Ovaj zadnji ulomak opisuje i mene i ocito me ceka jos puno takvih godina, jeij!
Ovaj zadnji ulomak opisuje i mene i ocito me ceka jos puno takvih godina, jeij!
Evo ja sam se odvikla igrica s 30-i-nesto kad sam rodilaPonestalo mi vremena za to. I nemam poremecaj paznje, hiperaktivnost niti ista od navedenog - a prvi komp sam dobila s 10 godina i naravno prvo na njemu igrala igrice (tad su se mijenjale kazete s igricama). O tome koliko sam vremena provela buljeci u tv isto bolje da ne pisem. Bilo mi je oboje jako zabavno i zanimljivo. E sad jel korisno - pa ima i koristi od igrica (recimo ja sam jako dobro razvila prostornu orjentaciju u smislu da se nakon dva sata istrazivanja nekog labirinta u igrici mogu vratiti na pocetak u skoro bez krivog skretanja, a sto mi cesto dobro dodje u zivotu u nepoznatim gradovima) ali kako je netko dobro primijetio - to je sporedni efekt, glavni je dobra zabava i to svakako nude
O komentarima oko "posve drugog nivoa bavljenja djecom" u At nego u Hr ne bih...
Ne mislim da sva djeca koja igraju igrice razviju poremećaj pažnje ili hiperaktivnost - nekima igranje na računalu uopće neće utjecati na taj vid ponašanja, nekima hoće, a to vjerojatno ovisi o puno različitih faktora, možda i o biološkoj predispoziciji (samo nagađam, nemam konkretne dokaze za to).
Moj sin, npr., je izrazito koncentrirano dijete i nikad nisam primijetila da mu igranje igrica ili korištenje gadgeta bilo kako utječe na koncentraciju - ali utječe na ponašanje, vidi se iz aviona na njemu da nakon duljeg igranja postaje razdražljiv i svadljiv. Ne smijem mu to reći, jer se onda počne još gore svađatipa jednostavno sama vodim računa o tome kad treba povući crtu (srećom, takve situacije, kad se približava toj crti ili je prelazi, sve su rjeđe).
A što se tiče koristi od igranja - evo, prisjećam se svojih prvih igranja igrica na kompu u dobi od 12-13 godina, kad nam je joystick krepao nakon mjesec dana, pa smo sve igrice brat i ja igrali na tastaturi. Posljedica je ta da danas vrlo brzo tipkam po kompjutoruali svejedno ne mislim da bih bez igrica bila puno sporija, nego mi je ta vještina naprosto dobro sjela na već prethodno stečene. Osim toga, nije svejedno u kojoj dobi djetetu igrice postanu dostupne. Ova tema je na pdf 3-6 godina, a za taj uzrast, ipak mislim da je djetetu bolje ograničavati ekran što je više moguće. Naigrat će se igrica tijekom života, koliko sam shvatila, to nije nešto čemu je lako izmaknuti tijekom osnovne škole.
Kod mene je timer podesen sam - ako imaju stariji mobitel nakon pol sata-sat igre ionako crkne baterija, i igranju je kraj (nema igranja dok je mob u struji).Dodatno kad je starija u skoli mora paziti da joj mob ima dost baterije da moze nazvati prije nego ide doma.
U svakom slucaju ja se ne opterecujem previse, meni nije naskodilo a ne vidim ni da njima skodi.
Posljednje uređivanje od sillyme : 22.08.2017. at 16:55