Pokazuje rezultate 1 do 36 od 36

Tema: Molim savjet i vibre...

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Goga25 avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno Molim savjet i vibre...

Ema ima 6 mj i svoju prvu "pravu" temperaturu. Zadnja 2 dana malo kašlje i kiše ali nije imala temperaturu. Danas ujutro u pola 8 kuri mi 38,7 u guzi.

Prije 5 dana MM bolilo grlo i curio nos, njemu prošlo, a jučer čopilo mene - sve bez temperature.

Ema mi se relativno dobro držala, čak i jutros pojela nešto malo mlijeka, dosta pije. Nisam joj mislila dati čepić, ali MM navalio pa sam joj u pola 9 dala pola čepića Lupoceta. Od onda je nervozna i plačljiva.

Što da radim dalje ako temp. ne padne? Još uvijek mi djeluje jednako vruća. Koliko često da joj mjerim temp. i do koje temp. ne moram doktoru. Baš je morala biti nedjelja!

Dajte joj pliz pošaljite svoje čuvene vibre.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

yasmin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Vladaju viroze
    Ja bih joj skidala temperaturu koja bude višlja od 38, 5
    Nama je kod visoko temperature bilo potrebno svakih 5-6 sati jedan čepić. I nek puno puno pije/ciki.
    Normalno je da je dijete razdražljivo, vjerujem kad joj padne temperatura da će biti bolje volje.
    Ako bi temperatura još jako porasla (iznad 39 a nikako ne možeš spustiti), uvijek možeš otići npr. u Zaraznu da joj uzmu urin ili naprave krvnu sliku.
    Najavjerojatnije je trodnevna viroza (zna potrajati i više dana, a oko 3. ili 4. dijete dobije i osip.
    Ako ne odeš na hitnu, sutra svakako kod pedijatra.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Goga25 avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Odspavala je 15-ak min na MM i temp je pala na 37,6 u guzi.
    Dobre je volje :D

Dosta kašlje :?

Hvala na vibricama - pomažu

jadro avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

vibrr
    vibrrrrrrrrrrrrr
    vibrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja sam ti svom bebaču temperaturu od 38,5 u guzi prvo skidala hladnim oblogom tj. namočila bih tetra pelenu u vodu sobne temperature i zamotala ga njime i još ga naknadno zamotala ručnikom da mu ne bude hladno. Malo se bunio ali kad ga zamotaš u ručnik i zagrliš sve je ok. Tako sam ga držala 20 - tak minuta i onda mu dala čepić iako je po meni puno bolja varijanta sirup Lupocet za bebe s istim učinkom. Za sat vremena mu se temperatura spustila na 37,0 u guzi. Naravno, nakon toga smo ga provjeravali jer je djelovanje lijeka cca 4 sata. Zapravo, temperaturu do 38,5 nije potrebo snižavati lijekovima već bi i samo hlađenje bilo dovoljno ali ja sam ipak primijenila i lijek. Napomenica vezana uz hlađenje: ne smije se hladiti glava.
    Nadam se da ti moj savjet ipak više neće trebati.
    Pozdrav..

Goga25 avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj Goranova Ma prvotno napisa
    Nadam se da ti moj savjet ipak više neće trebati.
    I ja se iskreno nadam. Hvala na savjetu! Ema inače ne voli ništa uzimati u obliku sirupa, kapi i sl...ne voli ni jesti a još manje lijek uzeti na usta, pa sam to prekrižila. Mislim da joj je ovako lakše.

Stavljala sam joj obloge koje je odmah trgala sa sebe, ali ovo sa zamatanjem u gazu mi se čini kao dobra ideja koja bi i kod nas mogla proći.

josie avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

goga, temp. najbolje snižavati kupkama, pogotovo ako se ema voli kupati.
    mi smo jakovu tako snižavali temp, a čepić smo stavljali samo za noć.
    njemu je temp. znala skočiti i do 40,3 C.

vibram da prođe što prije ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

snoopygirl avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Kaže Prim.mr.sc.dr. Ružica Duplančić Šimunjak opet u "Bebama"
    Temperaturu definiramo kao povišenje vanjske temperature tijela (ispod pazuha) iznad 37 C. Mjerenjem rektalne temperature vrijednosti su više za 0,5 stupnjeva. Povišenje temperature do 38,5 mjerene na ovaj način (daklem guza) je umjereno povišena temperatura. O visokoj temperaturi govori se kada dosegne vrijednost 39 C.
    ....
    Ako je temperatura umjerno povišena i ako dijete dobro podnosi temperaturu (tj. ponaša se uobičajno) treba ga držati pod kontrolom bez davanja lijekova kroz 24-48 sati uz mjerenje temperature svakih 4-6 sati.
    Ako dijete ne podnosi dobro tu temperaturu (plače, nemirno je i sl.) onda treba;
    - skinuti suvišnu odjeću
    - dati čepić/lijek
    - hladiti dijete krpicom ili spužvom namočenoj u mlakoj vodi po rukama i nogama

Ako je temperatura visoka onda okupati dijete u mlakoj vodi, dati antipiretik, dati puno tekućine (češći podoji ili 1 žličica vode svkih 5-10 min.) i opet pratiti. Kada temperatura padne ispod 38,5, ne trba više davati antipiretike."

Goga ovo je copy-paste s naših zimskica, nadam se da se niko ne ljuti i da će ti pomoć.

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Obzirom da jace kaslje i ima temperaturu( ajos je jako mala),ja bi bez obzira na savjete otisla doktoru.Bolje nego da se nesto zakomplicira.

Goga25 avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj narednica prvotno napisa
    Obzirom da jace kaslje i ima temperaturu( ajos je jako mala),ja bi bez obzira na savjete otisla doktoru.Bolje nego da se nesto zakomplicira.
    Sutra idemo ujutro pedijatrici pa nek joj posluša plućica za svaki slučaj. Nos ne curi, nije zaštopan i ne kiše.

Mica sada mirno paji u svom krevetcu, a u međuvremenu je bila jako dobre volje i smijala se. Mislim da općenito jako dobro podnosi povišenu temperaturu i baš mi je to drago.

Kašlje puno manje od kad smo skinuli temp.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislim da općenito jako dobro podnosi povišenu temperaturu i baš mi je to drago.
    ...što je još jedan razlog više da ju se ne skida .
    povišena temperatura je prirodni mehanizam izliječenja, sagorijeva patogene.
    zapravo snižavanje ima smisla jedino kod izuzetno visoke temperature i kod djece sklone febrilnim konvulzijama.
    inače im snižavanjem samo radimo medvjeđu uslugu, osobito ako to radimo paracetamolom.
    preporučam onaj gore link.

Goga25 avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Mica se budila i sad pak ima 36,8 u guzi :? Oladilo mi se dijete :/

Sad ćemo probati jesti pa me zanima kak će to proći...držte fige...

Goga25 avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Evo me s novostima!

U 13h je pojela 90ml žganaca s jabukom na žlicu što je inače kod nas čisti SF, pa onda u 14:30h još 130ml mljekeca. I dalje puno pije.

U 14h je temp. bila 37,8.

Eto, opet spava s tatekom.

Hvala svima na savjetima i dobrim vibricama. Ema šalje

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ i

Vodenjak avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Vjerovatno ti izgleda cudno sto ti mama juanita govori,a li je bolje ne skidati temperaturu jer produzavas bolest.

Goga25 avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj samaritanka prvotno napisa
    Vjerovatno ti izgleda cudno sto ti mama juanita govori,a li je bolje ne skidati temperaturu jer produzavas bolest.
    Ne, kaj bi mi bilo čudno, baš naprotiv, da temp. nije prešla 38,5 i da nije bilo rano ujutro što mi je bilo čudno da tak rano bukne nebi joj ni davala čepić.

Sad se temp od 14h drži na 37,8 i ona se ponaša i jede i pije normalno.

Kako kontrolirati temp po noći? Kaj ako bukne a svi spavamo? Da ju budim svako malo i mjerim ili da ju ostavim na miru, ili da ju samo pipam...kaj da radim?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa pipaj ju svaka dva sata npr., osjetit ćeš ako bude topla

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Definitivno se slažem s Mimom, draga Goga25...Provjeravaj je tijekom noći dodirom..sigurno ćeš skužiti ako nešto ne bude ok. Moj malički je zakurio jednom prilikom u poslijepodnevnim satima...skinuli smo mu temp. na već opisani način (mokra tetra pelena i pola čepića)...Tijekom noći smo ga pipali i opet nam je zakurio oko 2 ujutro pa smo ponovili postupak sa vlaženjem i čepićem...Nije se baš veselio ali se temperatura niije vratila.. :D

Goga25 avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Evo me s izvještajem!

Noć protekla savršeno. Zaspala je u pola 10, u ponoć sam ju provjerila i nije bila vruća, u 2 sam se probudila i nahranila u polusnu, onda se i ona razbudila pa sam ju i presvukla i izmjerila temp koja je bila 36,6, pa je ponovno zaspala oko pola 4.
    Pošto je temp bila tak niska, a ona lagano obučena i pokrivena pamučnom tankom ljetnom dekicom, pustila sam ju spavati do pola 7. Tad je temp bila 37,1 i jaaako smo zadovoljni.

Za svaki slučaj smo u 8h otišli kod pedijatrice jer je kašljala, pa me bilo strah za pluća i kaže da je viroza i da je sve o.k. jer je najgore prošlo. Jako je zadovoljna kak je Ema reagirala na temperaturu jer ta viroza obično traje po 7 dana i bebe znaju imati temp po par dana uz kašalj i curenje nosića. Pošto kašalj nije jek preporučila je samo (kršitelj koda)ov čaj protiv kašlja, bez ikakvih sirupa jer je premala, i puno fiziološke u nos (otprilike svakih 1h po 1ml u svaku nosnicu) što sam i radila do sad.

Bile smo duuugo jutros vani u Ema cvate
    U 13h je temp bila 37,2 i mislim da smo gotovi s njom za ovaj put.

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Goga 25 nisam dokraja pojasnila. Ne skidas temperaturu ni kada ona prede ovu magicnu granicu o kojoj govoris. Jednostavno je ne skidas jer ne krepavaju svi mikroorganizmi na 38,5 C, a s druge strane centar za regulaciju temperture u mozgu nije podivljao, on zna sto radi. Zato su ti pitanja po noci ne bitna oko mjerenja temperature. Daj joj piti i budi uz nju.

Druga je stvar kod onih koji imaju epilepticne napade, uzrokovane temperaturom. Medutim oni to vec znaju. Rijetko tko se usudi netko s time eksperimentirati pa pokusati razaznati da li je epilepricni prethodio temperaturi ili temperatura epilepticnom napadu.

Skidanjet temperature da olaksas djetetu je zapravo produzavanje problema pa ti vidi gdje gubis, a gdje dobivas.

Goga25 avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Drag Samaritanka - hvala ti na savjetima.

U biti se u potpunosti slažem s tobom ali ovo nam je ipak bila prva temperatura i nisam znala kako će mica reagirati. Pošto sam se uvjerila da se super drži, sljedeći put joj sigurno neću dati ništa, bar dok ne pređe 39,5 ili više ako se bude dobro držala.

Izgleda da nismo s tih pola čepića hvala Bogu produžili bolest jer je danas potpuno o.k., kao da nikad niš nije bilo...i da je u biti tih 2 sata temperature poubijalo svu gamad.

Pusa svima i hvala na vibrama

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Goga, ti se ipak radije oko skidanja temperature posavjetuj sa djetetovim pedijatrom.

Usput budi rečeno, svako dijete koje je imalo febrilne konvulzije (koje nisu isto što i epileptični napadaj) jednom ih je imalo prvi puta. Febrilne konvulzije, inače, ima prilično mali postotak djece - oko 4%.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Jedna mala pusa ozdravilica

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

MIMA koja razlika je izmedu jednih i drugih?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Zapravo sam u krivu jer febrilne konvulzije jesu epileptički napad ali nisu epilepsija. Ali ono radi čega se kod male djece preporuča skidanje temperature jesu febrilne konvulzije - ako pročitam epileptički napad, ja odmah mislim na epilepsiju,

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mima, pravilniji je naziv epileptoidni napad jer svaki takav napad ne znaci da dijete ima epilepsiju, a epileptoidni znaci da lici na epilepticni, a epilepticni napad bi znacio da je korijen napada bolest epilepsija. Ispricavam se sto sam te navela na krivo.

Jedan od najuvjerljivijih razloga zasto se treba skidati temperatura je bas taj epileptoidni napad koji nastaje ako se temperatura brzo popne .

Iz literature koju ja imam a napisali su je lijecnici toliko se cijeni temperatura da se cak i kod djece koja su imala u odredeneoj dobi febrilne konvulzije naglasava da se pokusa ne utjecati na temperaturu medikamentozno jer mozak ne reagira uvijek s febrilnim konvulzijama iako je u odredenoj starosnoj dobi reagirao. Cak i djeca koja su reagirala s konvulzijama uz dogovor roditelja i lijecnika kod slijedeceg skoka temperature dobro izreagiraju i na 40C i bez febrilnih konvulzija.

Citajuci tu knjigu promjenila sam razmisljanje o temperaturi kako privatno tako i medicinsko.

Nemam vremena za prijevod kompletnog teksta, makar mislim da bi za mnoge bio zanimljiv i dao bi materijala za razmisljanje.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Bilo bi zanimljivo, jer ne razumijem kako djeca ne reagiraju uz dogovor roditelja i liječnika. Znam da se febrilne konvulzije ne moraju ponavljati ali mi zvuči silno rizično čekati hoće li se ponoviti ili ne.

Ja sam inače u knjizi dr. Searsa - Baby Book pročitala isto nešto vrlo zanimljivo - a to je da su novija istraživanja pokazala da lijekovi za snižavanje temperature ne utječu na obrambene mehanizme tijela koje temperatura proizvodi tako da ti obrambeni mehanizmi i dalje nastavljaju obavljati svoj posao, iako se daju lijekovi (strana 648, pod SPECIAL NOTE)

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dogovor bi trebao znaciti neki vid podrske od strane lijecnika u slucaju da ipak treba reagirati. Rizik u formi nove konvulzije je u svakom slucaju prisutan, ali onda roditelji nisu sami. Sto se dobiva na drugi nacin: vjezbanje vrlo znacajne obrane organizma putem temperature sto je bitno za citav zivot.

Naravno kako naci ovakvu podrsku ostaje otvoreno pitanje. Tko ce preuzeti rizik? Rizik i nije tako velik ako znas da nisi sam u ovome i da ima roditelja i lijecnika na svijetu koji uspjesno riskiraju.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam inače u knjizi dr. Searsa - Baby Book pročitala isto nešto vrlo zanimljivo - a to je da su novija istraživanja pokazala da lijekovi za snižavanje temperature ne utječu na obrambene mehanizme tijela koje temperatura proizvodi tako da ti obrambeni mehanizmi i dalje nastavljaju obavljati svoj posao, iako se daju lijekovi (strana 648, pod SPECIAL NOTE)
    Ovo bih ja uzela s jako velikom rezervom jer je, da pojednostavim, opće mjesto da je funkcija temperature da liječi tijelo.
    Pa zašto bi nam inače skakala baš kad smo bolesni?
    Osim toga paracetamol je vrlo težak pa i opasan za jetru, a upravo je jetra glavni filter organizma od toksina.
    Kada smo bolesni obično gubimo apetit i odgovara nam mirovanje.
    To je prirodna reakcija kako bismo rasteretili jetru, tako da se može boriti s bolešću, a ne da je opterećujemo probavom i fizičkim naporom.
    Ako joj u bolesti dodamo još i paracetamol na "filtriranje", to ne može biti nikao dobro za borbu s bolešću, samo za trenutno olakšanje bolesnika.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa eto, u knjizi doktora Searsa piše da su novija istraživanja pokazala da mehanizmi koje pokreće temperatura a koji liječe tijelo nastavljaju djelovati i liječiti i onda kada se temperatura snizi lijekovima. Znači, a to zaista jest opće mjesto za koje valjda svatko zna, kada nam skoči temperatura tijelo se u stvari bori protiv bolesti - ono što piše u knjizi je da se tijelo nastavlja boriti i kad temepraturu snizimo lijekovima jer obrambeni mehanizmi nastavljaju djelovati - a to je, kaže dr. Sears, dokazano novijim istraživanjima. Koja su to istraživanja pojma nemam, ne pratim medicinska istraživanja.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tijelo nastavlja boriti i kad temepraturu snizimo lijekovima jer obrambeni mehanizmi nastavljaju djelovati -
    Ma u to upće ne sumnjam, tijelo je žilavo, a i logično je, jer inače bi značilo da nikako ne možemo ozdraviti ako snižavamo temperaturu.
    Ono što sam mislila je da se tijelo ne može boriti na jednako efikasan način kad se temp. snižava, zbog svega već navedenog.
    Organizmu tada treba i više vremena i više utrošene energije da bi ozdravio.
    Dječji organizam je još dosta čist pa nekako ipak s tim izađe na kraj, ali puno panadola ili lupoceta vremenom polako oslabljuju jetru.
    A slaba jetra, zato što je glavni čistač i filter u tijelu, znači slabo zdravlje općenito.
    Da ne odem totalno OT, tu ću stati.

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Doktora Searsa cijenim i cini mi se da je on time nesto drugo htio reci sto ga tisti, a to je da postoji ekipa roditelja koja pretjeruje ekstremno u NELJECENJU. Vjerovatno se njemu zbog njegovih uvjerenja i takvi i javljaju po principu slusam onog koji pase mojim zivotnim stavovima. Organizmu treba pomoci, ali ne odmah kad je bolest krenula, cemu smo mi skloni.

Kako u zivotu uvijek postoji PROKLETA MOGUCNOST IZBORA bitno je znati sve strane medalje.

Svi znamo da temperatura se dize nocu, a pada ujutro. Svima je bolje ujutro. Znaci nesto u nama ima pauzu da provjeri da li je zagrijavanje organizma bilo dovoljno po visini temperature i duzini ili treba organizam ponovno zagrijati, sto onda krece nakon te pauze. Tu govorim o infekcijskim bolestima o kojima je najcesce rijec.

Znaci o temperaturi koja je nastala uslijed nekog patogenog mikroorganizma koji se brzo umnozava.

Ako snizavamo temperaturu bez da smo sagledali sto se desava je totalno nepotrebno. Mozda bi organizam i sam to sredio u prvo ili drugom danu.

Neke mame cekaju tri-cetiri dana sa snizavanjem tempearture, neke i duze, a neke uopce ne cekaju.

Naravno da je svakoj novopecenoj mami ova nova situacija vrlo neobicna i skakljiva, ali zato se je bitno informirati.

Davanje antipiretika po defoltu za svaku temperaturu je potpino nepotrebno.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •