Stranica 3 od 9 PrviPrvi 12345 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 101 do 150 od 407

Tema: Dozivotno uzdrzavanje

anabeg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Pa sve je stvar dogovora, ako se može dogovoriti. Netko će reći ja bi to i to jel može? meni ostaje to i to, jel može? može i stvar rješena. A ima i slučajeva di će se ići do u kvadrat pa nastanu problemi jer je to tako najčešće teško rješiti, makar tu oko nas, ne znam kako drugdje. A problem nastaje najčešće zato što ako se zbroji kvadratura svih zemljišta i podjeli sa brojem djece ispadne da se neka zemljišta iscjepkaju na premale komade i onda od toga nitko nema ništa, osim ako prodaju. E onda nastaje sljedeći problem jer jedno dijete bi prodavalo, drugo nebi, treće ne zna što bi..i tako u nedogled.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    Ne kužim se u nasljeđivanje i ostavštinu, ali zar oni koji ostavljaju moraju reći kome ide točno što?
    Npr. ako netko iza sebe ostavlja kuću i 4 nejednako velike parcele, a nasljeđuje ih dvoje djece, zar se to onda na sudu ne dijeli tipa svatko pola kuće i pola m2 u parcelama. Pa djeca sama dogovore te parcele - hoće li podijeliti 400-600 i 400+800 i misliti da je ok ili će jedan drugom ići nadoplaćivati..? Tko i kod kuće, hoće li se dogovoriti da je zajedno koriste, da jedan drugome prepuste svoju polovicu ili da jedan obešteti drugoga u toj polovini?
    e, to je nakon ostavinske.
    a za života ako se dijeli? trebalo bi biti isto tako. po meni.
    svi za stol i ako se ima što dijeliti, nek se dijeli uz dogovor.
    ovako kao kod bodulice.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Rnjuška, što ocekujes od razgovora? Neku promjenu ili samo to da kazes sto ti je na dusi? Ja ne mislim da ces saznati istinu tj. odgovore na pitanja koja je ja mislim silly napisala.

Ako ti tada nisu rekli, ocito ne postoji uzajamno povjerenje. Zasto bi sad bili iskreni? Ako su ti se tada bojali reci istinu, boje se jos uvijek. Ako su te tada htjeli preveslati, zasto bi se sad nesto promijenilo. Jer ti kazes da ti smeta? Kao da oni to ne bi mogli sami dokuciti. Pa ne radi se tu o tome da su te iskljucili iz odluke o boji fasade.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ja smatram da djeca trebaju dobiti podjednako nakon smrti roditelja. Bez obzira sta djeca imaju. I da sto god se dogovara za zivota da mora biti svima poznato i prihvatljivo.

Ali to ovdje ocito nije slucaj. Naravno da je grozno to sto su napravili, imas potpuno pravo osjecati se razocarano i povrijedeno. Ali tvoji roditelji i brat nemaju ista shvacanja o tome sto je pravedno. Ili su toliko hladnokrvni jer bas i ne shvacaju sto su napravili. Ne znam. Ima svakakvih ljudi. Ne razumiju svi koje posljedice neke odluke mogu imati na cijelu obitelj. I sta se sve moze dogoditi. U svasta se ljudi uvale zbog nepromisljenih odluka. Nisu roditelji cijepljeni protiv toga.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

sillyme je napisala odličan post, s pravim pitanjima i dobrim savjetima (normabel prije razgovora).
    a ja sam nakon ovog topica još zahvalnija svojim roditeljima što su tako pazili na sve oko mene i sestre

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Ajmo reć da stvarno djeca trebaju dobiti sve jednako. Kako bi vi kuću sa 2 stana i plac podijelili jednako na Rnjusku i brata ? Jeste li svjesni da onda ni kuća ni plac ne mogu biti uknjiženi 1/1 ? Jeste li svjesne da posljedice toga dolaze kada Rnjuska i njen brat budu ostavljali svoju imovinu svojoj djeci ? Što ako jedno želi prodati, drugo ne želi ? Itd.
    Ja i dalje smatram da djeca trebaju dobiti nasljedstvo pravedno, a ne jednako.
    Smatram da Rnjuskine roditelje ne treba unaprijed otpisati, jer ljudi možda nisu svjesni da su napravili grešku načinom na koji su to izveli.

Datum pristupanja
    Mar 2015

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    Rnjuška, što ocekujes od razgovora? Neku promjenu ili samo to da kazes sto ti je na dusi? Ja ne mislim da ces saznati istinu tj. odgovore na pitanja .....
    Nadam se cu poslije razgovora biti mirnija. Mozda saznam odgovore na neka pitanja koja me muce i/ili kazem sto mi je na dusi i kako to izgleda iz mog kuta. Jer mi se cini ili da ne shvacaju koliko su me povrijedili ili ih boli briga.
    zelim da sva ova pitanja i osjecaji izadju van jer ce me inace izluditi sve to sto drzim u sebi.

phiphy avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Citiraj rehab prvotno napisa Vidi poruku
    A što je pravedno? I tko određuje što je pravedno?

Mi smo u široj familiji imali situaciju da kćer smatra da stan od mame treba pripasti njoj jer je ona sa svojom djecom živjela u tom stanu s mamom i pomagala joj. Naravno, pomoć je bila uzajamna jer je mama čuvala njezinu djecu, kuhala svima, plaćala režije od penzije, kćer i njen muž nisu morali plaćati podstanarstvo negdje itd. Braća se s time nisu složili jer su, dok je ona besplatno živjela kod mame, plaćali podstanarstva, uspjeli dobiti stan u prošloj državi, plaćali stanarinu i za čuvanje djece se snalazili kako su mogli. Kako bi se tu pravedno dijelilo? Ako bi se stan dodijelio sestri, ona bi mislila da je to pravedno, braća ne. Ako bi se stan dijelio na tri, braća bi mislila da je pravedno, sestra da nije...

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Rnjuska prvotno napisa Vidi poruku
    Nadam se cu poslije razgovora biti mirnija. Mozda saznam odgovore na neka pitanja koja me muce i/ili kazem sto mi je na dusi i kako to izgleda iz mog kuta. Jer mi se cini ili da ne shvacaju koliko su me povrijedili ili ih boli briga.
    zelim da sva ova pitanja i osjecaji izadju van jer ce me inace izluditi sve to sto drzim u sebi.
    Nemaju što shvatiti.
    Jednostavno ih nije briga.
    Ti moraš shvatiti da ti i tvoj brat vašim roditeljima niste jednaki.
    I kad to shvatiš naći ćeš mir.
    Nadalje, moraš biti svjesna svih mogućnosti manipulacija s kojima su se možda tvoj brat, ali i šogorica koristili da obrlate starce.
    Pogotovo šogorica.
    Ne bi vjerovala što je žena od mog brata napravila.
    Ali, sve se vraća, ali i plaća pa se malo po malo sve poravna.
    Što se tiče brige za starce, ajoj.
    Oni su sad ok, ali ti se to preko noći okrene.
    Doslovno.
    I ti nemaš kud sa strganom mamom.
    Nemaš love za dom, a dužna si ju podjednako kao i brat zbrinuti.
    Ako ju zbrinjava država, tada i država uzima nekretnine.

Datum pristupanja
    Mar 2015

Početno

Ajmo reć da stvarno djeca trebaju dobiti sve jednako. Kako bi vi kuću sa 2 stana i plac podijelili jednako na Rnjusku i brata ? Jeste li svjesni da onda ni kuća ni plac ne mogu biti uknjiženi 1/1 ? Jeste li svjesne da posljedice toga dolaze kada Rnjuska i njen brat budu ostavljali svoju imovinu svojoj djeci ? Što ako jedno želi prodati, drugo ne želi ? Itd.
    Smatram da Rnjuskine roditelje ne treba unaprijed otpisati, jer ljudi možda nisu svjesni da su napravili grešku načinom na koji su to izveli.
    Slazem se da ne mora biti u bobu isto. Prvi i osnovno u odnosima mama, tata i djeca mora biti povjerenja i uvazavanja, ljubav podrazumijevam. A onda mozemo otvoreno razgovarati o mogucnistima.
    Nisu roditelji duzni ista ostaviti meni, ali ako im je stalo do mene barem nisu trebali tajiti.

Ono sto se meni cini normalno; pitanje uzdrzavanja povlaciti kada/ako za to dodje vrijeme.
    Ako se treba dijeliti za zivota roditelja-podijeliti na 3 dijela starci, brat i ja. Njihov dio danas sutra ili po pola ako se jednako brinemo o njima ili onime tko se brine o njima ako bude potrebno.
    Ako nije moguce glatko podijeliti imovinu,strana koja je dobila vise moze isplatiti drugoga.(moj brat itekako moze isplatiti, da je obratno ja bih digla kredit i isplatila ga, ali da je obratno ja to ne bih njemu ucinila)

Meni nema veze s pravednoscu da netko dobije 2 velika stana i dvoriste, a drugi ni pola stana. Jer ovim ugovorom je brat dobio vise od 2/3 (svoj dio i dio od staraca). No lako za to. Novac mozes zaraditi, potrositi, zamijeniti ..... mamu,tatu, brata i odnos s njima NE!

Datum pristupanja
    Mar 2015

Početno

Znam ljude koji su u slicnim situacijama etazirali stanove u kuci, neki su kucu prodali i onda jednako podijelili. Ima puno mogucnosti i opcija, a moji su se odlucili za jednu od gorih. Niti su me pitali za misljenje, niti ukljucili u dogovor, vec su sutili i tajili.

Sama ne mogu nikako dokuciti zar stvarno nisu ni pomislili kako cu se ja osjecati kad saznam. Ili su mislili da cu saznati tek na kraju, nisu li mislili kako bi tako ostavili ogroman cvor izmedju brata i mene. Kako mogu biti nesvjesni koliko su me tajenjem povrijedili. Nije da su to nepromisljeno ucinili. To se ne radi u 5 min. Za to se danima trebaju pripremati papiri i sl.

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Mozda je roditeljima jednostavno normalno da brat kao muski nasljednjik dobije vise ako ne i sve. A kcer nista, jer je zensko. Dosta starijih jos i danas razmislja tradicionalno. Imam takav primjer kod sebe, i da, isto tako je kcer uvrijedena, jako, ali to je posebna prica.
    Ja mislim da bi svaki roditelj do zivota trebao odluciti kome ce koliko ili sta ostaviti i da bi djeca to trebala prihvatiti

i jos moram dodati, neovisno o ostavstini, da se uglavnom kceri bolje brinu o roditeljima nego sinovi. Znam da nije svukud tako, ali evo u nasem okruzenju je

Datum pristupanja
    Mar 2015

Početno

Tanci tvoju temu sam procitala prije nego sam otvorila ovu. I stvarno mi je zao sto i ti imas nejednak tretman kod mame.

Znam zdravlje sad imas sutra nemas. Njih su dvoje i dok god mogu brinut ce se jedno o drugom. Sigurno ih moja sogirica nece presvlacit, kupat i sl. Uz to imaju svoje mirovine i imovine da pokriju troskove brige i njege. U ostalom da je to ug.o uzdrzavanju zar bi ga vec sad potpisali? Zar bi ga tajili? Tu su drugi motivi u igri (tako mi se cini) samo nitko nije imao obraza to reci.

"Gdje nema srama tu nema ni pravde!"

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa možda, ali zakonu o nasljeđivanju to nije normalno. Ja nemam pojma o pravu, ali mi je nevjerojatno kako se tim ugovorima o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju može izigravati zakon.

Datum pristupanja
    Mar 2015

Početno

Tanci je li im biljeznik stvarno trebao napomenuti da bi s tim ug. svi trebali biti upoznati? (Kad im savjest nije rekla da to naprave).

majola nisu starci staromodni. Ovdje to nije slucaj. Vise se radi o tom da im je moj brat veci "prioritet". Od sitnica do vecih stvari. Samo sam ja bila luda pa ga smatrala postenim i covjekom s integritetom.

Datum pristupanja
    Mar 2015

Početno

mima i ja sam naivno mislila da taj ug. sluzi onima koji nemaju nikog svog da se brine o njima, a ne za ovakve manipulacije i makinacije.

Sve mi se vise kristalizira motiv. Jer od opcije darovnog ug ili oporucnog ostavljanja oni su izabrali dozivotno uzdrzavanje zdravi i fin. Neovisni.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Pa možda, ali zakonu o nasljeđivanju to nije normalno. Ja nemam pojma o pravu, ali mi je nevjerojatno kako se tim ugovorima o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju može izigravati zakon.
    Moze.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa jasno da može, ali to je totalni apsurd.

Mislim, imam i ja u širokoj obitelji jednu takvu situaciju, i to je stvarno bilo prestrašno, sin je nakon smrti roditelja saznao da su oni sa kćeri sklopili takav ugovor i da joj je ostala sva imovina, a naravno da o nikakvom uzdržavanju nije bilo riječi - dapače, sin je taj koji se čitavo vrijeme brinuo o majci i o sestri na sve moguće načine.

Rnjuska - darovni ugovor ne vrijedi, možeš ga pobijati i tražiti nužni dio. (premda - nužni dio nije polovica nasljedstva, tako da bi tvoj nužni dio sigurno bio pokriven ako bi ti ostavili zemljište koje si spominjala)

Datum pristupanja
    Mar 2015

Početno

Znam to za darovni.
    Lose mi je kad pomislim kako su mu osigurali" cijelu kucu.

anabeg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Tanci tvoju temu sam procitala prije nego sam otvorila ovu. I stvarno mi je zao sto i ti imas nejednak tretman kod mame.

Znam zdravlje sad imas sutra nemas. Njih su dvoje i dok god mogu brinut ce se jedno o drugom. Sigurno ih moja sogirica nece presvlacit, kupat i sl. Uz to imaju svoje mirovine i imovine da pokriju troskove brige i njege. U ostalom da je to ug.o uzdrzavanju zar bi ga vec sad potpisali? Zar bi ga tajili? Tu su drugi motivi u igri (tako mi se cini) samo nitko nije imao obraza to reci.

"Gdje nema srama tu nema ni pravde!"
    A zašto si tako sigurno da danas sutra vaši roditelji onemoćaju da se tvoj brat i tvoja šogorica ne bi zaista i skrbili o njima? Sama kažeš da su vitalni još uvijek i pomoć im ne treba, al to ne znači da brat i njegova žena neće uskočiti kad im pomoć zbilja bude potrebna. Nekako ne mogu, ne primjetiti da tu i tamo iz tvojih postova iskoči netrpeljivost prema bratu i njegovoj ženi. Ja nekako ne mogu pojmiti to da ako tvoj brat i njegova žena zaista ne fermaju vaše roditelje 2% da bi se oni tako olako odlučili prepustiti im se u ruke.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Znam to za darovni.
    Lose mi je kad pomislim kako su mu osigurali" cijelu kucu.
    Ti zelis reci da tvoj brat nije ulozio bas nista u kat koji zivi? Sve je bilo potpuno useljivo? Nije apsulutno nista ulagao u kucu u kojoj zive sve te godine?

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj phiphy prvotno napisa Vidi poruku
    A što je pravedno? I tko određuje što je pravedno?
    Što je pravedno, to bi se trebalo riješiti razgovorom, i tu su Rnjuskini roditelji zakazali. Ali, da je jednako uvijek pravedno, nije.
    Npr., meni i mm su njegovi roditelji pomogli da riješimo stambeno pitanje. Njihova imovina je mnogo veća nego iznos kojim su nam pomogli. Ali, kako sada stvari stoje, sasvim je izgledno da njegova braća i sestre nikada neće raditi poslove kakve mi radimo i imati zaradu koju mi imamo.
    Meni je sasvim logično da se svekar i svekrva pobrinu prvenstveno za njih i njima ostave više.
    Bilo bi mi suludo da jednak dio imovine dobijemo mi, i npr. mm sestra koja zarađuje duplo manje od nas i nema riješeno stambeno pitanje.
    Naravno da se život uvijek može preokrenuti, danas si na vrhu, a sutra si na dnu, ali mislim da ne možeš u ovakvim situacijama ukalkulirati sve do najmanje sitnice.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ja bih na ovoj temi potpisala anabeg i sirius.
    Žao mi je što se rnjuska osjeća tako povrijeđeno, ali mi je ustvari nejasna ta silina negative prije razgovora.
    A čude me i komentari koji a priori staju na njenu stranu, a kako bilo tko od nas može znati cijelu situaciju?

Općenito, malo off, nazovite me naivnom ili kako god, ali ja ne bih mogla obiteljske odnose svesti na podjelu imovine i zakrviti se s nekim bliskim zbog kuće, stana ili građevinskog zemljišta.
    Ali moram napomenuti kako ja u startu smatram da djeca ne mogu po difoltu polagati prava na roditeljsku imovinu niti njihovo vrijeme. Pa to možda objašnjava moj stav.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj phiphy prvotno napisa Vidi poruku
    Mi smo u široj familiji imali situaciju da kćer smatra da stan od mame treba pripasti njoj jer je ona sa svojom djecom živjela u tom stanu s mamom i pomagala joj. Naravno, pomoć je bila uzajamna jer je mama čuvala njezinu djecu, kuhala svima, plaćala režije od penzije, kćer i njen muž nisu morali plaćati podstanarstvo negdje itd. Braća se s time nisu složili jer su, dok je ona besplatno živjela kod mame, plaćali podstanarstva, uspjeli dobiti stan u prošloj državi, plaćali stanarinu i za čuvanje djece se snalazili kako su mogli. Kako bi se tu pravedno dijelilo? Ako bi se stan dodijelio sestri, ona bi mislila da je to pravedno, braća ne. Ako bi se stan dijelio na tri, braća bi mislila da je pravedno, sestra da nije...
    Ja znam situaciju gdje je čovjek koji je ostao živjeti s roditeljima i brinuo se o njima do smrti, plaćao pola rate kredita svom bratu za stan.
    Npr, to mi je ok rješenje.
    Rješenje se uvijek može naći ako su ljudi razumni i spremni za razgovor. I taj razgovor je jedina zamjerka koju mogu naći u ovom konkretnom slučaju.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa Vidi poruku
    Žao mi je što se rnjuska osjeća tako povrijeđeno, ali mi je ustvari nejasna ta silina negative prije razgovora.
    A čude me i komentari koji a priori staju na njenu stranu, a kako bilo tko od nas može znati cijelu situaciju?

Općenito, malo off, nazovite me naivnom ili kako god, ali ja ne bih mogla obiteljske odnose svesti na podjelu imovine i zakrviti se s nekim bliskim zbog kuće, stana ili građevinskog zemljišta.
    Ali moram napomenuti kako ja u startu smatram da djeca ne mogu po difoltu polagati prava na roditeljsku imovinu niti njihovo vrijeme. Pa to možda objašnjava moj stav.
    x

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa nije taj razgovor baš sitna zamjerka, ako su roditelji iza leđa autorice teme sklopili ugovor kojim su doskočili zakonu i na taj način osigurali sinu nasljeđivanje većine imovine.

Mislim, taj razgovor i jest bit ovog problema - što je autorica stavljena pred gotov čin bez objašnjenja, pregovora i prava glasa.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

u principu i ja tako razmišljam,
    nigdje ne piše da bih ja išta trebala dobiti (ja ne mogu zamisliti niti da će umrijeti)
    neka odlučuje onaj tko je stvarao, mogu ostaviti i susjedu.
    ali ne mogu reći da me ne bi povrijedilo
    da danas sutra nakon smrti roditelja saznam da su oni nekakvim ugovorom sve ostavili bratu.
    to govorim iz svoje pozicije, gdje su odnosi stvarno dobri,
    u najmanju ruku bi me povrijedilo.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Pa nije taj razgovor baš sitna zamjerka, ako su roditelji iza leđa autorice teme sklopili ugovor kojim su doskočili zakonu i na taj način osigurali sinu nasljeđivanje većine imovine.

Mislim, taj razgovor i jest bit ovog problema - što je autorica stavljena pred gotov čin bez objašnjenja, pregovora i prava glasa.
    Ok, možda sam prenaivna i gledam svijet kroz ružičaste naočale.
    Ja sam stekla dojam da su njeni roditelji tipovi koji smatraju da samo trebaju odlučiti što će sa svojom imovinom, i nije im palo na pamet da bi svojom raspodjelom i odlukom koju su sami donijeli, bez razgovora i dogovora, mogli nekoga oštetiti i uvrijediti.
    Rnjusku nisu zaboravili - namijenili su joj plac. Da su je ostavili bez ičega, rekla bih da su stvarno imali zle namjere.
    I rekla bih da je taj ugovor o doživotnom uzdržavanju njihovo osiguranje da ne završe zaboravljeni i ostavljeni pod stare dane, a ne način da doskoče zakonu i zahebu Rnjusku. Vjerojatno su sklopili taj ugovor s bratom jer on živi s njima i logično je da je on taj koji bi trebao brinuti o njima kad je već tu.
    Ali, kako rekoh, možda sam prenaivna.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa kako ne, u zakonu piše.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja sam stekla dojam da su njeni roditelji tipovi koji smatraju da samo trebaju odlučiti što će sa svojom imovinom, i nije im palo na pamet da bi svojom raspodjelom i odlukom koju su sami donijeli, bez razgovora i dogovora, mogli nekoga oštetiti i uvrijediti.
    Rnjusku nisu zaboravili - namijenili su joj plac. Da su je ostavili bez ičega, rekla bih da su stvarno imali zle namjere.
    I rekla bih da je taj ugovor o doživotnom uzdržavanju njihovo osiguranje da ne završe zaboravljeni i ostavljeni pod stare dane, a ne način da doskoče zakonu i zahebu Rnjusku. Vjerojatno su sklopili taj ugovor s bratom jer on živi s njima i logično je da je on taj koji bi trebao brinuti o njima kad je već tu.
    Brat živi sa njima i već su mu osigurali stanovanje, a njoj su namijenili plac bez ikakve garancije da će joj zaista pripasti.

Da su se oni željeli dogovarati ne bi to radili iza Rnjuskinih leđa, ili bi rekli bratu kuća tebi plac - ali ne, oni su se potrudili sklopiti ugovor koji se (vjerojatno) ne može srušiti da bi sinu osigurali nasljeđivanje kuće.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Potpuno se slažem.
    I mislim da je stvarno žalosno što bi vjerojatno mnogi roditelji bili ostavljeni na cjedilu da se ne osiguraju na taj način. Meni je to užasno, da brigu za roditelje uvjetuješ nekim quid pro quo.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa ne znam baš da je tako, niti mislim da je sklapanje tih ugovora između roditelja i djece nešto uobičajeno.
    Niti se to baš koristi da roditelji ne budu ostavljeni na cjedilu. Oni slučajevi za koje znam da su sklopili takve ugovore sa djecom su to napravili baš zato da ostave jednom djetetu svu imovinu - odnosno da izigraju zakon.

A inače ljudi obično sklapaju takve ugovore sa ljudima koji im nisu uopće nasljednici, i to u situacijama kad nemaju nasljednike, ili kad su im nasljednici daleko pa se o njima zaista nema tko brinuti.

anabeg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Slazem se sa tobom rehab. A kako sam i ranije napisala da ti roditelji vide i smatraju da njihov sin ne vodi apsolutno nikakvu brigu o njima sumnjam da bi im tako lako prepustili kucu i danas sutra brigu o njima. Rnjuska ne zivi s njima 24 sata i mozda ne vidi situaciju gdje su brat i sogorica uskocili starcima nego vidi i zna samo ono kad su nju zvali. Oko sebe vidim brdo primjeri gdje stariji ljudi do kraja drze za sebe grcevito sve sto su stekli iz straha ako podjele da ih nitko vise nece ni pogledati, tako da zaista mislim da njen brat ne zasluzuje to nebi ni dobio tako lako. Nepravedno je to da ona nije nista znala i da joj se radilo iza leđa, ali eto ne smatram nepravednim to da je jedno dijete dobilo kucu, drugo zemljiste. Tko zna mozda starci imaju i kakvu ustedjevinu i planiraju je ostaviti rnjuski. Ne bih ja tako lako odmah drvljem i kamenjem na starce.

Poslano sa mog LG-D802 koristeći Tapatalk

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Rnjuska, a kako si ti uopće saznala za taj ugovor?

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Vjerujem da u njihovu imovinu spada i neki dio koji su i sami naslijedili od svojih roditelja, po zakonu.

Istom onom kojeg su oni odlučili izigrati kad su njihova djeca u pitanju.

Disclaimer: ne znam detalje, komentiram samo kako to izgleda sa strane, ne sudim o konkretnim ljudima.

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nigdje ne piše da bih ja išta trebala dobiti (ja ne mogu zamisliti niti da će umrijeti)
    neka odlučuje onaj tko je stvarao, mogu ostaviti i susjedu.
    ali ne mogu reći da me ne bi povrijedilo
    da danas sutra nakon smrti roditelja saznam da su oni nekakvim ugovorom sve ostavili bratu.
    to govorim iz svoje pozicije, gdje su odnosi stvarno dobri,
    u najmanju ruku bi me povrijedilo.
    Evo ovako, točno ovako i ja razmišljam.
    Mene je mama nekoliko puta u životu baš jako povrijedila nejednakim odnosom prema meni i bratu, tako da znam osjećaj nažalost. Kod mene nije bilo ništa materijalno u pitanju.

Datum pristupanja
    Mar 2015

Početno

Citiraj anabeg prvotno napisa Vidi poruku
    A zašto si tako sigurno da danas sutra vaši roditelji onemoćaju da se tvoj brat i tvoja šogorica ne bi zaista i skrbili o njima? Sama kažeš da su vitalni još uvijek i pomoć im ne treba, al to ne znači da brat i njegova žena neće uskočiti kad im pomoć zbilja bude potrebna. Nekako ne mogu, ne primjetiti da tu i tamo iz tvojih postova iskoči netrpeljivost prema bratu i njegovoj ženi. Ja nekako ne mogu pojmiti to da ako tvoj brat i njegova žena zaista ne fermaju vaše roditelje 2% da bi se oni tako olako odlučili prepustiti im se u ruke.
    možda i griješim, nadam se da griješim o bratovoj brizi o starcima. tako sam zaključila jer brat i žena idu u trgovinu i ne mogu povesti mamu već 10min poslije ja krećem s dr.kraja grada da ju vozim u istu trgovinu i to ne jednom. starci krece MM i ja dolazimo micat namještaj ne brat odozgor. Brat i zena stalno podbadaju starce i ismijavaju, a starci stalno letaju za njima. Ni meni nije logično, ali je tako. žele im se dodvoriti i umiliti na sve načine.

Prema bratu ne osjećam netrpeljivost već ljutnju i razočarana sam i sad sve gledam iz nekog dr.kuta. i da ima tu gorčine, jer sad vidim 1001 stvar iz novog kuta i neke stvari su jasnije.

Datum pristupanja
    Mar 2015

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Ti zelis reci da tvoj brat nije ulozio bas nista u kat koji zivi? Sve je bilo potpuno useljivo? Nije apsulutno nista ulagao u kucu u kojoj zive sve te godine?
    Je uložio je. Starci mu kupili parkete i pločice. njemu se nisu svidjele pa je kupio druge. I ja sam starcima kupovala neke stvari za njihov kat, a on nije ništa. Njegovo ulaganje je zanemarivo. ne samo da sam i ja ulagala već i svaki mjesec plaćam stanarinu, on ne. ne želim sad secirati u nedogled. Bit je ŠUTILI SU I TAJILI. I da su mu psa ostavili, ako je obiteljski pas red je da mi se bar javi.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Brat i zena stalno podbadaju starce i ismijavaju, a starci stalno letaju za njima.
    eh to je ta sinomanija duboko ukorijenjena u nekim ljudima,
    teško da ćeš tu nešto moći napraviti.

nikada neću zaboraviti kako je jedan susjed rekao,
    nakon što je imao troje unučadi od kćeri,
    kad mu se rodio unuk od sina da je tek tada osjetio da je dobio pravog unuka

Datum pristupanja
    Mar 2015

Početno

Što je pravedno, to bi se trebalo riješiti razgovorom, i tu su Rnjuskini roditelji zakazali. Ali, da je jednako uvijek pravedno, nije.
    Npr., meni i mm su njegovi roditelji pomogli da riješimo stambeno pitanje. Njihova imovina je mnogo veća nego iznos kojim su nam pomogli. Ali, kako sada stvari stoje, sasvim je izgledno da njegova braća i sestre nikada neće raditi poslove kakve mi radimo i imati zaradu koju mi imamo.
    Meni je sasvim logično da se svekar i svekrva pobrinu prvenstveno za njih i njima ostave više.
    Ovdje je obrnuto. Nemam riješeno stambeno pitanje. Brat ima dobar i siguran posao primanja koliko MM i ja zajedno nećemo nikad imati + primanja NJŽ. odnosno njih dvoje imaju 3x veća primanja od nas. I njegova primanja ne želim uplitati u ovo (samo vučem paralelu s tvojim primjerom) to je njihova stvar.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Je, meni moja baka ( koja me inace voli i obozava) nije ostavila nista jer sam zensko i jos sam se ( I) udala.
    Nije bitno to sto mi obitelj nije miraz dala niti svadbu platila, ali kad se imovina djeli tada moze po starniski. :D

Datum pristupanja
    Mar 2015

Početno

Žao mi je što se rnjuska osjeća tako povrijeđeno, ali mi je ustvari nejasna ta silina negative

Nije ti jasna negativa??? Tajili su mi i kad sam im rekla da su me povrijedili i dalje se isto ponašaju tj. kao da nije ništa bilo. eto ja se malo naljutila pa će me proći. Nisu ni pokušali objasniti zašto su mi radili iza leđa.
    ovdje se ne krvi zbog imovine već izgubljenog povjerenja i manjka osnovnog poštovanja da mi se bar kaže. Ne treba mi njihova imovina i nisu mi duzni ostaviti ništa, ali dužni su me poštovat bar kao ljusko biće, ako ne kćer.

Datum pristupanja
    Mar 2015

Početno

A čude me i komentari koji a priori staju na njenu stranu, a kako bilo tko od nas može znati cijelu situaciju?.

I koja to "situacija" može opravdati njihovo tajenje- Da sam neznamkakva i da su neznamkakvi odnosi to nije uredu

Datum pristupanja
    Mar 2015

Početno

X

Datum pristupanja
    Mar 2015

Početno

Pa ne znam baš da je tako, niti mislim da je sklapanje tih ugovora između roditelja i djece nešto uobičajeno.
    Niti se to baš koristi da roditelji ne budu ostavljeni na cjedilu. Oni slučajevi za koje znam da su sklopili takve ugovore sa djecom su to napravili baš zato da ostave jednom djetetu svu imovinu - odnosno da izigraju zakon.

A inače ljudi obično sklapaju takve ugovore sa ljudima koji im nisu uopće nasljednici, i to u situacijama kad nemaju nasljednike, ili kad su im nasljednici daleko pa se o njima zaista nema tko brinuti.
    x

anabeg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Ma ja nisam bas mogla iscitati iz tvojih komentara da tebe samo i iskljucivo boli to sto ti se radilo iza leđa, nego i to koliko sto vrijedi ili ne vrijedi. S jedne strane ispada da si im jurila i pomagala dok je postojala nada, to jest dok si vjerovala da ces ti dobiti ostatak kuce.. sad kad nije tako ljuta si i ne treba ti nista. Ako grijesim ja se ispricavam.

Poslano sa mog LG-D802 koristeći Tapatalk

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mislim da čak ne mora nužno biti "sinomanija".
    Uvijek možete naići na roditelje koji izuzetno preferiraju jedno dijete, makar im je drugo puno više na rasplaganju.

Bila je i serija na tu temu, kako se ono zvala? Majka, odrasli sin, i drugi obožavani sin kojeg nije briga?

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Everybody loves Raymond

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ha ha pa mislim da se prigodno zvala Mother&Son

Datum pristupanja
    Mar 2015

Početno

Citiraj Angie75 prvotno napisa Vidi poruku
    Rnjuska, a kako si ti uopće saznala za taj ugovor?
    Gle mene lude. Pomislila sam da možda krenemo raditi kuću u dvorištu. mic po mic. i idem vidjeti ima li dovoljno placa za kuću pa ako ima da pitam slažu li se svi s tim. A ono šamarčina da mi se doslovno zavrtilo u glavi. Uknjižen ug. i na kući i na dvorištu, na svemu.

Stranica 3 od 9 PrviPrvi 12345 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •