Nisi pogriješila. Uskoro neće moći zadaću napisati bez računala ili bilo kojeg ekrana. S druge strane, treba uvesti pravila, ne preko koljena nego dogovorno. Već sam napisala - prvo zadaća i učenje, pa pomoć u kući i pospremanje, pa nakon toga ekran, max. pol sata dnevno, kasnije prema potrebi.
Moji su imali samo fiksno računalo (bez priključka na internet u ono vrijeme) i uz to su se opismenili. Imali su hrpu edukativnih igara, razne SUnčice, Petice, Hlapiće i slično. Imali su kuhinjski timer kojim je mjereno vrijeme. Moj stariji je čak imao namjenske igrice koje je tukao da vježba slabovidno oko.
Inače, dođu i klinci u zasićenje. Mojima se to dogodilo kad su bili sami doma tijekom ljeta (mi na poslu, a školski praznici traju 3 mjeseca). Imali su nekih 9 i 10 godina. Tukli su igricu valjda cijeli dan (nije bio Fortnite, nego neka s građenjem, ne sjećam se više). Navečer su hodali ko zombiji. MM je to riješio tako da im je ponudio drugo rješenje: kupio je jeftinu digitalnu kameru s kojom smo snimali njihove nastupe u glazbenoj školi. To je žrtvovao - dao im je da rade s njom što god su htjeli. Rezultat: napravili su i snimali kreativne stvari - mlađi je napravio kazalište, a stariji ga je snimao kako radi lutkarske predstave. To je primjer. Daklem, dali smo im da računalo i drugu elektroniku koriste svrsishodno. Znaju montirati video i audio, bratemili, a ja nemam pojma.
Tada je bilo lakše, jer nisu imali pametne mobitele, ali u biti je ista stvar - moraju SAMI SEBE naučiti kontrolirati i postaviti prioritete. To nije lako i ne ide brzo. Uostalom, sva komunikacija ide na taj način. Kako sam ja mogla zabraniti svojim sinovima da igraju igrice ako je mm to isto radio? Ja nisam igrala u toj mjeri, ali imam čitač i znala sam gledati policijske serijetine i visiti na forumu - opet ista stvar. Nismo davali sjajan primjer, ali nije bilo ni strašno. Daklem, jedino što se može je raditi s njima nešto drugo, po mogućnosti zanimljivije od ekrana, a na ekranima staviš roditeljski nadzor s ograničenjima. Ne znam detalje, moji su već prestari...