Prije nabave psa svakako treba promisliti o tome kakav nam je stil života, i uklapa li se pas u to. Ja ne mogu reći da smo išli na daleka putovanja i prije nego što smo nabavili psa, tako da ne mogu sad tvrditi da me pas u tome sprečava. Razgovarali smo i planirali da ćemo psa ostavljati na čuvanju za neke kraće situacije, pa je eto ispalo da nismo na to bili spremni, pas nam je jako bojažljiv, splašen, recimo neko vrijeme ga je jedna cura šetala kad bi moj muž bio na putu (jer ja radim normalno uredsko vrijeme pa nam se to činilo predugo da ne ide van), i te cure se panično bojala. Vjerojatno nije tako s većinom pasa, ali nikad ne znaš, ima svakakvih slučajeva. Npr. znam ljude koji uopće ne mogu ostaviti psa samog kod kuće jer neprestano laje, tako da ga vode u pseći vrtić, ili k svojim roditeljima na čuvanje dok su na poslu (beagle btw). S druge strane, ljudi kojima smo mi čuvali psa idu svake godine na skijanje bez njega i ostavljaju ga kod jednih prijatelja koji i sami imaju psa, i nema nikakvih problema.