i na leđima i na trbuhu, prebacuje ih iz jedne ruke u drugu, mlati nožicama i odguruje se naprijed - nazad, mislim sve kako bi i trebalo biti za dijete od 6. mjeseci.

Sad mi je lakše, cijelu noć nisam spavala.