Ja se zapravo jako rijetko javljam na forumu, ali redovito pratim posebno teme koje su mi bliske. Kad sam vidjela da je ova tema otvorena morala sam se javiti jer zapravo postoji jako malo dostupnih informacija o Pandas i Pans syndrome, posebno u Hrvatskoj jer je to jos uvijek jedan poprilicno kontroverzan sindrom i nasi lijecnici nemaju bas previse informacija o tome. Postoje americke web stranice na kojima je jako dobro obradjena ovaj sindrom http://pandasnetwork.org/understandi...ns/whatispans/ pa za vise informacija malo pogledajte. Postoji i lijecnik dr Kovacevic, Hrvat koji zivi i radi u Americi i koji se bavi ovim sindromom (http://webpediatrics.com/pandas.html) a koji povremeno posjecuje i Hrvatsku i moguce je s njim dogovoriti pregled u Hrvatskoj, kontakt moguc putem maila kojeg mozete pronaci na njegovim web stranicama (na hrvatskom jeziku).
Zapravo javljam se jer i za moje dijete vec neko izvjesno vrijeme lijecnici sumnjaju na Pans sindrom (ne Pandas) jer na bakterijske infekcije reagira tikovima i promjenom osobnosti. Mi smo prosli jedna sveobuhvatnu hospitalizacijsku obradu koja je ukljucivala i uzimanje uzoraka likvora i jako puno drugih pretraga cije rezultate jos cekamo, medjutim nitko od lijecnika koji su ukljuceni u lijecenje izrijekom nece reci da se radi o Pansu jer je za njih to kao sto sam rekla jos uvijek poprilicno kontroverzno podrucje,a uostalom ne postoji jedna pretraga kojom ce se recena dg potvrditi. Moje dijete dakle reagira kako sam gore spomenula na bakterijske infekcije i kada dobije odgovarajuci lijek (antibiotik) koji "eliminira" bakteriju vrati se u normalu. Doslovno preko noci dobijete kompletno drugo dijete, neprepoznatljivo. Nazalost ni okolina ne reagira na najpozitivniji nacin, barem u nasem slucaju jer smo mi imali nekoliko poprilicno neugodnih situacija u kojima najvise pati dijete. Znam, ne treba covjek sve primati k srcu ali jako je tesko ostati u takvim situacijama miran i pribran. Drago mi je da i na ovom forumu mozemo podijeliti iskustva i pomoci jedni drugima savjetom.