Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: Zajednički troškovi u zgradi

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno Zajednički troškovi u zgradi

Naša zgrada je relativno nova, ima nas koji tu živimo 3-4 godine, neki manje, par stanova još nije useljeno.
    Učimo se suvlasničkoj demokraciji i suživotu, za sada održavamo sastanke svakih par mjeseci uvijek kod nekoga, imamo dnevne redove, zapisnike, dogovaramo se...
    No, ono što nas još malo muči jest kako dijeliti zajedničke troškove.

Zajednička struja - to je struja rasvjete na stubištu, više manje pali se redovito jer je hodnik mračan. I vrata od garaže su na struju, ali ne koriste se prečesto jer većina parkira vani. I sad, kako podijeliti tu struju?
    Po stanu? Nemaju svi isti broj članova, nemaju svi garažu.
    Po članu kućanstva? Neki imaju male bebe, broje li se i one? Neki imaju članove koji dio godine ne žive u stanu, broje li se i oni? Broje li se svi koji su prijavljeni?
    Do sad nam struja nije bila neka velika stavka pa se to nije potezalo, ali je ove zime rata skočila 4 puta u odnosu na potrošnju ljeti pa smo svi malo flipnuli, nije nam jasno zbog čega. I sad je već teže platiti ratu i svi misle da tu nešto nije fer.
    Recimo, ovi u prizemlju, ne pale ni rasvjetu jer im ne treba, niti imaju garažu..

Čišćenje - to plaćamo po stanu. No, ni tu nije sve jasno - nemaju svi stanovi jednak broj članova koji prljaju stubište. Netko živi na prizemlju, a netko na 3. katu itd.

Kako se to dijeli da baš ne bude nefer (jer fer će teško biti), a da opet podjela tih režija ne bude složeni matematički račun.

Da se razumijemo, do sad nije bilo nekih problema, niti se mi svađamo ili ružno gledamo, ali voljela bih znati kako vi to drugdje rješavate pa da vidimo možemo li unaprijediti sustav u svojoj zgradi.

ninik avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

kod nas se ti troškovi stubišta plaćaju iz pričuve koju vodi upravitelj zgrade, neka vanjska firma ovlaštena za zastupanje zgrada.
    a pričuva se računa po kvadratu stana, ne po članovima.

obično je pričuva od 3 do 8 kn po kvadratu.

phiphy avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Ako vam je rata skočila i provjerili ste da nije greška u očitanju brojila, velike su šanse da je netko na zajedničku struju prikopčao neki jači potrošač, npr. susjed uvalio zamrzivač u svoju garažu. Kako protiv toga, ne znam. I kako više fer podijeliti troškove, a da ne postane nauka i nečiji višesatni posao brinuti tko je kad na godišnjem, kome je svojta došla u posjet na 5 dana pa više pale svjetlo itd. isto ne znam, a i mislim da nema puno smisla. Odnosno, kome ima, neka se time i pozabavi i računa. Obično onda svima odjednom obračun onakav kakav je trenutno postane u redu.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

na ninik X, kroz pričuvu najbolje provući sve troškove, i plaća se naravno po kvadraturi stana.Niakakvo plaćanje čišćenja stubišta sa strane i sl.

Nema veze što oni u prizemlju ne prljaju stubište, isto tako ako curi krov vlasniku stana na zadnjem katu, popravit će ga se iako ne curima onima niže, radi se o nekoj vrsti solidarnosti.
    Mi smo prezadovoljni s našim predstavnikom stanara a i firmom koja održava zgradu.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

eh da mi na smo ugradili na rasvjetu po stubištima ono čudo što nakon nekoliko minuta automatski gasi svjetlo, apsolutno je cost-effective rješenje. Ne mogu se uopće sjetiti riječi kako se to zove.

rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

tamo gdje sam prije živjela je bilo 7 stanova i sve se plaćalo iz pričuve, bez obzira koliko ljudi gdje živi i koga ima, a koga nema.
    Ali treba vidjeti i ovo što phiphy kaže. možda je nešto u kvaru ili se stvarno netko prikopčao s nekim većim potrošačem.
    a i zimi kraće traje dan pa se češće pali i svjetlo na stubištu (iako je 4x povećanje ipak previše za tako nešto)

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

dok sam zvijela u zgradi islo je preko pricuve, svi troskovi.

*meri* avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

mi placamo zajednicku struju iz pricuve, koja se placa ovisno o kvadraturi stana, a cisnjenje stepenica se placa po stanu. znaci svi placaju jednako, bez obzira na kojem je katu i koliko ima stanara u kucanstvu.

*meri* avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

i mi imamo svjetlo koje se ugasi samo nakon nekog vremena.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Mi smo mala zgrada, 11 stanova.
    Struja ide iz pričuve, a čistimo sami.
    I kosimo travu.
    Ispadne me čišćenje ta tri kata 3-4 puta godišnje.

I ja živim u prizemlju i realno nemam što čistiti, kao što me ne zanima ni farbanje hodnika jer ga skoro ni ne vidim, a bome ni ako krov procuri nije me briga.
    Ali ne može se tako živjeti.
    Jer izrazito me zanima da se trava kosi, jer mi se djeca igraju na toj livadi.
    Pa mi je važno da kose i oni koji nemaju djecu.
    I da rasvjeta oko zgrade radi besprijekorno, jer sam u prizemlju :/

Zato se troškovi pokrivaju iz pričuve, a što možemo, odradimo sami.

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Da, pricuva, kao i kod ostalih
    Placamo po kvadraturi

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ovdje gdje sam sad svi troskovi izvan moga stana se placaju preko pricuve. Pricuva se obracunava po kvadraturi stana. U prijasnjoj zgradi smo čišćenje organizirali mimo pričuve pa je svaki stan placao isto, nije se gledala kvadratura.

olja avatar
    Datum pristupanja
    May 2012

Početno

I mi placamo po kvadraturi stana, tim novcem se podmiruju tekuci troskovi zajednicke struje, ciscenja, stubisne sijalice i sl. Mjesecni prihodi su veci od rashoda, tako da svake godine krecimo haustor, a s obzirom da je zgrada nova nemamo vecih izdataka.

Zimi i nama struja bude dvostruko veca nego u ljetnom periodu, ali je to ocekivano jer je sama cijena 50% veca, a i svjetlo u haustoru se koristi vec od 16-17 sati, ali 4 puta veci racun nam jos nije stigao.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Pričuvu plaćamo, kao i svi vi, po kvadratiri stana, ali oni najmanju cifru jer se manjina u zgradi nije htjela složiti s većom cijenom. Pa nije da baš imamo neku ušteđevinu, a tu ušteđevinu čuvamo za neke veće stvari, a ne plaćanje zajedničke struje i čišćenja.

Ima li netko tko to ne plaća iz pričuve?

Btw, naravno da se i naše svjetlo gasi samo. Plus, korištenje svjetla više-manje isto je i ljeti i zimi, zato što hodnici nemaju prozora pa se uvijek pali.
    Imamo veliku podzemnu garažu i mogu vidjeti da tamo nitko nije uvalio ništa što troši. Tako da mi ta 4x veća potrošnja nije jasna.

phiphy avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Mi ne plaćamo struju iz pričuve, dolazi nam na računu od struje za svaki stan. Čišćenje skupimo i platimo teti.

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Nama sva struja ide iz pričuve, a čišćenje ide po stanu "na ruke" čistačici, osobi iz zgrade što mi je OK jer čim je nešto prljavo, ona odmah čisti tako da zgrada blista.
    A inače u zgradi imamo jednog lika koji je odlučio ništa ne plaćati, ni pričuvu ni čišćenje jer se ne slaže s našim investicijskim planom održavanja. Tako da sada piše prigovore za ovrhu, a u budućnosti će ga to jako skupo stajati.
    Pričuva i jest neki oblik zajedničkog ulaganja i ljudi nikako da shvate da odluku o financiranju iste donosi natpolovična većina, sviđalo se to nekome ili ne.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    Pričuvu plaćamo, kao i svi vi, po kvadratiri stana, ali oni najmanju cifru jer se manjina u zgradi nije htjela složiti s većom cijenom. Pa nije da baš imamo neku ušteđevinu, a tu ušteđevinu čuvamo za neke veće stvari, a ne plaćanje zajedničke struje i čišćenja.

Ima li netko tko to ne plaća iz pričuve?

Btw, naravno da se i naše svjetlo gasi samo. Plus, korištenje svjetla više-manje isto je i ljeti i zimi, zato što hodnici nemaju prozora pa se uvijek pali.
    Imamo veliku podzemnu garažu i mogu vidjeti da tamo nitko nije uvalio ništa što troši. Tako da mi ta 4x veća potrošnja nije jasna.
    Ako ne ide iz pričuve, onda svaki stan jednako. Nikad ne može biti baš ravnopravna i pravedna raspodjela, ali to je suživot u zgradi.

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Švrćo prvotno napisa Vidi poruku
    Ako ne ide iz pričuve, onda svaki stan jednako. Nikad ne može biti baš ravnopravna i pravedna raspodjela, ali to je suživot u zgradi.
    isto ovako.
    svaki stan jednako, na ruke predstavniku stanara koji je placao racun elektri.

sad smo promijenili upravitelja zgrade, i struja ce ici iz pricuve.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Mi isto sve iz pričuve plaćamo i struju i čišćenje i popravke. Pričuva je po kvadratu stana i za 95% stanova je preko 200 kn mjesečno.

Samo mi nije jasno kako garaže nemaju odvojena brojila. Trebalo bi možda pokušati iz pričuve instalirati satove za struju.
    Nama se nedavno zaštopao odvod za sudoper, al ne unutar stana i to je isto išlo iz pričuve. Sve što nije unutar stana ide iz pričuve. Mi nemamo garaže u zgradi.

S druge stane nedavno je instaliran videonadzor na ulazu u zgradu, dvije kamere, plaćeno iz pričuve. Ja sam bila apsolutno protiv toga, al što mogu, netko je baš htio.

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    Mi isto sve iz pričuve plaćamo i struju i čišćenje i popravke. Pričuva je po kvadratu stana i za 95% stanova je preko 200 kn mjesečno.

Samo mi nije jasno kako garaže nemaju odvojena brojila. Trebalo bi možda pokušati iz pričuve instalirati satove za struju.
    Nama se nedavno zaštopao odvod za sudoper, al ne unutar stana i to je isto išlo iz pričuve. Sve što nije unutar stana ide iz pričuve. Mi nemamo garaže u zgradi.

S druge stane nedavno je instaliran videonadzor na ulazu u zgradu, dvije kamere, plaćeno iz pričuve. Ja sam bila apsolutno protiv toga, al što mogu, netko je baš htio.
    Kod nas su u bivšoj zgradi uveli videonadzor tek nakon par provala, tako da je to u stvari dobra stvar.
    Od onda više nije bilo provala.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ovdje gdje živim je velika zgrada sa preko 100 stanova i sve se plaća iz pričuve.
    U zgradi gdje imam drugi stan, a koja je daleko manja, se zajednička struja, čišćenje i naknada predstavniku suvlasnika plaćala mjesečno njemu na ruke sve do uvođenja fiskalnih računa. Sada se i tamo to sve plaća iz pričuve.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •