Stalno svi skupa svjedocimo ili abrem slusamo o gomili crnih stvari iskustava, sve oko nas jad i cemer, tuga i bijeda, borba za prezivljavanje, borba sa drugima.
Ja bih voljela cuti i pozitivne dogodovstine, crtice iz svakodnevne komunikacije sa drzavnim sluzbenicima, trgovcima i inace neznancima s kojima dolazimo u kontakt a koji su nas dirnuli svojom ljubaznoscu, susretljivoscu, prijateljskim odnosom, profesionalnoscu, ssvime onime za cime svi skupa zudimo.
Evo, da ja krenem, mi spadamo u skolu koja je u drugom mjestu, iako imamo skolu u nasoj ulici (koja je jako dugacka, pa su morali negdje napraviti rez), pa sam ja prosli tjedan otisla pitati u tu nepoznatu skolu kako i sta. Iako ove godine trazimo dogodu a slijedece ne planiramo tamo ici, ovo mi je iskustvo bilo vrlo ugodno. Bila sam jako pozitivno iznenađena. Dosla sam u kontant s 3 osobe a sve 3 nasmijane, srdacne, prijateljski raspolozene, zele pomoci. Ono, ko da nismo u RH.
Dan kasnije, skuzimo da je malome istekla putovnica, a do Dubrovnika ne mozes sa autom bez nje. Sva sam se zgrozila na samu pomisao guzvi, nervoze, redova itd na policiji u Petrinjskoj. Dakle, nisam mogla vjerovati, da bi se dobila putovnica uopce ne treba ispuniti niti jedan jedini formular! Ne treba ispuniti cak niti uplatnicu, osim vlastite adrese i imena. Na salteru gdje se kupuju biljezi zena uljudna, zeli pomoci, ja ne vjerujem: a) da mi ne trebaju nikakvi formulari B) da sada kad imam biljege i uplatnicu ne moram stati u drugi red na posti da uplatim.
Druga, sluzbenica koja izdaje zurne putovnice, nasmjesena, da ne velim, smije se mojoj nevjerici- isla sam provjeriti ovo za formulare.
Treca sluzbenica kod koje smo za 2 minute bili na redu isto profesionalna, ljubazna, ma da ne povjerujes.
E, sad kad smo vec bili tu i tako sve brzo obavili, odlucili uzeti i potvrdu o boravistu i isto cekali par minuta. Stvorio se red, odmah su otvorili jos jedan salter. Ma ljudi, pitam se ja gdje je birokracija, gdje je nervoza, gdje su redovi ?!U proslosti, nadam se zauvjek.
Eto, morala sam ovo sam vama podjeliti, i nadam se da vas ima jos koji ste imali pozitovnu interakciju sa neznancem ili nekom sluzbenom osobom, koju niste ocekivali.