Citiraj mitri prvotno napisa Vidi poruku
S obzirom da su u srpnju i kolovozu velike vrućine i na moru pola dana moramo biti zatvoreni u klimi, razmišljamo da ove godine godišnji odmor provedemo negdje u planinama. Imate li kakve preporuke? Ono što nam je bitno je da u blizini ima nekog sadržaja za djecu te da nije prevelika udaljenost od Zagreba (max. 3 sata vožnje).
Mi svake godine bar dio godišnjeg provedemo u planinama.
U Hrvatskoj, moja preporuka su vam Lokve ili Fužine. U Lokvama smo bili kad nam je sin imao 10 mjeseci, nije još ni hodao, a obišli smo s njim tog ljeta Gorski kotar uzduž i poprijeko (Lokvarsko jezero, mini-farma Lazac, Matić-poljana, Golubinjak, Tuhobić, bili smo čak i do Risnjaka s njim).
Kasnije sam vidjela da su tamo otvorili i Muzej žaba, a i špilja Lokvarka je ponovo otvorena za posjet.

Fužine su isto prekrasne, iako malo više turistički usmjerene (ali sadržaja sigurno ne fali, a ako hoćete, možete se i odvesti na jednodnevno kupanje i opet natrag u svježinu).

Od Slovenije, sve preporuke za Bohinj (Bled ne - previše mi je mondeno-luksuzno nastrojen, i ne osjećam se baš ugodno tamo). Na Bohinju možete pješačiti, voziti se žičarom na Vogel (fantastično!), voziti brodićem po jezeru, možete se i kupati. U obližnjoj Bohinjskoj Bistrici je lijepi aqua-park, ako ste ljubitelji bazena. Ima u blizini i rančeva s konjima.

Također, lijepo nam je bilo i u Kranjskoj Gori, ona je prepuna sadržaja za djecu, ali meni je veliki minus što su od malog, pitomog alpskog sela stvorili turistički resort pretrpan apartmanskim kućama, tako da se jedva može prolaziti po onim uskim uličicama. Tako da već nekoliko godina nismo zadržavali u Kranjskoj Gori, nego ako idemo u taj kraj, odsjedamo ili kod jezera Jasna (mirniji predio, podalje od glavnog centra) ili na Vršiču u nekom od planinarskih domova (ok, to je smještaj samo za noć-dvije).

Ako preferirate seosku atmosferu, onda preporučujem Logarsku dolinu ili još bolje Robanov kot, ima nekoliko kmetija s odličnim smještajem i prehranom, a izbora za šetnju koliko voliš.

Otkako nam je sin porastao, češće su nam kombinacije cjelodnevno hodanje s noćenjem u planinarskom domu, tako da nisam neko vrijeme bila po ovim smještajima, ali mjesta su ostala ista, samo je stvar osobnih preferencija što izabrati i na koliko dugo...