Mjehur od opekline - bušiti ili ne?

Thread: Mjehur od opekline - bušiti ili ne?

1. zutaminuta's Avatar

zutaminuta said:

Quote Originally Posted by Lili75 View Post

2. Peterlin's Avatar

Peterlin said:

Dermazin. Bez bušenja.

Ja sam inače naročito podložna tome, obično se udesim vrućim uljem po rukama. Najbrža pomoć je hladna voda drito na opeklinu, ali treba to hladiti dugo duuugo, najmanje 15 min, a može i dulje. Nakon toga dermazin. Vrlo često se mjehur ni ne izboči, ali ako i bude, dermazin (koji sadrži srebro) uredno blokira infekcije, a zarastanje bude brzo i uredno.

3. Tashunica's Avatar

Tashunica said:

jednom mi je frendica, koja je radila u intenzivnoj,
    rekla da opekline idu pod toplo vodu, ne hladnu.
    nedavno sam se zalila vrelim uljem i isprobala,
    nije bilo baš ugodno, ali nekim čudom nije izašao ni jedan plik.

4. Elly's Avatar

Elly said:

Potpisujem Peterlin, ne busiti, stara koza stiti ranu dok se ne napravi nova, a Dermazin stiti od infekcija.

I dodajem svoje: nedavno sam sa dva prsta dohvatila vrelu tepsiju, boljelo je k'o vrag. Ruka ispod mlaza hladne vode, cim bih ju makla - boli. Probala namazati sa aloe verom - nista. Pa sa Jekodermom - opet nista. I onda mi je moja curka donijela casu ledene vode i rekla da u njoj drzim opecene prste. Voda se triput zagrijala pa sam ju mijenjala, ali samo u vodi me nije peklo, i nakon te tri case je kompletno prestalo peci i boliti, i mjehuri se nisu uopce stvorili.

5. zutaminuta's Avatar

zutaminuta said:

A da si stavila puža golača prošlo bi i brže.

6. Elly's Avatar

Elly said:

Pustila bih radije da pece i boli, gadljiva sam sto se puzeva tice
    Last edited by Elly; 29.09.2017 at 18:29.

7. Elly's Avatar

Elly said:

Dodajem kao ideju, moja baka je stavljala bjelanjak preko opekline.
    Last edited by Elly; 29.09.2017 at 18:31.

8. zutaminuta's Avatar

zutaminuta said:

Golači su daleko bolji, vjeruj.

9. Konfuzija's Avatar

Konfuzija said:

Za prvu pomoć med. A potom Apipol i držati bez zavoja, ne bušiti, ne dirati ništa.
    Apipol je inače savršena kremica, za pelenski osip, kad ugrize komarac, raspucane usne, oštećena koža bilo gdje i bilo kad... Moglo bi se reći da stavljam ruku u vatru za njega.

10. Ginger's Avatar

Ginger said:

opet ja s opeklinom
    ovaj put na podlaktici
    mjehuric cca 5 x 15 mm
    bjelanjak od prosli put sam zaboravila...
    i ne sjecam se jesam busila ili ne...ni sa cim sam mazala kad je prestalo peci
    ovo nije bas ni peklo, al me zivcira i plasi taj mjehur (da se ne inficira...nemam bas vremena za to)
    aaaaaaaaa

11. Peterlin's Avatar

Peterlin said:

Quote Originally Posted by Ginger View Post
    opet ja s opeklinom
    ovaj put na podlaktici
    mjehuric cca 5 x 15 mm
    bjelanjak od prosli put sam zaboravila...
    i ne sjecam se jesam busila ili ne...ni sa cim sam mazala kad je prestalo peci
    ovo nije bas ni peklo, al me zivcira i plasi taj mjehur (da se ne inficira...nemam bas vremena za to)
    aaaaaaaaa
    Da se ne bi inficiralo uzmi u ljekarni Dermazin (ima u sebi aktivno srebro, ne žele ga baš uvijek prodati, ali ako im pokažeš opeklinu, obično ipak daju) i maži time: http://www.halmed.hr/upl/lijekovi/PI...-12-02-442.pdf

Uostalom, zamoli svog obiteljskog liječnika recept, manje ćeš platiti.

12. Ginger's Avatar

Ginger said:

hvala Peterlin
    upravo dosla iz apoteke, nisu mi htjeli dati bez recepta pa sam zvala dr i dobila recept
    kazu ne busiti, a mene strah da ne pukne pa bude jos vece sranje
    a strah me i busiti
    valjda bude ok

13. Peterlin's Avatar

Peterlin said:

Ne treba ništ bušiti, mjehur će sam splasnuti (koža nije najlon, porozna je), a i ako ne bušiš, manja je šansa za infekciju. Sve bu dobro. Maži Dermazinom, neće ostati ni flek, a kamo li ožiljak...

14. Elly's Avatar

Elly said:

Ja sam se po zimi opekla na drsku od dzezve za kavu. :rolleyes:
    Ogroman plik mi je bio iskocio na prsu, no nisam busila. Pazila sam da su mi ruke ciste, ali nisam nicim tada mazala.
    Nakon nekih 4-5 dana je plik sam puknuo, nova koza je vec bila normalne boje, ne onako roza i osjetljiva.
    Mazala sam mjesto ribljom mascu (Jecol), nemam oziljak.

15. Ginger's Avatar

Ginger said:

hvala!

16. Elly's Avatar

Elly said:

Hvala tebi, sjetila si me da si obnovim zalihu Jecola!

Nadam se da ce brzo proci.

17. Ginger's Avatar

Ginger said:

jedna od juniorki mi je jucer uspjela skinuti cjeli mjehur skupa s flasterom :roll;
    pospricala sam octeniseptom i namazala dermazinom
    okolo je malo crveno i sve skupa malo nateceno, a po sredini je onaj bijeli sloj
    dr mi na go, ne da mi se zamjeni
    kaj sad, samo mazem dermazinom? ovo sto je crveno i malo nateceno valjda ne znaci infekciju
    imam doma i atb mast
    ima netko savjet? alex? Peterlin?

18. Peterlin's Avatar

Peterlin said:

Ako Alex ne predloži drugo, ja bih samo nastavila s dermazinom.

19. Ginger's Avatar

Ginger said:

thnx

20. Peterlin's Avatar

Peterlin said:

Sad ti je već počeo proces zacjeljivanja odozdo, možda je zato oteklina i crvenilo, ali treba spriječiti naknadnu infekciju jer je gornji zaštitni sloj kože spaljen i oderan. Sretno!

21. Ginger's Avatar

Ginger said:

evo da apdejtam...naravno, zakompliciralo se
    opeklina je navodno poprilicno duboka...i zagnojilo se
    a pazila sam i to jako
    idem na prematanja i trenutno sam na flasterima sa srebrom
    predvidjeli su mi grdi oziljak
    i tak...

22. Peterlin's Avatar

Peterlin said:

Eh, suosjećam... MOžda bi tak bilo i da ti nije dijete oderalo mjehur, a možda bi prošla i bolje. Srebro je zakon, možda ipak uspiješ izbjeći ožiljak. Kad zaraste, pitaj dr. da ti napiše recept za Contratubex - to je krema koja pomaže da ne nastanu ožiljci (nije toliko bitno za estetiku, nego za funkcionalnost). Ima krema, gel i flaster. Evo - ovo: https://www.contractubex.hr/

23. Ginger's Avatar

Ginger said:

hvala Petetlin
    je, vec smo pricali o tome, al rekla je da ne jos, nek rana prvo zaraste
    Last edited by Ginger; 06.09.2018 at 09:22.

24. Elly's Avatar

Elly said:

Quote Originally Posted by Elly View Post
    ...I onda mi je moja curka donijela casu ledene vode i rekla da u njoj drzim opecene prste. Voda se triput zagrijala pa sam ju mijenjala, ali samo u vodi me nije peklo, i nakon te tri case je kompletno prestalo peci i boliti, i mjehuri se nisu uopce stvorili.
    Evo mene opet, jucer sam si zalila jagodicu malog prsta dok sam curki stavljala juhu u tanjur. :rolleyes:

Opet sam iskoristila gore boldanu tehniku - nema opekline, mjehur se nije ni stvorio, nista ne boli. Preporucujem!

25. MalaSirena's Avatar

MalaSirena said:

Moj klinac je imao iskustvo s ovelikom opeklinom (cijeli palac i malo kažiprsta i srednjaka su bili u mjehuru) i izgledalo je vrlo gadno. Doktor na hitnoj mu je odmah izrezao spaljenu kožu mjehura i tretirao aquacell zavojem i tako jedno tjedan-dva, a onda bez zavoja i morao je mazati nečime (ne sjećam se sad čime). Nakon cca mjesec-dva sve je prošlo i nema nikakvog ožiljka, kao da se ništa nije dogodilo. Jedini podsjetnik mu je ožiljak na nosu jer njega nismo ni mi ni doktor odmah skužili pa opeklina nije ničime bila tretirana te je ostao ožiljak.

26. krumpiric's Avatar

krumpiric said:

Ako je prava opeklina, odmah dermazin i sterilna gaza plus zavoj ili aquacell.
    Ja sam veliku opeklinu prošle godine mazala ovim narodnim glupostima i ribljom masti (iako sam ju prethodno jako dobro ohladila vodom, znači dobro sam odradila prvu pomoć) i onda se to naravno upalilo, zagnjojilo, bilo na rubu antibiotika, tjednima previjanja, pa nastavak sama previjanja, boli i ostao mi je prvo ožiljak, pa sada pigmentacija od 5cm promjera.

27. krumpiric's Avatar

krumpiric said:

Ne mislim na ove sitne gluposti prvog stupnja kad se opariš na juhu i malo vruće vode, to vjerojatno ne treba mazati.

28. jelena.O's Avatar

jelena.O said:

Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Eh, suosjećam... MOžda bi tak bilo i da ti nije dijete oderalo mjehur, a možda bi prošla i bolje. Srebro je zakon, možda ipak uspiješ izbjeći ožiljak. Kad zaraste, pitaj dr. da ti napiše recept za Contratubex - to je krema koja pomaže da ne nastanu ožiljci (nije toliko bitno za estetiku, nego za funkcionalnost). Ima krema, gel i flaster. Evo - ovo: https://www.contractubex.hr/
    Od kad to ide na recept?

29. Peterlin's Avatar

Peterlin said:

Nemam pojma,prvi put sam za to čula kad mi je tata zaradio teške opekline noge, tako da su mu to krpali kožom sa zdrave noge. Kasnije je dugo koristio Contratubex narecept. Prije 5 ili 6 godina.

30. Tanči's Avatar

Tanči said:

Ja sam kao šestogodišnje dijete pofurila noge s dvije litre kipućeg mlijeka.
    Ne pitajte kako.
    Uglavnom, hitna me otpeljala u Klaićevu.
    Tamo su odmah sa mnom u salu.
    Razrezali su štrample i skinuli, a dr je pincetom skidao komad po komad spaljene kože.
    To je bilo na Badnjak.
    Sljedeća 4-5 mjeseca sam nosila zavoje prst debele od gležnja do prepona.
    Previjanja su radili u Klaićevoj.
    Nije bilo potrebno presađivanje kože.
    Kad sam konačno skinula zavoje sjećam se da je kirurg rekao da dalje mažemo Penaten kremom.
    Ožiljaka nemam.
    Jedino kad se sunčam ljeti prvih par dana se ti dijelovi zacrvene i tada postanu vidljivi. I to izblijedi brzo.

Sent from my iPhone using Tapatalk

31. jelena.O's Avatar

jelena.O said:

Klinka se zalila s čajem
    Odmah se pod hladnu vodu,i namazali s bjelanjkom,malo je veća površina ,kad je granica za ići doktoru ili hitnu
    Last edited by jelena.O; 14.07.2021 at 10:49.

32. Peterlin's Avatar

Peterlin said:

Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    Klinka se zalila s čajem
    Odmah se pod hladnu vodu,i namazali s bjelanjkom,malo je veća površina ,kad je granica za ići doktoru ili hitnu
    Nazovi obiteljskog liječnika, pošalji fotke i konzultiraj se. Uzmi recept za Dermazin (to je ona krema za opekline sa srebrom) i to čim prije. Mislim da se ne može kupiti bez recepta.

Inače, evo uputa kad se smatra da je opeklina opasna: http://www.msd-prirucnici.placebo.hr...-rane/opekline

33. jelena.O's Avatar

jelena.O said:

Je dobili smo dermazin vidjet ću kaj s njim jer je s kikirikijem

34. Lili75's Avatar

Lili75 said:

Jelena.o, ako imas melem od gospine trave, čuda radi za opekline.

35. jelena.O's Avatar

jelena.O said:

Gospina trava ne bi jer je na vidljivom dijelu,suncu vidljivo

36. Lili75's Avatar

Lili75 said:

A ha da onda je nezgodno, al mozete nocu stavit. Upije se i djeluje.
    Last edited by Lili75; 14.07.2021 at 11:56.

37. Peterlin's Avatar

Peterlin said:

Je dobili smo dermazin vidjet ću kaj s njim jer je s kikirikijem
    Uzmi za početak bilo koje ionsko srebro, npr. ovo: https://ljekarnaonline.hr/proizvodi/...j-100ml-16806/
    Evo još malo tuđe pameti: http://www.omnis-mg.hr/IsKorist.htm#OPEKLINE

Ja imam ovo: https://www.terra-organica.hr/silver...ma-srebra.html, ali nisam ga koristila za opekline, jer nemamo kontraindikacije za dermazin.

38. jelena.O's Avatar

jelena.O said:

A ha da onda je nezgodno, al mozete nocu stavit. Upije se i djeluje.
    Kažu ne treba proći razmak između kantariona i sunca tipa 2-4 tjedana

39. Lili75's Avatar

Lili75 said:

Kažu ne treba proći razmak između kantariona i sunca tipa 2-4 tjedana
    ne razumijem te. Treba ili ne treba si htjela reci?

Ma nema sanse da je to u tjednima prije u danima, pa nije kantarion biljka sa supermocima da djeluje tjednima nakon sto je isperes s tusiranjem...a vidite.

40. jelena.O's Avatar

jelena.O said:

E kod njega nema vanjske primjene u ljeto ili pred ljeto u suncu vidljivom području

41. Lili75's Avatar

Lili75 said:

Ja sam koristila al ne naravno da namazem pa idem direktno na sunce.

42. Lili75's Avatar

Lili75 said:

Isla sam ti provjeriti dakle 12 do 15h sati ne izlagati direktnom suncu. Izvrsno je upravo i za opekline od sunca, a njih mozes dobit jedino ljeti.

Znam da sam bila sve provjerila prije aplikacije tako da prica o neizlaganju 2 od 4 tj je onak, nigdje veze:/
    Last edited by Lili75; 14.07.2021 at 22:42.

43. Peterlin's Avatar

Peterlin said:

Ja sam koristila al ne naravno da namazem pa idem direktno na sunce.
    Za opekline od sunca daleko je bolja Aloe Vera - ovo ili bilo što slično: https://she.hr/aloe-vera-cudo-prirod...-u-njezi-koze/

Postoji i u spreju i puno je bolje za opekline - odmah hladi i crvenilo ubrzo nestaje.

@ jelena.O - možeš taj sprej primijeniti i za svoje opečeno dijete, mislim da nema kikiriki u sastavu
    Last edited by Peterlin; 15.07.2021 at 08:38.

44. jelena.O's Avatar

jelena.O said:

Riješili smo nadam se
    Mada je na prvu izgledalo grozno
    Tuš hladni,mučen bjelanjak,i kremenje,lavandino ulje

45. Lili75's Avatar

Lili75 said:

odlicno!!!

46. Kaae's Avatar

Kaae said:

Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Za opekline od sunca daleko je bolja Aloe Vera - ovo ili bilo što slično: https://she.hr/aloe-vera-cudo-prirod...-u-njezi-koze/

Postoji i u spreju i puno je bolje za opekline - odmah hladi i crvenilo ubrzo nestaje.

@ jelena.O - možeš taj sprej primijeniti i za svoje opečeno dijete, mislim da nema kikiriki u sastavu
    Aloa Vera se ne preporucuje kod opeklina od sunca, ako je u gelu.

47. jelena.O's Avatar

jelena.O said:

Što reć opet ju je začuo čaj? Ili ona zalila sebe čajem.