Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 82

Thread: Kako rasporediti boje

Zdenka2's Avatar

Default Kako rasporediti boje

Trebam savjet stručnjaka kako rasporediti boje na zidovima. M. želi da mu zidovi u sobi budu obojani u tri boje - zeleno, žuto plavo. Kako to rasporediti? Soba je oko 12 kvadrata i nije baš jako svijetla.

Pa nisam baš stručnjak, ali logično mi je da bi trebalo zidove sa manje svjetla obojati svjetlije, a kod prozora i kontra prozoru, gdje ima najviše svjetla možeš priuštiti tamnije boje.
    Ali ja sam ti luđak od farbanja i mogu ti reći iz prve ruke da sve te priče nemaju veze. Obožavam jake i zagasite boje i uopće mi stan ne izgleda ništa mračnije i manje nego što to doista jest. Uz dobar izbor detalja kao što su zavjese, police....izgleda baš dobro, iako su me svi pljuvali kad su vidjeli boje. Sa dječjom se sobom dapače možeš puno igrati i ne moraš derat klasiku, jedan zid u jednoj, drugi u drugoj boji. Možeš imati npr. plavo nebo, zelenu livadu i žute cvjetove (iz kartona izrežeš šablonu). Iako sad kad sam napisala, djeluje bezveze, al stvarno to dobro izgleda.Naročito ako se potrudiš oko oblaka......

ja se uvijek sjetim adriana molea i njegovih crnih zidova.......

i flomića kojim je farbao zvončiće na pajacu

cekana's Avatar

Bomballurina, daj slikeeeeee :D

Osoblje foruma apricot's Avatar

Zdenka, imaš široku paletu reflektirajućih boja koje će ti povećati svjetlost u prostoriju.
    Žuta i zelena su dušu dale za to, ali treba odabrati pravu nijansu.
    Znači, zamoli u trgovini da ti daju boje koje ne apsorbiraju svjetlost.

Zdenka2's Avatar

Hvala. A ovo o čemu priča Bomballurina - što na zid s prozorom, nasuprot prozora itd?

Pa ako ta strana nema puno svjetla, staviš svjetliju boju i obrnuto.
    A slike...hahah, može ona sa dekoracijom "proliveni kakao" ili moja omiljena - krevet naslonjen na zid, Š. skače po krevetu i pridržava se ručicom u kojoj se netom rastopila čokolada? Al svako ljeto baka i deda uzmu djecu na more, a MM i ja krećemo u nove boje. Prošle godine sam fulala bordo, ispala neka grozno roza, sad bih trebala popraviti.

Quote Originally Posted by Zdenka2
    Hvala. A ovo o čemu priča Bomballurina - što na zid s prozorom, nasuprot prozora itd?
    ovisi kakvu atmosferu želiš postići - nema univerzalne odredbe.
    ako želiš "osvijetliti sobu", ja bih nasuprot prozoru stavila žutu ili zelenu (neka zelena u sebi ima više žutoga nego plavoga pigmenta). tako ćeš dobiti refleksiju svjetla koje dolazi kroz prozor i imat ćeš osvjetljenje slično kao da su dva prozora.
    pazi na nijansu žute, neka u sebi nema oker/smeđega pigmenta - najbolje maaaalo zelenoga.

ovo što Bomballurina kaže je isto ok, ali ako je nasuprot prozoru tamnija nijansa, na nju daješ naglasak pa se opet vraćam na prvu rečenicu: ovisi kakvu atmosferu u sobi želiš postići...

evo, mi smo obojali sobe.
    Leina je žuta, zelena i narančasta i ispala je super.
    Ova druga je žuta i zelena i po mom ukusu malo preživčana, ali kako će MM najviše tamo boraviti, a njemu se sviđa, onda ok.
    Stvar je u tome da smo isto stavili zelenu preko puta prozora, a žutu na zid gdje je prozor, ali kad sunce grane kroz veliki prozor ta zelena se tako jako reflektira na ovu žutu na zidu gdje je prozor da ta žuta ispada skoro fluorescentna. Vidjet ćemo kad se stavi namještaj.
    U Leinoj sobi je isto tako. žuta na zidu gdje je prozor, zelena nasuprot prozora, ali izgleda drukčije jer vjerojatno svjetlost malo drukčije pada, a ostale dvije strane su narančaste

procitala sam u nekom casopisu savjet koji mi se cini da ima smisla:

za zidove i namjestaje djecje sobe je bolje da su sto jednostavnije obojani tj da nemaju puno detalja, crteza... jer kad se unutra ubace igracke, posteljina s uzorkom, zavjese s uzorkom, luster s uzorkom, slike i djecji crtezi itd. zna biti stvarno too much...
    tako da si svakako pokusas vizualizirati kako ce soba izgledati kad stvari dodju u nju... tim vise sto je soba mala...

Da, slažem se. I ja sam razmišljala da povučemo neke valovite linije, nekako "razbijemo" zid, ali isto mislim da bi bilo too much kad se stave ostale stvari, police, namještaj, slike....zastoriiiiiiiiiiii - e na to se guštam. Neki dan smo Lea i ja pola sata slinile u Kiki na tom odjelu. Prekrasno!!!

Brunda's Avatar

Mi se spremamo na farbanje i mislim to napraviti ovako:
    Pošto mi je po cijeloj dužini sobe kosina + 2 krovna prozora, mislim da nije loše kombinacija kosinu i plafon ostaviti bijelu (da ne zatvorimo prostor), onaj ravni zid ispod kosine (visina cca 85-90 cm) u neku narančasto-rđastu boju (terakota ili sl.), a zid nasuprot prozora i kosine (samo pola zida do vrata - dužina cca 3 m) u smeđe (podigli bi ga sa bijelim policama).
    Pošto nam je kuhinja spojena s dnevnom sobom, tamo bi na pod stavili smeđe-bijele pločice, a na zid kombinirali one sitnije narančaste, bijele i smeđe.

Quote Originally Posted by maria71
    ja se uvijek sjetim adriana molea i njegovih crnih zidova.......

i flomića kojim je farbao zvončiće na pajacu
    Joj, super si me na to podsjetila! :D

Meni žuto/plava kombinacija zvuči super, ali zeleno mi se u to nikako ne uklapa.

Možda to ima veze s činjenicom da mrzim zelenu boju.

Zdenka2's Avatar

M. je zelena u cijeloj toj kombinaciji najvažnija. Sad mu je soba plava, malo pretamna, nekako je zagušena.

zelena+plava+žuta je odlična kombinacija samo pripazi na nijanse.

Osoblje foruma ivarica's Avatar

kivi zelena ide skoro sa svakom bojom, ali kod tih zelenih (i plavih) je stvarno problem uhvatiti pravu nijansu, da ne izgleda ko haustor .

najgore su one mliječne - te stvarno podsjećaju na stubišta i sanitarne čvorove makadamskih svratišta.

dajte nam malo fotki, vi "pofarani"

pofarbani

Amelie32's Avatar

Mi smo dječju sobu ofarbali na slijedeći način. Strop je nebesko plavi, zid gdje je prozor i zid kontra njega su pastelno žuti, a preostala dva pastelno zeleni. Još imamo i veliku plafonjeru u obliku oblaka iz IKEE.

apri, daj neke šifre tih boja (jesu li univerzalne?!) da znamo što tražiti

i ja želim zelenu u dnevni boravak - i to limetu

hodnik nam je žut - malo preživčan kako netko reče ...
    dječja soba dviej puding ružučaste - svijetla i tamna - po meni isto ispalo prejako ... bolje je nježnije nijanse stavljati u dječje sobe

Amelie32's Avatar

Predlažem da svi koji će uskoro imati posla s malerajem pogledaju stranicu www.dulux.co.uk na kojoj je besplatni program Mouse Painter gdje možete isprobavati njihove nijanse do mile volje u virtualnim sobama po vašem izboru.

meni je taj program koma!
    klikneš na zid i on ti jednakom nijansom oboja sve zidove.
    pa sav tekstil jednako.
    pa drvenina jednako.
    a ja baš hoću da mi je svaki stolac druge boje. i da vidim kako bi to izgledalo.

Mejra's mommy's Avatar

Mi smo M. sobu ofarbali gornji dio zida u zelenu, donji u ljubicasto. po pravilu bi zelena trebala biti dole jer je 'teza' ali meni je tako lijepa pa sam htjela da bude na razini oka. Zaboravi pravila i radi po svome. (m. soba jeste malo i presvijetla posto imaju dva ogromna prozora)

[quote="Mejra's mommy"]Mi smo M. sobu ofarbali gornji dio zida u zelenu, donji u ljubicasto. po pravilu bi zelena trebala biti dole jer je 'teza' ali meni je tako lijepa pa sam htjela da bude na razini oka. Zaboravi pravila i radi po svome. (m. soba jeste malo i presvijetla posto imaju dva ogromna prozora)[/quote]

vidiš kak se ljudi razlikuju... mene da netko zatvori u staklenik, ja bi cvilila da mi fali još koji prozor

Barbi's Avatar

I ja volim šareno. :D
    Vrijeska, ja imam limeta zelenu u dječjoj sobi i izgleda odlično makar su se svi zgražali da će bosti oči - brzo se čovjek navikne.
    Spavaća mi je neka boja između roze i narančaste, baš dobro izgleda, hodnik neka topla safari žuta, dnevna ljubičasta i tu se sad ubijam što nisam uzela malo jaču ljubičastu ali su me plašili da će smanjiti prostor a nije uopće.

aldea

Ima li netko (znam da Apricot sigurno ima) savjet kako vizualnim trikom podići strop.U dnevnoj sobi imamo spušten strop u dvije razine, a ona niža je zaista niska (moralo tako biti).E sad bih ja zid na toj strani obojala bež i ne znam da li bi bilo bolje istom nijansom (ili malo svjetlijom) obojati i tu razinu stropa kako bi se izgubila granica, ili bi bilo bolje obojati nju bijelo da bi izgledala dalje :? Da li da mi obje razine budu u istoj ili različitoj boji?Suprotni zid bih obojala narančasto.

kolko se sjećam, savjetovali su me da boju kojom se boji strop spustim par centimetara na zid da bi prostorija izgledala veća i viša (naravno savjet nisam poslušala, jer se vodim svojim idejama pa kako ispadne, tako da ne znam da li to funkcionira)

aldea, možeš tako kako je Zeko napisala (osobno mi se to ne sviđa), a možeš i dinamikom bojanja zidova: ako je taj zid iz zadnjega plana (gledajući sa niže kote) dosta tamniji od ostalih, dobiješ dubinu, a visina postaje zanemariva.
    Ovo nije pravilo struke, ovo je moj dojam, ukus... kako hoćeš.

Brunda's Avatar

Pitanjce:
    U koju boju pofarbati pravokutni hodnik bez prozora sa ugradbenim ormarom (boja trešnje-bijela) po dužoj stranici?

ajme, Brunda

Quote Originally Posted by Bomballurina
    Prošle godine sam fulala bordo, ispala neka grozno roza, sad bih trebala popraviti.
    To se i nama dogodilo. Fora je da kad crvenoj boji dodaš bijelu, obavezno dobiješ neku nijansu roze. Da bi se dobila bordo boja, mora se u tu rozu ili crvenu dodati malo crne boje. Ustvari mislim da je crvena i bordo boja koja se najteže može smješati u kućnoj radinosti. Najbolje ju je naručiti smješanu u trgovini.

Brunda's Avatar

Quote Originally Posted by apricot
    ajme, Brunda
    Kaj, kaj?
    Zgražavaš se na ormar po dužoj stranici ili na njegoivu boju?

ma ne... nego tako šturim podacima

nije hodnik u susjedovom stanu pa da ga ne treba kompletirati s drugim dijelom...

Dragonfly's Avatar

Quote Originally Posted by Brunda
    Pitanjce:
    U koju boju pofarbati pravokutni hodnik bez prozora sa ugradbenim ormarom (boja trešnje-bijela) po dužoj stranici?
    Jel baš bijela-bijela ili lagano krem? Vidjela sa sličnu kombinaciju kod susjede sa nježno žutom bojom zida i jako dobro izgleda. Rekla žena da je to boja vanilije.

Brunda's Avatar

Ok, evo ovako:
    Bijeli dio ormara (jedna klizna vrata) je baš bijeli.
    Na kraćim stranama hodnika (cca 2 m)su vrata (na obje strane), na početku dužih strana (cca 5 m dužine) su vrata (prvo cca 50 cm zid pa onda vrata) a s jedne je na ostatku zida taj ormar.
    Rasvjeta će biti na dužim stranama, jedan stalak sa 2 reflektora nasuprot ormaru, a drugi sa suprotne strane prije vrata. Reflektori su na inox stalku sa "glavama" koje se preljevaju od žute preko narančaste do tamno crvene boje.
    Ostatak stana, hmm, dječja soba je u 4 boje (tamno zelena, svjetlo zelena, blijedo žuta, svjetlo plava). Dnevni boravak spojen sa kuhinjom, po cijeloj dužini kosina. Boje će biti bijela sa narančastim i smeđim. Kuhinja bijelo-tamno smeđa, venge podne pločice i bijele, narančaste i venge zidne. U dnevnoj sobi će biti niski regal, jedan kvadratni zidni elementi i 2 police, kombinacija boja bijelo-tamno smeđe.
    Valjda je sada dosta detaljno
    Btw, nešto razmišljam o prljavo bijeloj sa narančastim zidom na onom malom dijelu do vrata gdje se nalazi reflektor.

Amelie32's Avatar

Prema svemu opisanom glasam za kompletno narančasti hodnik ! Ali to sam samo ja (volim narančastu i moj hodnik je takav.) E sad samo je pitanje koju nijansu narančaste odabrati.

Dragonfly's Avatar

Sudeći po navedenom ipak bi bolja bila narančasta, nijansa ovisno o ostatku stana. Zanimljiva kombinacija za kuhinju i dnevni, jedva čekam fotke. I meni je kuhinja spojena s dnevnim, pa to malo ograničava u izboru boja, pogotovo jer su nam prijašnji stanari ostavili kuhinju (vulgaris plava-bukva, s bijelim pločicama) koja je u dobrom stanju, a nismo imali love za novu. Tako sam završila s kutnom garniturom u plavoj boji s cvjetnim uzorkom, regalu boje trešnje i nadam se žutom zidu iduće godine. Naravno, sve začinjeno s puno sobne zelenjave.
    Super ti je dječja sobica. Vidim da je Josie i tebe zarazila. Ja već sad razmišljam o sličnoj kombinaciji za moju mišicu, a ima tek dva mjeseca.

luna napisa:
    Meni žuto/plava kombinacija zvuči super, ali zeleno mi se u to nikako ne uklapa.

Možda to ima veze s činjenicom da mrzim zelenu boju.
    Sad mi je jasno zašto ti je kuhinja žuto/plava.

brunda, uz tu kombinaciju drveta, pašu... ali baš sve boje...
    dakle, bitna je stmosfera koju želiš postići...

ja sam trenutno u fazi kada sam sigurna da bi ti najbolje sjela limeta zelena.
    narančasta je dobra, ali bi mi bilo pomalo "slastičarski".
    ljubičasta bi bila super, ali ovisi o osvijetljenosti toga dijela, i o ostatku stana...
    plava isto može, ali bi prilično zatvorila...
    možeš ponoviti i boje namještaja pa jedan zid obojati u tamnosmeđe, a ostale u tu svjetliju (bijela, vanilija?) nijansu... a onda paziti na detalje na tom smeđem zidu... (gomila okvia za slike u toj kontrastboj boji)...
    Nije lako dati savjet ovako, preko papira

e baš mi je dobrodošao ovaj topic.
    neki dan gledam slike starog stana, i sve me obuzme neka toplina. naime boje su bile tako posložene, da je sve djelovalo duboko i toplo: kuhinja okviri boja oraha (tamno-smeđe crvenkasta) sa ispunom pistacija zelena, stol stolci i grede na stropu isto takve smeđe boje, tepih prljavo rozi itd.).

Uglavnom zaključih da nam sad definitivno fali ta tamna nijansa, zbog koje smo se zaljubili u tu kuhinju (koju smo na žalost prodali sa stanom).

Situacija sada je sljedeća: imamo komodu od prave trešnje, premazana samo voskom, tako da je dobila godinama svoju naranđastu trešnja boju. Obzirom da nam je kuhinja spojena sa boravkom, kupili smo i kuhinju takve boje (i zbog nekakve doživotne garancije? zbog naše dječice koja su u par navrata iščupala ladice u jednom salonu - ono nisu se dala otovoriti, a kod moje cure nema ne).
    Znači kuhinja trešnja, komoda trešnja, dvosjedi plavi, stol i stolci od prije boja oraha. I strašno puno svjetla.
    Fali nam neka ona dubina i toplina, najradije bismo stavili na jedan zid tu boju oraha, ali bojimo se da ne ispadne katastrofalno. I koju boju na ostale zidove, mislila sam nježno žutu. Stolarija je bijela. Previše nam je svjetla, a namještaj ne možemo potamniti.

cure, stvarno ste nevjerojatne

ma ignoriraj ovaj topic, ako te iskorištavamo

ma nije stvar u iskorištavanju, meni nije problem nešto napisati, ali to je isto kao da me pitaš kakva bi ti frizura stajala, a u životu te nisam vidjela.
    ili da od liječnika očekuješ dijagnozu preko telefona (može pogoditi, ali i ne mora).

život u nekom prostoru je i nešto što utječe na cijeli naš ritam, raspoloženje... štogod... i ne možemo se tako paušalno odnositi prema njemu.
    ako ti netko "iz glave" odredi boje, a da te pritom nije ni pokušao upoznati... teško da će dobro napraviti posao.
    u tom slučaju bi ON rado živio u tom prostoru, a ne TI.

naravno, nisam mislila da mi netko kaže boje, nego ideje kaj bi moglo teoretski s čim ići.
    Išla sam pogledti na one Dulux stranice, ali međutim milijardu boja na koje kliknuti. Budem probala večaras. Kako uopće teoretski potamniiti prostor.

Ono što nas još brine, je da je taj boravak dosta mali cca 25m2, pa se bojimo da ako maznemo neki zid u tamno smeđu, bude sve još manje izgledalo. A koja još osim smeđe i plave (koju baš ne volimo) bi mogla doći u obzir.

Ma bez veze lupetam, zanemari, idem se igrati sa tim Dulux bojama pa ćemo vidjeti. Ima možda još koja slična stranica?

nije to baš tako da svaka tamna boja smanjuje prostor...
    dapače, može ga povećati i stvoriti stupnjevanje ako se pravilno odabere koji zid gdje ide.
    naravno da nije baš dobro sve zidove obojati u tamnu (istu) nijansu i stvoriti tunel-efekt.

istina je da tamnije boje stvaraju dojam topline i godtoprimstva.

gle, ne da mi se sad ići i auto po duluxovu ton-kartu, ali možeš se potražiti u bojama karamele, vina, pijeska...
    kombinacije tih boja su stvarno friendly i pozivaju na ugodu...

da vratim topic u zivot

spavaca soba, pravougaoni oblik, uza stranice vrata i balkon vrata+prozor.

uza stranica 2,30 m

parket slonova kost

a sada upomooooc

bracni krevet svetle boje (slonova kost) a zid iza kod uzglavlja bi htela maslinasto zeleni ili cokoladu.

stolarija bela.

hvala na idejama

od znatizelje kako vam se cini ideja zaboravila sam da napisem da bi ostali zidovi bili neke bez boje.

takodje, umesto maslinaste koja mi je sada hit ideja bila je chokolada boja u igri.

ah, sta da radim, svaki dan nove ideje

čokolada će biti odlična

hvala, apricot allmighty

strah me bilo da ne zatamnim suvise i jos sam se mislila kad dodje beba pa dok jos bude sa nama u sobi da ne bude suvise tamno za bebu :?
    ma sva sam kao rebus

e sada, imam da biram da li sa gloss efektom ili ne ?

Page 1 of 2 12 LastLast