Počela sam ozbiljno vježbati, pa se ispušem u teretani, sva negativnost ode u znoju
Ma ne vjerujem baš u rezultate, mislim da ima previše drugih varijabli koje nije moguće izolirati.
Moje mišljenje je da je IQ u genima, ili jesi ili nisi pametan, a hrpa drugih stvari u životu određuje kako će ti se kockice posložiti.
Ja u stvari ne razumijem cemu tolika nabrijanost na te rezultate i zelja da ih se ospori.
Da li je inteligencija kombinacija nasljedja (vecinom) i razvojne okoline? Je.
Da li je dojenje jedan od elemenata razvojne okoline. Je.
Da li se nacelno svi elementi okoline mogu pokusati propitati i vidjeti njihov efekt i da li postoji i kakav je? Mogu.
Eto, znanstvni clanak kaze da se naslo da dojenje utjece pozitivno na IQ. Ima takvih clanaka i o slusanju Mozarta i o jos valjda sto drugih stvari. I svi oni kazu da je pozitivni efekt relativno mali (par bodova).
Da li mene grize savjest ili se smatram losom majkom sto djeci nisam pustala Mozarta iako sam znala za to istrazivanje? Ni najmanje. Ne volim slusat Mozarta. Eto. Outala sam se. Nisam se zrtvovala za njihovu vecu inteligenciju i "ostvarenje maksimalnih mogucnosti" zbog vlastitog komfora. I tako jos brdo toga. Zasto? Jer vjerujem da generalno zdravi uvjeti za odrastanje su vise nego dovoljni da od njih nastanu kasnije uspjesni ljudi bez da sam od njih napravila projekte. Bilo to dojenje ili Mozart. Pa kao sto mene ne dira Mozart ne kuzim zasto ikog tko nije dojio diraju tih cetiri upitnih (jer su prosjecni) potencijalnih bodova manje.