Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
Ne smijem integralno brasno! Tu se vise ne preporucuju posebne dijete za crijevne viroze, osim u ekstremnim slucajevima. Uglavnom, zaradila sam preporuku da jedno tjedan dana ne jedem nikakvo voce, povrce, integralne zitarice, opcenito bilo sto s vlaknima, masnoce i mlijecne proizvode. Pa ti vidi.

Hvala na prijedlozima. Probala sam vise manje sve i izgleda da od danas ipak ide na bolje, ili se barem nadam.
Drz' se!

Moj stariji ima cesto s tim problema od malih nogu pa sve do sada (ima osjetljivu probavu), pa imamo dosta iskustva s tim.

Slazem se da ne treba neka posebna dijeta za crijevne viroze, ali svakako treba nadoknaditi tekucinu. Kod nas doma najbolje prolazi sipkov caj i rooibos caj - nezasladjen ili se unutra rastopi rehidromix (odnosno oralna rehidrataciska sol). Vjerujem da ORS svakako mozes naci i kod sebe. Ima gadan okus ali vraca izgubljene elektrolite. Alternativa - neki negazirani izotonicni napitak. I prirodni sok od jabuke bez dodanog secera prolazi, mijesamo ga s vodom u omjeru 1:1.

Trik za pijenje u fazi proljeva i povracanja je SLAMKA - malo pomalo, svakih nekoliko minuta

Od hrane u mojoj kuci prvi dan prolazi ovo:
- juha od korjenastog povrca (mrkva, persin, celer), bez mesa i bez kupusnjaca - bitno da se nadoknadi izgubljena sol i minerali
- kuhana riza - moze i u toj istoj juhi
- BANANA - standardna hrana za prezivljavanje
- rizini stiropor krekeri ili obicni
- ribana oguljena jabuka ili narezana na tanke listice - treba je pustiti da oksidira (posmedji) pa tek onda jesti

Drugi korak (da li je to drugi dan ili treci ili prvi - ovisi o stanju organizma)
- krumpir kuhani
- kuhana bijela riba + riblja juha s rizom
- cikla kuhana, nezacinjena tj. bez octa i ulja

Bitno je neko vrijeme zaobilaziti pretjerano masno i pretjerano slatko, a ostalo - jedes sto ti pase i sto mislis da ti zeludac moze podnijeti. Moj sin izbjegava mlijecno, sirovo povrce, kuhane kupusnjace i masno, a ostalo jede.

Eto, nadam se da sam zakasnila sa savjetima i da ti je vec bolje.