Mim, iz osobnog iskustva mislim da je bolje dulje ostati na polutvrdim, ako ih može nositi. Ja sam nosila tvrde k'o klinka i onda godinama polutvrde dok s 19 nisam zaronila s njima i onda brže-bolje kod privatnika na moru uzela meke i preporodila se. Da, krasan osjećaj i kao da ih nemaš u oku i upravo zato ćeš ih nosit po cijele dane i noći. S tim da sam ja nosila godišnje, pa polugodišnje, pa mjesečne. Sve pet. Dok nisam došla do stanja gotovo potpune isušenosti oka i već ih više od godinu dana skoro pa uopće ne nosim (ponekad ih stavim kad idem van navečer, jer se bolje našminkam i sve bez načala, ali nikad ne izdržim normalno do kraja izlaska nego ih moram skinuti u nekom trenu, budući da doslovno umirem).
Oduvijek pazim na higijenu leća i koristila sam u posljednje vrijeme nošenja sve moguće kapi za vlaženje oka. Sad bih rado isprobala neke neke nove (ima tko kakvih preporuka???) mekane, jer stvarno ne volim nositi naočale, a imam dioptriju -8.5 i -9, pa ne mogu ni do wc-a bez njih.
Btw, zahvaljujući Opto centru sam doživjela gadnu upalu oka prije nekih 13-14 godina pa više ne idem kod njih, iako je dosta mojih prijatelja full zadovoljno s njima, a na Rebru sam bila u kabinetu za leće 2013. kod gorespomenutog Pokupca i sjajan je. Još me izribao jer godinama nisam bila na poštenoj kontroli, nego sam naručivala online ili bih se zaletila na brzinski besplatni pregled u neki centar u kojem bi usput naručila leće (zato me nitko nije upozoravao na probleme s isušivanjem, što je nepovratno, tj. jednom kad presuši, neće se oko samo tako ponovno vratiti u prvotno stanje, bez obzira kako ga i koliko mazili i pazili (nažalost)).
Dakle, pogotovo za prvi pregled, bolje u bolnicu, a trebali bi to svako toliko i ponoviti... (kad sam bila na kontroli na Rebru bila je i jedna cura s -0.25 i on je komentirao kako mu ljudi s tako malim dioptrijama, kojima de facto ništa i ne treba redovito dolaze na kontrole, a mi s godinama staža (koji bi se upravo zbog problema kao što je moj - trebali često javljati), pojavimo se jednom u 20 godina)

Odgovori s citatom