Pokazuje rezultate 1 do 17 od 17

Tema: scapula alta / povisena lopatica

Doga avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno scapula alta / povisena lopatica

D ima 4 godine i kako se pocela razvijati uocili smo nepravilnost u podrucju lijeve lopatice. Po povratku u Zagreb odmah smo otisli pedijatru u Klaicevu koji je donio gore navedenu dijagnozu. Lijeva lopatica se nije spustila jer je prijeci kost viska, koja bi se operativnim putem mogla ukloniti i lopatica bi se uz vijezbe potpuno vratila na svoje mjesdto. Prije operacije treba se raditi CT, 3D rekonstrukcija gornjeg dijela da mogu zapoceti operaciju. To je uglavnom urodjena mana i sada vec izgleda poput grbe, ali kicma je uredu. Doticni doktor rekao je takodjerda odemo po jos misljenja, pa i po preporuci Dr. Djapicu. Dva doktora se potpuno slazu sa ovim navedenim, navodno se kroz godine javlja i krivo drzanje, to (naravno) postaje sve vidljivije, a da ne pricam o kompleksima, psihoemotivnim problemima mogucim, itd. Muz i ja smo se tada odlucili za operaciju. Medjutim kada smo dosli do Dr. Djapica rekao je da to po zdravlje opasno nije, stoga ne preporuca operaciju NIKAKO te nikakav CT, jer djeca od toga najceasce oboljevaju od leukemije.. prihvatite je takvu! Sto mislim da je kompletna idiotarija.. Moze li mi netko reci sto o opasnostima CT/a kod sad vec 5ogodisnjeg djeteta.. Dali je tko imao sliican slucaj.. Jer smatram ako se mana da rijesiti, rijesiti je treba. Naravno da je prihvacam kakvu god, ali ovo je ludost.. Eto, hvala na slusanju..

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

našla sam ovo:

http://www.jutarnji.hr/jedan-pregled...luca-/1039604/

iskreno neznam što bih ti rekla...
    ovo je s jedne strane zračenje, a s druge strane ako ne riješite to sada, razmisli o posljedicama i traumama koje će ti dijete imati kad naraste...

moraš odvagnuti za i protiv...

Doga avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Boxica, hvala ti.. Vazuci sam dosla do zakljucka da svakako zelim operaciju.. Zamisljajuci se u njezinoj kozi i dodatno uzevsi u obzir danasnjicu; u kojoj je fizicki izgled visoko rangiran, mislim da bi je na psihoemotivnom nivou navedeno 'unistilo'.. Ne zelim je podcijenjivati ni u kojem kontekstu (u smislu da se s tim nece znati nositi... ili opet da je operacija nece mnogo traumatizirati...), alii buducnost predvidjati ne mozemo, a ne zelim da se s tim nosi kroz zivot te sam spremna, tj. vidim kao svoju majcinsku duznost da potpuno odgovorno odluku, sa svim posljedicama nosim do kraja inajbolje sto znam. Konkretno me sad zanimaju opasnosti moguce od CTa te koliko Djapicevo 'uzviseno' misljenje uvazavaju njegove kolege... iskreno, ne znam da li bih pokazala njegovo misljenje (da se zasad ne operira) ; posto se doticna operacija izvodi najkasnije do osme godine - kao idealno, seste.. sto je uskoro.

Doga avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Samo da zabiljezim, prosli smo 7 doktora i sakupili razna misljenja.. Zadnja informacija me uzasnula; od dr. Viraka, Sveto Simunka.. ukratko, kaze da je lako spustiti lopaticu, ali da ju je problem ustabiliti i zadrzati na mjestu, sto ukljucuje zasivavanje lopatice za rebra.. Sva sam se smrzla kad sam to cula.. Takodjer ce onda imati problema s pomicanjem te ruke, ali fizicki ce to izgledati u redu.. S tim da mislimo jos napraviti nakon nekog vremena plasticnu operaciju, da se ukloni oziljak (koji, pretpostavljam da ce se vidjeti)..

Majka me odgovara od operacije zbog mogucih trauma.. Vecina doktora je protiv operacije..

Bez obzira, ovaj mjesec idem u Klaicevu do dr. Ribicica i dogovoriti cu termin za operaciju.. Zna li itko koliko dugo se ceka da bi se termin oslobodio?

Hvala unaprijed..

Idnom avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

A jel sada ruka skroz funkcionalna?
    Ne znam nista o tome problemu, ali kad si napisala da poslije operacije ce biti estetski ok, no nece biti skroz funkcionalno ja bih uvijek dala prednost funkcionalnosti. No, kazem, ne znam nista o toj dijagnozi pa mozda grijesim.
    Moje dijete ima problem s nogom. U Klaicevoj bi ga vise puta operirali i noga bi estetski bila savrsena, ali ne bi bila potpuno funkcionalna pa smo se odlucila za dr. Djapica koji je jednom operacijom i mnogim gipsanjima vratio nozi potpunu funkcionalnost, ali nije estetski savrsena. Ne znam hoce li u nekim periodima zivota radi toga imati komplekse i patiti. Bar ce se moci baviti fizickim aktivnostima, rekreativnim sportom... A to je iz moje sadasnje perspektive vaznije za kvalitetan zivot.

Doga avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Bila sam kod Djapica i on je rekao da to za operaciju nije: 'prihvatite je takvu'.. Pa kvrapcu, prihvatim je ja i bez ruku, ali nije stvar u meni, vec kako ce se ona s tim nositi kroz zivot..

Za sada s rukom nema nikakvih smetnji, nista je ne boli, ali vidi se razlika u simetriji i s tom rucicom ne moze isto sto i s desnom.. Jedan estetski kirurg je rekao da bi, nadalje, ta lopatica mogla za sobom povesti i krivo drzanje, skoliozu..

Pretpostavljaju da ce s rukom, nakon operacije, imati manjih problema, no nista nikada nije garantirano.. Dug je oporavak, uz stalne vjezbe..

MM i ja smo se slozili kako je bolje da to lijepo izgleda, pa cak i ako ce imati manje smetnje, nego da ostane na ovome.. Jer kad se ona pocne dalje razvijati (kosti) to ce biti jako vidljivo, vec je i sada.. Odluka mi je uzasno teska, ali zacrtala sam operaciju i idem tim putem..
    Posljednje uređivanje od Doga : 01.05.2015. at 21:42

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Joj, Doga, jako teska odluka. Ne znam sta bi rekla, vjerojatno bi odlucila kao i vi. Vibram da sve dobro prođe. Moj je V operiran u Klaicevoj 2 puta, svaki put smo na operaciju cekali oko 2 tjedna. Jesi li se mozda raspitivala o kirurzima izvan Hr koji se bave takvim zahvatima?

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Draga Doga

drz te se! Vidjela sam na webu kako to izgleda i vjerujem da bih postupila kao vi.
    mozda stvarno da se raspitate za inozemstvo.

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

ne znam može li se ovo usporediti ali pogledaj malo: http://www.turkishjournalpediatrics.org/?fullTextId=962
    dolazi li u obzir možda ići odmah na neki intenzivni oblik fizioterapije pa da vidite da li se stanje popravlja pa onda ako nema pomaka na op. oko 7me god?

Idnom avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

Da, odluka je uzasno teska... Ne bih vas htjela ponovno staviti u nedoumicu i pred razmisljanja i preispitivanja, ali evo dobronamjerno cu ti staviti link na stranicu jedne djecje ortopedske klinike u Njemackoj u kojoj se lijeci jedan nas mali prijatelj od kojega su tu u ZG svi digli ruke. Pa mozda mozes pitati...
    http://www.kinderklinik-aschau.de

Zelim vam da donesete odluku s kojom cete svi zajedno biti sretni i zadovoljni! Sreeetno!!!

Doga avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Djevojke, hvala vam puno na podrsci!

Ovako, prvo misljenje smo dobili u Klaicevoj kod dr. Ribicica, pustili su me bez ispravne uputnice (na kojoj pedijatrica nije naglasila da je hitno) kada su vidjeli da sam poprilicno uzbudjena.. Dr. Ribicic je rekao da je kicma u redu, ali da NIKAKVE vjezbe ni fizioterapija to ne mogu to popraviti, te nas poslao na rengen..

Iz ordinacije sam izasla sva u suzama prema sm, svijet mi se urusio.. no nakon sto sam dr. Ribicicu donjela slike s rengena, rekao je da je proucio o cemu se radi, da je to urodjena mana (lopatica se zadrzala na mjestu u 4 mjesecu trudnoce) te da je moguca operacija. Meni i mm je pao kamen sa srca na tu vijest tada.

Na ren. slikama se vidi kost viska tj, okostenje, koje tvrdi da bi trebalo amputirati te onda povratiti lopaticu na mjesto. Ali prije magnetske rezonance i 3D rekonstrukcije, poslao nas je da skupimo sto vise misljenja, te predlozio dr. Djapica.

Iduce misljenje bilo je od privatnog kirurga specijaliziranog za podrucje ramena. On je svakako za operaciju te je rekao kako bi stanje moglo za sobom povesti krivo drzanje, skoliozu, itsl.. te da na lijepoj djevojci to nikako ne moze tako ostati. On nas je privatno spojio onda sa dr. Djapicem.

Dr. Djapic je obavio cetiri takve operacije, rekao je da ona za operaciju nije te da popi*di kada dr. samo tako preporucuju magnetske rezonance, koje su opasne te bi dijete moglo oboljeti od leukemiije. S poznatom recenicom: 'Prihvatite je tavu!!' - no koment, poludila sam na njega..

Zadnje misljenje je od dr. Viraka, koji je rekao da se definitvno radi operacija, ali da je lako lopaticu vratiti (rutinska procedura), vec je treba ucvrstiti (podvezujuci za rebra)..

I sad cekamo privatnika da se to rijesi vec duze vrijeme, ali ja vise nemam strpljenja za cekanje..

Zeljela bih opet na pocetak, u Klaicevu, dr. Ribicicu koji je rekao da ima spreman operativni tim ako se za to odlucimo.. Jer sto vrijeme duze ide, ja sam sve neodlucnija i u sve vecem strahu.. Misljenja od dr. su toliko razlicita i iscrpljujuca..

Imam 'srece' sto je mm beskompromisno za operaciju i to me nekako drzi.. Jer kaze da sve sto se da popraviti, treba se popraviti.. da je lijepa dijevojka i da ne dolazi u obzir da se s tom manom nosi kroz zivot.. I kada se stavim u njenu kozu, pristala bih radije na operaciju..
    Posljednje uređivanje od Doga : 02.05.2015. at 12:13

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Draga Doga, baš je teška odluka, koliko vremena uopće imate da odlučite, tj. do koje dobi se može raditi operacija?
    Kad sam pročitala da su posljedice krivo držanje i skolioza, najprije sam posmislila da to i nije velik estetski problem, ja naime imam i jedno i drugo, roditelji nažalost nisu smatrali bitnim vježbanje zbog skolioze u predškolskoj i osnovnoškolskoj dobi i tako je ostalo krivo držanje. U biti ljudi to niti ne primijete, ne na prvi pogled, ali se uvijek vidi na fotkama (i na videosnimkama, uvijek se neugodno iznenadim kko sam nakrivljena kad gledam snimke nekih događanja gdje sam imala kakav govor ili fotke na kojima bih trebala stajati ravno). No to mi nikad nije bila nikakva smetnja, ni fizička (nemam više bolova u leđima od prosječne populacije), ni dečkima u mladosti, vrlo sam sportski tip i u 40-ima.
    S druge strane, kad sam vidjela fotke na netu baš za scapulu altu, vidim da je to ipak veći estetski problem od samo skolioze (ili možda i ne mora biti?).
    Držite se, kako god odlučite, budite mirni sa svojom odlukom jer želite najbolje za kćer

angel 1 avatar
    Datum pristupanja
    May 2010

Početno

Da grozno je kad roditelj treba biti pametan i odlučiti nešto što mu nije struka... Dobro je što ste tražili više mišljenja, a koma kad ispadne da su neka oprečna..
    Ja bi isto kao i Idnom potražila još jedno mišljenje stručnjaka van Hr , možda za početak putem maila pa da im pošaljete nalaze i snimke, da ne idete baš fizicki na pregled..
    Mislim mi stvarno imamo dobrih i stručnih doktora, ali ipak u nekim stvarima kaskamo za ostatkom svijeta...mozda se to u svijetu vec radi drugacije, a mozda i ne! Neki nasi doktori se usavršavaju, neki bas i ne..Ja bi pitala, provjerila pa bi onda mirna odlucila znajuci da sam ispitala sve mogućnosti..
    Bila sam s djecom bas kod dr Ribičića na onim rutinskim pregledima kukova i ostavio je na mene odlican dojam, ali da se radi o nekoj ovak vecoj i ozbiljnijoj stvari mene ( osobno ) bi mucilo sto je mlad-i da li ima dovoljno iskustva..što bi rekli: da li ima dovoljno takvih utakmica u nogama? Ja bih radije dala dijete u ruke nekome tko je vec odradio puno takvih operacija...
    Nije ni blizu slično ali primjer- prije 15-ak god sam trebala operaciju korijena zuba, da ne cekam mjesec i pol termin u bolnici odem hvaljenom privatniku sa super hi tech ordinacijom ( povratnik iz Austrije) ..uglavno doticni me izmesario samo tako ( operacija trajala sat vremena umjesto 15-20 min)..oporavljala sam se 2 tj ( umjesto 3-4 dana) i nakon 2 mj morala ponovo na operaciju jer ovaj nije dobro napravio samo sad sam ipak isla u bolnicu gdje dr napravi takvih operacija 5 dnevno, a ovaj privatnik mozda dvije godišnje... Samo na pocetku price to nisam znala...
    U svakom slučaju sretno !

*meri* avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj Doga prvotno napisa Vidi poruku
    rekao je da ona za operaciju nije te da popi*di kada dr. samo tako preporucuju magnetske rezonance, koje su opasne te bi dijete moglo oboljeti od leukemiije.
    treba na magnetnu ili na CT?
    magnetna nije stetna, CT je.

Doga avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

@meri, CT je s 3D rekonstrukcijom.. smusena sam.. da li znas koliko je stetno za dijete od navrsenih 5 godina.. Jer svasta citam, a nitko mi se nije javio da je imao slucaj gdje je dijete proslo takav pregled.

@viki, hvala ti na iskustvu i po meni si iznimna i hrabra zena.. Kada sam cula dijagnozu, odmah su mi iz okoline javili za par prelijepih djevojaka sa skoliozom i koje se sjajno nose, kao poticaj Ali za svoju kcer, na zalost, to ne mogu znati (kako ce se nositi), s tim da je ovo druga prica; poviseno rame, vidi se kost viska povise lopatice (koja dosta iskace van) i lopatica je za, otprilike, 6 cm povisenija od druge te anatomski izgleda i mnogo manja..

@angel, ovo sto si napisala me dalo na razmisljanje.. Probati cu saznati kako da se povezemo s nekim izvana, bila bi sjajna mogucnost preko maila poslati informacije.. jer i mene strah posto je Ribicic mlad dr. Osobno ne znam kakav mu je tim, ali njega svi jako hvale..

Nista. pokusati cu se povezati jos s privatnicima i nekime izvana.. Ako imate prijedlog s kime, molim vas recite.

Unaprijed hvala vam svima!
    Posljednje uređivanje od Doga : 02.05.2015. at 19:31

Doga avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Citiraj vikki prvotno napisa Vidi poruku
    Draga Doga, baš je teška odluka, koliko vremena uopće imate da odlučite, tj. do koje dobi se može raditi operacija?
    @viki, zaboravih odgovoriti na ovo.. operacija je izvediva do 8 godine zivota.. Sa 6 god je idealno vrijeme za operaciju, sto je nama za god. dana.. Mi bi sto prije, da do skole bude uredu jer, ponavljam, nakon same operacije slijedi tezak oporavak uz fizioterapiju - vjezbice.. Pretpostavljam da ce od operacije jos godinu dana trebati intezivnog rada da to sve bude kako spada..

*meri* avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj Doga prvotno napisa Vidi poruku
    @meri, CT je s 3D rekonstrukcijom.. smusena sam.. da li znas koliko je stetno za dijete od navrsenih 5 godina.. Jer svasta citam, a nitko mi se nije javio da je imao slucaj gdje je dijete proslo takav pregled.
    nemam osobnog iskustva sa CT- om tako da ti nazalost ne mogu bas puno pomoci. znam jedino da je to velika kolicina zracenja. moze biti kasnije posljedica, a i ne mora, ali to znas vec i sama. za magnetnu znam da ne skodi.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •