-
Knjiga o dojenju
Odlučila sam si kupiti neku knjigu o dojenju, pa bih vas molila za preporuku i savjet,
Mislila sam možda kupiti The Womanly Art of Breastfeeding a čula sam i za knjigu Claire Martin: "The Nursing Mother Problem Solver"
Ima li nešto na hrvatskom i u našim knjižarama - vidim da postoje dvije knjige Sve o dojenju, od neke njemačke i neke naše autorice - jesu li za preporučiti?
Htjela bih knjigu koja je dosta konkretna i opisuje probleme koji se mogu javiti i njihova rješenja, i recimo konkretne stvari kao što su položaji za dojenje itd.
-
Mima, ja sam puno toga skinula s Interneta a i forum i mame su ti velika pomoć. Ne znam treba li ti baš knjiga za tih par položaja dojenja.
A stvarno, ako budeš imala kakav problem, najviše će ti pomoći iskusna mama dojilica a ne knjiga.
-
ja imam na hrvatskom "Sve o dojenju" od Hanne Lothrop i knjigu od dr. Gorjane Gjuric
-
E da, te dvije knjige sam vidjela da ima na hrvatskom - kakve su, jesu li za preporučiti?
Ja sam sad počela čitati o dojenju po internetu, ali ja sam nekako knjiški tip i baš volim imati knjigu, pa bih si rado nešto kupila. Osim toga ići ću skoro sto posto na carski, a može mi se desiti i da završim u bolnici dosta prije termina, pa mi tada internet neće biti dostupan. a i poslije carskog ću biti tjedan dana u bolnici, pa si mislim da i mi knjiga dobro došla.
-
Po mom mišljenju ti se ne isplati kupovati nikakvu knjigu, jer kaj Mima veli, na internetu možeš naći zaista cijelo čudo savjeta na tu temu...
Ali prije svega poptisujem Mimu za pomoć iskusne mame dojilice i preporučam ovaj podforum o dojenju gdje će ti puno mama dati konkretne savjete iz svoje "prakse" i sigurno će se naći neka koja je imala i prevladala problem koji će te eventualno mučiti + pročitaj si izvanredne tekstove na Rodinom portalu.
A odlična pomoć uživo je na Rodinom S.O.S. telefonu za dojenje gdje će ti savjet dati mame koje su prošle pravu edukaciju o dojenju (traje mislim godinu dana, jel'da cure?) i fakat su tata-mata za to :wink: :wink: :wink:
-
-
Pazi, Mima - to sam ja, ja tražim savjet o knjizi, a Nanoibeba misli da mi knjiga ne treba
Ja se potpuno slažem s vama da je najbolja pomoć od iskusnih mama, ali kao što rekoh želim se pripremiti za dojenje, može mi se dogoditi da završim u bolnici pa neću imati pristup internetu, volim knjige, ležat ću u bolnici najmanje tjedan dana nakon poroda i tada sigurno neću moći na internet - dakle kupila bih knjigu :D Samo ne znam koju,
-
-
-
Imam još dosta vremena, tek sam u 20. tjednu.
Mislila sam si printati tekstove (btw. ne mogu otvoriti jedan Rodin letak sa portala) - doduše nemam doma printer pa ću morati zamoliti nekoga da mi printa :?
Mene je zapravo najviše strah toga što ću ići na carski, pa ću morati biti u bolnici najmanje tjedan dana, a koliko čujem (a i čitam tu na forumu) nije baš da dobiješ neku pomoć oko dojenja u bolnici.
-
meni su ok ove dvije knjige, zasad nisam sigurna da se ista bolje od njih, nazalost, moze naci na hrvatskom jeziku
-
Ja ti najtoplije preporucam knjigu od dr. Gorjane Gjuric. :D
To sto moras na carski ce ti mozda stvoriti dodatne probleme oko dojenja, a ne mora biti. Nezgodno je to sto neces bebu vidjeti 24h (ako se ne varam), pa ne mozete rano poceti dojiti. No to ne mora znaciti da cete imati problema, a i ako budete imali ne znaci da ce biti nepremostivi.
Preporucam ti da savladas sve sto se tice dobrog polozaja bebe prilikom sisanja (prihvacanje dojke) - jer se jaaaako puno potencijalnih problema u dojenju moze spreciti dobrim polozajem.
Prouci kako izgleda lezeci polozaj za dojenje, i polozaj "hvat lopte", jer ce ti zbog carskog reza najvjerojatnije ta dva polozaja biti najzgodnija.
U prednosti si posto vec znas da ces ici na carski, pa tocno znas na sta se trebas koncentirati i na taj nacin to okrenuti to u prednost a ne manu :D
Kazu da zene jos u trudnoci odluce da li ce dojiti ili ne... Evo ti si izgleda svoju odluku donijela :D Prekrasno je to sto se vec educiras o dojenju, i na najboljem si putu da uspjesno dojite :D
Sretno! :D
-
Sve o dojenju (Hanna Lohtrop ili tako nekako) je isto super knjiga.
-
ja bih rekla da je dobro procitati jednu od te dvije knjige, a onda uz to koristiti nas portal i forum. na portalu ima pokriveno jako puno tema.
kad vec imas volje uciti o dojenju, knjiga je najbolji pocetak
a internet jos bolji nastavak.
-
Osoblje foruma
Mima, ako si u Hrvatskoj... i iz rodilišta, i bez interneta... uvijek možeš nazvati 0800 22 77 22 - najbolje, a besplatno!
-
Eto, pogledat ću ove dvije knjige na hrvatskom, premda koliko vidim knjige od G. Gjurić nema više u prodaji, ali ću je potražiti u knjižnici. Rodin SOS telefon ću svakako zabilježiti u mobitel :D
Hvala svima na savjetima
-
Mima, mislim da je super što planiraš pročitati neku od knjiga o dojenju prije nego sama kreneš u te vode. Vjerujem da će ti dati puno samopouzdanja i vjere u snagu vlastitoga tijela. Ove dvije knjige su zasad najbolje što imamo prevedeno, a konkretne savjete ti je najbolje tražiti na sos telefonu i forumu.
Želim ti puno sreće i uspješnu samoedukaciju :D
-
Evo čitam ovdje o knjigama o dojenju - koju, gdje, što.... Ja sam najviše o dojenju saznala od Roda, pa s neta, pa iz knjige ("Sve o dojenju"). Knjiga je super za vrijeme trudnoće - lijepo se udobno smjestiš i listaš, listaš...a dodatne informacije skidaš s interneta.
Međutim, kad je beba već tu, u početku non-stop konektirana na tebe, onda ti najviše pomažu konkretni savjeti konkretnih ljudi.
Meni je forum bio super, a kad je zagustilo s dojenjem (zapravo je sve bilo u redu, ali trebao mi je netko to reći da se osjećam sigurnije) onda mi je najviše pomogla Sandra :D svojim savjetodavnim mejlovima. Baj-d-vej ne vidim je na forumu, ne znam ima li novi nick ili je samo na radnom forumu, ali evo pozdravljam
i mašem i 1000 puta zahvaljujem.
Ali, ovo je bio samo uvod :?
:wink: zapravo sam htjela primijetiti da bi se iskustvo što su ga Rode skupile na temu dojenja, članci koje su skupile ili same kreirale, sve, sve bi se to moglo skupiti u neku knjigicu, nekako jednostavno koncipirano, lako razumljivo, a pisano toplo i s podrškom čitačicama-dojiljama. Nešto u stilu 100 pitanja i odgovora o dojenju. Valjda bi netko sponzorirao tako nešto. Pa da se dobije skupa s trudničkom knjižicom, jer dojenje treba proučavati dok je beba još u buši. Tako bi sve rodilje bile teorijski potkovane, a za konkretne probleme iz prakse postoji Rodin telefon. Ima li Roda tako nešto u planu ili sam "profulala ceo fudbal". Još jednom se ispričavam
zbog epske opširnosti.
-
ja malo skrecem s teme :? . htjela bi pitati zasto mislis da ces ici na carski? radi cega?
-
Imam miome smještene nisko, na vratu maternice - doktorica kaže da imam prirodnu serklažu
.. doktor na SD mi je rekao da se to, naravno, ne može bašš sto posto reći, ali da će najvjerojatnije morati biti carski.
-
ajoooj, ali kako se maternica siri, miom se moze pomaknuti tako da ne smeta na porodu. drzim ti fige da sve bude ok!
-
Hvala
Ja sam se nekako pomirila sa carskim, pa ako se dogodi da bi ipak mogao biti vaginalni porod - super
-
supee sto si se pomirila, a super i ako uspijes izbjeci.
sto se dojenja tice, najsuper je sto ides na SD jer mi se nekako cini da je ta bolnica naj za dojenje - barem sto se zg-a tice, i sto se tice carskog.
ja sam dva puta rodila carskim na SD-u, i oboje djece uspjesno zapocela i nastavila dojiti.
vazna je bila i odluka jos u trudnoci, no mos ti bit sigurna koliko hoces ak ti dijete ne daju. a tamo ti daju.
niposto ne zaboravi sos telefon, moze ti puno pomoci, fakat, pa i kad samo hoces provjeriti radis li dobro.
a mozes mi poslati poruku privatnu pa ti dam svoj mob, mozes nazvati kad god hoces, ako te zanimaju detalji - kako sam, kad sam itd. pomoglo je mojoj sestri koja je rodila 6 mj poslije mene, isto na carski, u istoj bolnici.
obje jos uvijek dojimo. 
sretno!
-
Hvala, ivana, ovo zvuči baš ohrabrujuće, ja se za dojenje najviše brinem zato što ću ići na carski pa ću biti duže u bolnici, a koliko čitam ne čini mi se baš da dobiješ pomoć oko dojenja u bolnici.
-
Konačno sam jučer bila u gradu pa sam si kupila Sve o dojenju od Hannah Lothrop i jako mi se sviđa knjiga, već sam pročitala više od pola. Mislim da će mi ta knjiga i tekstovi sa portala - koji su btw. stvarno jako detaljni i dobri - biti dovoljni za teoretski dio :D a za praktični, hvala Bogu, tu je SOS telefon
-
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma