Ja 3,5 godišnje adaptirano dijete ne bi nikako vadila na godinu dana iz vrtića osim u nuždi. Pogotovo ako doma umjesto zabave s prijateljima i ritmike ima 24h dojenje i nosenje bebe "zabavni program".
Dijete se može izvaditi iz kolektiva da se oporavi ali to nije nikakva garancija da svejedno neće nešto pokupiti. S obzirom da je prošle godine bila relativno ok, a ova godina je po svjedočenjima mnogih bila iznimno boležljiva za mnoge ja bi je u proljeće vratila u vrtić i nastavila da ide do ljetnih praznika, i na jesen opet vratila u vrtić.
Moja starija je s 3g išla u vrtić skoro cijelo vrijeme dok sam bila na porodiljnom i
ne mogu reći da žalim zbog te odluke. U stvari jedno dva mjeseca nije išla zbog nekih okolnosti (ne zdravstvenih) pa kad smo se vratili je trčeći jurila u vrtić kad je ponovno krenula, bila je presretna da se vratila nazad. Beba je sve to vrijeme imala samo jednu malo tezu epizodu viroze i to naravno u BiNG doba kad starija i nije isla u vrtic zbog spajanja grupa. Beba je izrasla u jednogodisnjaka koji je krenuo u jaslice i onda u kontinuitetu isao 16 mjeseci bez da je jednom izostao zbog bolesti - njegovom imunitetu je očito dobro došlo što je starija bila izvor vrtićkih zaraza u kući