Eh, ja ti to radim otprilike....bez nekog recepta.
Evo, iz glave, kako to obično ide - nadam se da ću se svega sjetiti. Ne koristim uvijek svježi kvasac, ponekad koristim i suhi, ali ga ne stavljam u brašno nego rastopim u mlijeku i dižem na klasičan način.
3/4 kg brašna T-550 glatkog ili namjenskog za dizana tijesta
15 dag šećera
2 vrećice vanilin šećera
malo soli (1 čajna žličica ravna)
ribana korica limuna i naranče (za ovo čuvam voće koje nam obično pošalje prijatelj iz Dubrovnika, iz svog vrta)
2 cijela jaja + 2 žumanjka (točna količina ovisi o veličini jaja - nije to nešto precizno)
uljna aroma limuna - par kapi (kupim u Lidlu - ima karton sa uljnim aromama vrsta raznih)
po želji šaka cveba i/ili žlica kandiranog voća
1 maslac (25 dag)
1 kockica kvasca (ili vrećica suhog)
3 dl l mlijeka - toplog
1/2 čaše tople vode - po potrebi; može i malo više - time se regulira mekoća tijesta jer ne smije biti pretvrdo, ali ne znam kako bih objasnila točnu kvalitetu tijesta. Mora biti mekano, a ne smije se lijepiti.
* * * * *
Eh, sad - postupak je isti kao i kod svakog dizanog tijesta:
Mlijeko ugrijem da bude toplo, ali ne prevruće - u mikrovalnoj pećnici (u staklenki od krastavaca - utočim malo manje od pola i to je cca 3 dl) pa unutra ubacim 2 jušne žlice šećera od one pripremljene količine + razmrvim kockicu kvasca i ostavim da se naklobuči.
Maslac isto laaaagano rastopim u mikrovalnoj (u staklenoj zdjeli, 400W, cca 30 sekundi - da omekša, a da se ne razlijeva) jer ga obično zaboravim izvaditi ranije - idealno je kad je na sobnoj temperaturi.
U zdjelu stavim brašno, sol, ostatak šećera, ribanu koricu limuna i naranče. To razrahlim viljuškom i napravim udubinu u koju ubacim jaja i maslac, pa onda dodajem mlijeko s germom i miješam ručnim mikserom, svrdlastim nastavcima za tijesto. Količina mlijeka bi trebala biti dovoljna, ali ako nije (što ovisi o brašnu) dodam malo vode dok ne dobijem mekano glatko tijesto. U to se može staviti kandirano voće i cvebe - tko voli i tko se sjeti, ali može i bez toga.
Ništa ja to ne dižem više puta (prelijena sam) nego odmah formiram 4 kugle i stavim ih na pleh od pećnice obložen pek-papirom. Pokrijem krpom i još jednim starim laganim stolnjakom i ostavim sa strane dok radim barem pet drugih poslova istovremeno. Treba samo paziti da je kuhinja topla, a još važnije je da nema propuha. Izvana se može premazati mlijekom ili vrhnjem za kuhanje. Ako se stavi jaje, zna jako potamniti pa to ne radim. Kad se tijesto digne, uzmem škare i zarežem pod 120 stupnjeva da pince dobiju karakterističan oblik.
Neposredno prije pećnice u sredinu svake pince nasipam 1 žlicu šećera i pokapam još malo uljnom aromom limuna. (Ne znam gdje bih nabavila krupni šećer, ali nisam se ni trudila).
Pećnicu ugrijem na 150oC, a kad stavim pleh unutra, pečem na cca 180oC, najprije na donjem grijaču, par minuta, a onda na oba, dok se ne digne. Vrijeme pečenja i temperatura jako ovise o pećnici, pa mi je teško točno napisati.

. Treba samo paziti da je kuhinja topla, a još važnije je da nema propuha. Izvana se može premazati mlijekom ili vrhnjem za kuhanje. Ako se stavi jaje, zna jako potamniti pa to ne radim. Kad se tijesto digne, uzmem škare i zarežem pod 120 stupnjeva da pince dobiju karakterističan oblik.
Odgovori s citatom