Dermazin. Bez bušenja.
Ja sam inače naročito podložna tome, obično se udesim vrućim uljem po rukama. Najbrža pomoć je hladna voda drito na opeklinu, ali treba to hladiti dugo duuugo, najmanje 15 min, a može i dulje. Nakon toga dermazin. Vrlo često se mjehur ni ne izboči, ali ako i bude, dermazin (koji sadrži srebro) uredno blokira infekcije, a zarastanje bude brzo i uredno.
jednom mi je frendica, koja je radila u intenzivnoj,
rekla da opekline idu pod toplo vodu, ne hladnu.
nedavno sam se zalila vrelim uljem i isprobala,
nije bilo baš ugodno, ali nekim čudom nije izašao ni jedan plik.
Potpisujem Peterlin, ne busiti, stara koza stiti ranu dok se ne napravi nova, a Dermazin stiti od infekcija.
I dodajem svoje: nedavno sam sa dva prsta dohvatila vrelu tepsiju, boljelo je k'o vrag. Ruka ispod mlaza hladne vode, cim bih ju makla - boli. Probala namazati sa aloe verom - nista. Pa sa Jekodermom - opet nista. I onda mi je moja curka donijela casu ledene vode i rekla da u njoj drzim opecene prste. Voda se triput zagrijala pa sam ju mijenjala, ali samo u vodi me nije peklo, i nakon te tri case je kompletno prestalo peci i boliti, i mjehuri se nisu uopce stvorili.
A da si stavila puža golača prošlo bi i brže.
Pustila bih radije da pece i boli, gadljiva sam sto se puzeva tice![]()
Last edited by Elly; 29.09.2017 at 18:29.
Dodajem kao ideju, moja baka je stavljala bjelanjak preko opekline.
Last edited by Elly; 29.09.2017 at 18:31.
Golači su daleko bolji, vjeruj.
Za prvu pomoć med. A potom Apipol i držati bez zavoja, ne bušiti, ne dirati ništa.
Apipol je inače savršena kremica, za pelenski osip, kad ugrize komarac, raspucane usne, oštećena koža bilo gdje i bilo kad... Moglo bi se reći da stavljam ruku u vatru za njega.![]()
opet ja s opeklinom
ovaj put na podlaktici
mjehuric cca 5 x 15 mm
bjelanjak od prosli put sam zaboravila...
i ne sjecam se jesam busila ili ne...ni sa cim sam mazala kad je prestalo peci
ovo nije bas ni peklo, al me zivcira i plasi taj mjehur (da se ne inficira...nemam bas vremena za to)
aaaaaaaaa
Da se ne bi inficiralo uzmi u ljekarni Dermazin (ima u sebi aktivno srebro, ne žele ga baš uvijek prodati, ali ako im pokažeš opeklinu, obično ipak daju) i maži time: http://www.halmed.hr/upl/lijekovi/PI...-12-02-442.pdf
Uostalom, zamoli svog obiteljskog liječnika recept, manje ćeš platiti.
hvala Peterlin
upravo dosla iz apoteke, nisu mi htjeli dati bez recepta pa sam zvala dr i dobila recept
kazu ne busiti, a mene strah da ne pukne pa bude jos vece sranje
a strah me i busiti
valjda bude ok
Ne treba ništ bušiti, mjehur će sam splasnuti (koža nije najlon, porozna je), a i ako ne bušiš, manja je šansa za infekciju. Sve bu dobro. Maži Dermazinom, neće ostati ni flek, a kamo li ožiljak...
Ja sam se po zimi opekla na drsku od dzezve za kavu. :rolleyes:
Ogroman plik mi je bio iskocio na prsu, no nisam busila. Pazila sam da su mi ruke ciste, ali nisam nicim tada mazala.
Nakon nekih 4-5 dana je plik sam puknuo, nova koza je vec bila normalne boje, ne onako roza i osjetljiva.
Mazala sam mjesto ribljom mascu (Jecol), nemam oziljak.
hvala!
Hvala tebi, sjetila si me da si obnovim zalihu Jecola!![]()
Nadam se da ce brzo proci.
jedna od juniorki mi je jucer uspjela skinuti cjeli mjehur skupa s flasterom :roll;
pospricala sam octeniseptom i namazala dermazinom
okolo je malo crveno i sve skupa malo nateceno, a po sredini je onaj bijeli sloj
dr mi na go, ne da mi se zamjeni
kaj sad, samo mazem dermazinom? ovo sto je crveno i malo nateceno valjda ne znaci infekciju
imam doma i atb mast
ima netko savjet? alex? Peterlin?
Ako Alex ne predloži drugo, ja bih samo nastavila s dermazinom.
thnx
Sad ti je već počeo proces zacjeljivanja odozdo, možda je zato oteklina i crvenilo, ali treba spriječiti naknadnu infekciju jer je gornji zaštitni sloj kože spaljen i oderan. Sretno!
evo da apdejtam...naravno, zakompliciralo se
opeklina je navodno poprilicno duboka...i zagnojilo se
a pazila sam i to jako
idem na prematanja i trenutno sam na flasterima sa srebrom
predvidjeli su mi grdi oziljak
i tak...
Eh, suosjećam... MOžda bi tak bilo i da ti nije dijete oderalo mjehur, a možda bi prošla i bolje. Srebro je zakon, možda ipak uspiješ izbjeći ožiljak. Kad zaraste, pitaj dr. da ti napiše recept za Contratubex - to je krema koja pomaže da ne nastanu ožiljci (nije toliko bitno za estetiku, nego za funkcionalnost). Ima krema, gel i flaster. Evo - ovo: https://www.contractubex.hr/
hvala Petetlin
je, vec smo pricali o tome, al rekla je da ne jos, nek rana prvo zaraste
Last edited by Ginger; 06.09.2018 at 09:22.
Moj klinac je imao iskustvo s ovelikom opeklinom (cijeli palac i malo kažiprsta i srednjaka su bili u mjehuru) i izgledalo je vrlo gadno. Doktor na hitnoj mu je odmah izrezao spaljenu kožu mjehura i tretirao aquacell zavojem i tako jedno tjedan-dva, a onda bez zavoja i morao je mazati nečime (ne sjećam se sad čime). Nakon cca mjesec-dva sve je prošlo i nema nikakvog ožiljka, kao da se ništa nije dogodilo. Jedini podsjetnik mu je ožiljak na nosu jer njega nismo ni mi ni doktor odmah skužili pa opeklina nije ničime bila tretirana te je ostao ožiljak.
Ako je prava opeklina, odmah dermazin i sterilna gaza plus zavoj ili aquacell.
Ja sam veliku opeklinu prošle godine mazala ovim narodnim glupostima i ribljom masti (iako sam ju prethodno jako dobro ohladila vodom, znači dobro sam odradila prvu pomoć) i onda se to naravno upalilo, zagnjojilo, bilo na rubu antibiotika, tjednima previjanja, pa nastavak sama previjanja, boli i ostao mi je prvo ožiljak, pa sada pigmentacija od 5cm promjera.
Ne mislim na ove sitne gluposti prvog stupnja kad se opariš na juhu i malo vruće vode, to vjerojatno ne treba mazati.
Nemam pojma,prvi put sam za to čula kad mi je tata zaradio teške opekline noge, tako da su mu to krpali kožom sa zdrave noge. Kasnije je dugo koristio Contratubex narecept. Prije 5 ili 6 godina.
Ja sam kao šestogodišnje dijete pofurila noge s dvije litre kipućeg mlijeka.
Ne pitajte kako.
Uglavnom, hitna me otpeljala u Klaićevu.
Tamo su odmah sa mnom u salu.
Razrezali su štrample i skinuli, a dr je pincetom skidao komad po komad spaljene kože.
To je bilo na Badnjak.
Sljedeća 4-5 mjeseca sam nosila zavoje prst debele od gležnja do prepona.
Previjanja su radili u Klaićevoj.
Nije bilo potrebno presađivanje kože.
Kad sam konačno skinula zavoje sjećam se da je kirurg rekao da dalje mažemo Penaten kremom.
Ožiljaka nemam.
Jedino kad se sunčam ljeti prvih par dana se ti dijelovi zacrvene i tada postanu vidljivi. I to izblijedi brzo.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Klinka se zalila s čajem
Odmah se pod hladnu vodu,i namazali s bjelanjkom,malo je veća površina ,kad je granica za ići doktoru ili hitnu
Last edited by jelena.O; 14.07.2021 at 10:49.
Nazovi obiteljskog liječnika, pošalji fotke i konzultiraj se. Uzmi recept za Dermazin (to je ona krema za opekline sa srebrom) i to čim prije. Mislim da se ne može kupiti bez recepta.
Inače, evo uputa kad se smatra da je opeklina opasna: http://www.msd-prirucnici.placebo.hr...-rane/opekline
Je dobili smo dermazin vidjet ću kaj s njim jer je s kikirikijem
Jelena.o, ako imas melem od gospine trave, čuda radi za opekline.
Gospina trava ne bi jer je na vidljivom dijelu,suncu vidljivo
A ha da onda je nezgodno, al mozete nocu stavit. Upije se i djeluje.
Last edited by Lili75; 14.07.2021 at 11:56.
Uzmi za početak bilo koje ionsko srebro, npr. ovo: https://ljekarnaonline.hr/proizvodi/...j-100ml-16806/
Evo još malo tuđe pameti: http://www.omnis-mg.hr/IsKorist.htm#OPEKLINE
Ja imam ovo: https://www.terra-organica.hr/silver...ma-srebra.html, ali nisam ga koristila za opekline, jer nemamo kontraindikacije za dermazin.
E kod njega nema vanjske primjene u ljeto ili pred ljeto u suncu vidljivom području
Ja sam koristila al ne naravno da namazem pa idem direktno na sunce.
Isla sam ti provjeriti dakle 12 do 15h sati ne izlagati direktnom suncu. Izvrsno je upravo i za opekline od sunca, a njih mozes dobit jedino ljeti.
Znam da sam bila sve provjerila prije aplikacije tako da prica o neizlaganju 2 od 4 tj je onak, nigdje veze:/
Last edited by Lili75; 14.07.2021 at 22:42.
Za opekline od sunca daleko je bolja Aloe Vera - ovo ili bilo što slično: https://she.hr/aloe-vera-cudo-prirod...-u-njezi-koze/
Postoji i u spreju i puno je bolje za opekline - odmah hladi i crvenilo ubrzo nestaje.
@ jelena.O - možeš taj sprej primijeniti i za svoje opečeno dijete, mislim da nema kikiriki u sastavu
Last edited by Peterlin; 15.07.2021 at 08:38.
Riješili smo nadam se
Mada je na prvu izgledalo grozno
Tuš hladni,mučen bjelanjak,i kremenje,lavandino ulje
odlicno!!!
Što reć opet ju je začuo čaj? Ili ona zalila sebe čajem.