Čista improvizacija - nisu jako slatki i nisu jako mekani. Ako želiš da budu prhkiji, udvostruči količinu maslaca, ali ovako sam ih radila i djeca su pojela tri runde u četiri dana.
2 cijela jaja
4 žlice kristal šećera (cca 100 g)
1 vrećica vanilin šećera
100 g maslaca (na sobnoj temperaturi ili minimalno omekšalog u mikrovalnoj - na programu za odmrzavanje)
na vrh noža praška za pecivo
na vrh noža soli
150 g maka mljevenog
150-200 g oštrog brašna (dodavati postepeno, dok se ne dobije glatka smjesa)
Jaja miksam sa šećerom, vanilin šećerom i maslacem, u to dodam sol i prašak za pecivo, pa onda mak i na kraju brašno, malo pomalo. Smjesa bude mrvičasta, ali se lijepo može umijesiti u ne pretvrdo tijesto.
Od toga formiram dugačku kobasicu (ili dvije) promjera 3.5-4 cm i izrežem na kolutiće, pa formiram kifle. Izađe oko 60-64 komada - taman pun veliki pleh od pećnice (obložen pek papirom).
Pečem desetak minuta na cca 175oC. Ne smiju se prepeći.
Po želji ih se može uvaljati u štaub šećer ili lagano posipati, kao i vanili kifle.
* * *
Pečenim kiflima može se krajeve uroniti u rastopljenu čokoladu, ali nama su dobri ovakvi - goli.





Odgovori s citatom