Pokazuje rezultate 1 do 16 od 16

Tema: Multipla skleroza

Datum pristupanja
    May 2006

Početno Multipla skleroza

Pozdrav svima.Pitanje:jeli multipla skleroza nasljedna?
    Hvala.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

..evo malo sa neta:

Multipla skleroza (MS) je bolest središnjeg živčanog sustava , čija funkcija ovisi o stalnom i dovoljnom tijeku živčanih impulsa , što osigurava normalno funkcioniranje cijelog organizma . Unutar mozga i leđne moždine , MS zahvaća aksone , dugačke produžetke živčane stanice , koji povezuju različite dijelove živčanog sustava prenoseći informacije između mozga i ciljnih organa (npr. očiju , nogu itd.). Aksoni su okruženi zaštitnom , izolirajućom ovojnicom - mijelin . Upravo mijelinska ovojnica omogućava brzo , ravnomjerno i učinkovito prenošenje živčanih impulsa duž aksona . Današnja istraživanja pokazuju da uz oštećenje mijelina i sam akson može biti ozlijeđen . U MS-i pojedini dijelovi mijelinske ovojnice upalno reagiraju i propadaju , te se zbog toga ona smatra upalnom , demijelinizacijskom bolešću .
    Simptomi MS-e ovise o mjestu zahvaćanja i jakosti upale mijelinske ovojnice aksona , pa je to i razlog zbog čega su simptomi MS-e toliko različiti i zašto ih je teško predvidjeti . Kako mozak i leđna moždina imaju velik rezervni kapacitet , mnoga područja upale mijelinske ovojnice neće dati nikakvih simptoma . Na mjestima nestanka mijelinske ovojnice nastaju ožiljci koji se nazivaju skleroza , plak ili lezija .

..i još malo o nasljeđivanju:

Pravi uzrok MS do danas nije poznat . Smatra se da nije uzrokovana samo jednim uzročnikom . Danas je najprihvaćenija teorija da je uzrokovana kombinacijom djelovanja nekoliko različitih čimbenika , kao što su genetska predispozicija , okolina i izloženost virusu tijekom djetinjstva .
    Iako MS nije nasljedna bolest ( ne prenosi se s jedne generacije na drugu ), postoji određena nasljedna sklonost razvijanju bolesti . Nasljedna sklonost za MS-u se povećava za pojedinca ako u obitelji ima bolesnog člana . Međutim 80% osoba koje boluju od MS-e nemaju bližeg rođaka koji boluje od iste bolesti . Otprilike 10% bolesnika u svojoj bližoj ili daljnjoj rodbini ima oboljelog od MS-e .
    Većina danas aktualnih teorija ističe da u nastanku MS-e sudjeluju mnogobrojni genetski čimbenici , drugim riječima da je bolest uzrokovana djelovanjem više različitih gena . MS nije zarazna bolest u smislu da je bolesnik može prenijeti na nekog iz svoje obitelji ili okoline .

Povezanost okoline (osobito udaljenosti od ekvatora na kojoj bolesnik živi u prvih 15 godina života) i učestalosti MS-e upućuje na izloženost osobe virusu za vrijeme djetinjstva , nakon čega slijedi dugo razdoblje latencije. Statistike pokazuju da je osoba to ugroženija od obolijevanja od MS-e što živi dalje od ekvatora, bilo prema sjeveru, bilo prema jugu, uz postojanje nekoliko iznimaka - bolest je rijetka među Eskimima. Čini se da preseljenje na područja niskog rizika ne smanjuje rizik obolijevanja, osim ako se osoba nije preselila u djetinjstvu, odnosno prije puberteta.

U današnje vrijeme izgleda vrlo vjerojatno da je glavni krivac "sporo djelujući" virus (engl. long-acting virus), a to je onaj virus koji u organizmu ostane sakriven godinama prije nego što uzrokuje bolest . U krvi bolesnika s MS-om redovito se nađu povišene razine antivirusnih protutijela , isto tako često se nađu različiti dijelovi virusnih organizama , kao i drugi znakovi virusne infekcije . Međutim , specifični virus , direktno povezan s MS , još nije identificiran .

KAKVA SU VAŠA ISKUSTVA I SAZNANJA???

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Povezanost okoline (osobito udaljenosti od ekvatora na kojoj bolesnik živi u prvih 15 godina života) i učestalosti MS-e upućuje na izloženost osobe virusu za vrijeme djetinjstva , nakon čega slijedi dugo razdoblje latencije. Statistike pokazuju da je osoba to ugroženija od obolijevanja od MS-e što živi dalje od ekvatora, bilo prema sjeveru, bilo prema jugu, uz postojanje nekoliko iznimaka - bolest je rijetka među Eskimima. Čini se da preseljenje na područja niskog rizika ne smanjuje rizik obolijevanja, osim ako se osoba nije preselila u djetinjstvu, odnosno prije puberteta
    Čini se da ima veze s vitaminom d (ima ga u ribljoj hrani koju eskimi konzumiraju).
    Postoji jedan HLA genotip koji je skloniji MS.
    Od virusa se optužuje EBV (mononukleoza) ali nije dokazano.

melanija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Mama od M.M. boluje od multiple već 14 godina.
    Hrane se uglavnom ribom i žive na moru(većinom na suncu) pa ovo sa vitaminom D baš ne znam da vrijedi u našem slučaju.
    Mononukleozu nisu imale.
    Poznajem još jednu koja boluje od multiple a zajedničko je jedino da su je dobile nakon što su rodile?????
    :?

anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Moj tata ima MS (nije rodio, nije imao mononukleozu, a i prilično je bio osunčan u svome životu).
    Sestrična ima MS, "zaradila" je u ranim 20-ima, živi u području u Kanadi koja je poznata po učestalosti MS.
    Rodila je nakon što joj je dijagnosticirana MS. Prijateljica ima MS, i to je saznala nedavno.
    Sada je u ranim 40-im, za mononukleozu ne znam, a rodila je dvoje djece puno prije nego se bolest razvila.

Neki dan mi je brat rekao da je negdje čitao (dakle potpuno neprovjerena informacija) da MS najčešće "napada"
    mlađe ženske osobe svjetle kose (sestrična bi spadala u tu skupinu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moja svekrva ima MS i boluje od nje već skoro 20 god.
    Njoj su najviše pogođene noge,a u zadnje vrijeme pomalo i u rukama gubi snagu!!
    Njen tip bolesti sporo napreduje,ali kad se okrenem unazad 5god. tek onda vidimo koliko je u stvari bolest napredovala!!
    Mnogo toga više ne može sama pa čak ni otići na wc i vidim da nas očekuje i još mnogo gore razdoblje od ovoga!!
    A da li je nasljedno??Kad sam bila trudna sa dečkima to mi je bilo jedno od najvažnijih pitanja ginekologu no sa kim god sam od doktora razgovarala - odgovor je bio negativan!!
    Što znači da MS nije nasljedna,a sad da li je ili nije - mislim da neke garancije za to nema!!

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mononukleozu većina ljudi preboli a da to ne znaju, tako da to nije mjerodavno osim ako se određuju antitijela na ebv.

Jyoti

Početno ms

Bok! Evo ja sam friska trudnica koja boluje od ms-a par godina. I moja brat takodjer boluje od iste bolesti i prije mjesec dana je dobio zdravu kcerkicu. Moja neurologica me ohrabrila kad sam joj rekla da bih zeljela imati dijete, a ginekolog takodjer. Svi su oni rekli istu stvar-da mi ne mogu garantirati sto ce se dogoditi, ali da ms u pravilu nije nasljedna i da se u trudnoci bolest gotovo potpuno povuce. Ja sam ok i uopce se ne osjecam bolesno...

melanija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Evo nešto malo ohrabrujuće.
    Jedan doktor iz Sarajeva kaže da u Sarajevu ima institut za multiplu i da je njegov kolega koji radi na njemu vrlo blizu otkriću lijeka.
    Navodno je radio istraživanje godinama na ljudima i bliži se kraju sa vrlo uspješnim rezultatima mada za sada ne želi u javnost sa pozitivnim rezultatima dok ne privede zamišljeno kraju.
    Eto tako mi je rekao a čovjek je naš stari dugogodišnji gost pa ne vjerujem da je izmislio.

Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Davnih se dana pisalo na ovoj temi.
    kao što vidim institut u sarajevu od 2006-te godine nije stvorio lijek za MS. Jel poznajete koga da se izljecio od MS-a homeopatijom?
    Moj šogi je obolio naglo, i unazad 5 godina vidimo da mu je svakoga dana sve gore. Trenutno je 100% invalid, a tako mlad....
    Vidjela sam da na forumu ima homeopata. Što vi mislite ima li nade kod njega? Jel poznajete vi ostali koga da se izlječio?

tua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

prouci malo ovu stranicu: www.multiplaskleroza.hr
    vjerujem da tvoj sogor ima dobrog neurologa koji ce odrediti sto je najbolje za njegov konkretan slucaj.
    ms je bolest sa mnogo lica i nitko ti ne moze ovako napamet nesto reci. u svakom slucaju, to je bolest sa kojom se zivi i uci zivjeti, ne samo bolesnik, nego i cijela obitelj.
    sretno!

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja ne vjerujem da autoimune bolesti imaju veze s ičim osim genetikom, nikakvim stilom života niti okolnostima
    eventualno njihov napredak može imati veze s okolnostima

Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

zašto onda me meni moj ginekolog rekao dok sam bila trudna da MS nije naljedan, i svugdje piše da MS nije nasljedan...??.
    Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    ja ne vjerujem da autoimune bolesti imaju veze s ičim osim genetikom, nikakvim stilom života niti okolnostima
    eventualno njihov napredak može imati veze s okolnostima

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

pa nisam mislila na izravno nasljeđivanje, nemam pojma o tome, mislim da se jednostavno rodiš s AI bolešću, jednom sve skupa krene i to je to, nema veze sa stilom života, okolinom, ničim..

Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

aha, sorry krivo sam skužila.
    Tua hvala na linku i želji!

baka avatar
    Datum pristupanja
    May 2012

Početno

Citiraj Ivon prvotno napisa Vidi poruku
    Davnih se dana pisalo na ovoj temi.
    kao što vidim institut u sarajevu od 2006-te godine nije stvorio lijek za MS. Jel poznajete koga da se izljecio od MS-a homeopatijom?
    Moj šogi je obolio naglo, i unazad 5 godina vidimo da mu je svakoga dana sve gore. Trenutno je 100% invalid, a tako mlad....
    Vidjela sam da na forumu ima homeopata. Što vi mislite ima li nade kod njega? Jel poznajete vi ostali koga da se izlječio?
    Nemam izravnih iskustava i savjeta za ovu bolest, ali imam poznanicu koja je strogim režimom prehrane (makrobiotika za bolesne) i promjenom životnih navika i stavova (optimizam, opuštanje, masaže) uspjela zaustaviti napredovanje bolesti.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •