Citiraj Argente prvotno napisa Vidi poruku
Znate li da je bol prilikom punkcije individualna, da - ali ne zato jer ste vi koje je osjetite ili možete otrpjeti hrabrije i snažnije (OK, i to ima svog udjela!), nego ovisi o broju folikula, prethodnoj dijagnozi, položaju i zrelosti folikula, anatomiji, ruci koja punktira?

Kad već svodimo na osobna iskustva, ja sam imala 3 prirodnjaka 3 mjeseca zaredom - prvi put sam sve zvijezde vidjela, drugi put ništa, samo blaga neugoda, a treći put je bilo malo bolno ali sasvim podnošljivo. Ako se doživljaj boli toliko može razlikovati kod iste žene, s istom dijagnozom, u praktički istom vremenskom razdoblju, u istoj vrsti postupka, s istim doktorom - koliko se razlikuje od žene do žene? Npr. PCOSovka u hiperu s 34 folikula? Žena bez jajovoda kojoj je jajnik otplutao negdje iza maternice? Žena s endometriozom koju boli spolni odnos, da ne govorimo pregled? I tako dalje.

Tako da, probajte se malo odmaknuti od osobnih iskustava i sve mjeriti svojim metrom - ako vam je anestezija gora nego punkcija super za vas, ali ne bi bilo naodmet malo suosjećanja za suborke kojima je to spas!
Ja sam npr trebala na kiretazu bez anestezije jer me jedna 'ljubazna' sestra uvjeravala da mi opca anestezija ne treba i da to ne boli tako strasno da malo stisnemo zube.. Doslo mi je da njoj njezine izvadi od jada i bola zbog spontanog i jos me ona uvjerava da mi ne treba opca. Ja, sam inzistiraka na njoj i rekla sam joj da imam zakonsko pravo na opcu anesteziju i ako mi ju oni nece sati da cu ici u drugu bolnicu.. Okrenula je ocima i rekla mi da priceka doktoricu.. Dosla je doktorica i njoj sam samo sve ponovila sto sam reklai sestri i dobila sam opcu anesteziju dok su zene oko mene zbunjeno gledala kako sam ju ja uspjela dobit osjecala sam se jao govno jer eto one trpe bol a za mene su mislile da 'poznam nekog'.
Hocu samo reci, pri odabiru bolnice zene informirajte se i borite se za svoja prava, ako vam se nesto ne svidja mijenjate ju jer bol ne morate trpit.. No moje OSOBNO iskustvo je S me punkcije ne bole a znam imati i do 14 folikula, no to je moje osobno iskustvo a svacije je drugacije.