Svi izvori domaćeg maslinovog ulja su nam presušili, približava se trenutak kupovine ulja u dućanu, što nisam nikad napravila, pa molim preporuke.
Hvala
Svi izvori domaćeg maslinovog ulja su nam presušili, približava se trenutak kupovine ulja u dućanu, što nisam nikad napravila, pa molim preporuke.
Hvala
Mi kupimo u zadruzi Blato, ili na Dolcu gdje na jednom štandu gore prodaju bračko maslinovo ulje.
meni je ovo fino
http://www.olistria.com.hr/
U Sparu sam vidjela ovo: http://www.trenton.hr/maslinovo-ulje
Nisam još uzela (iako mi je stara zaliha na izdisaju + uzela neko niskobudžetno iz Lidla, nije loše ali nije kao hrvatska ulja) ali kolegica je rekla da je ok.
Ima u supermarketima ona šira boca zadruge Blato, bude oko 60kn, nekad je i na akciji.
I ja koristim Zvjezdino. Uvijek imam zalihu kvalitetnog domaćeg i bocu Zvjezdinog. Domaće koristim za jela u kojima je bitan okus i kvaliteta maslinovog ulja - salate, šalša i sl., a Zvjezdino za sve ostalo.
Kupujete Zvijezdno jer je dobro ili zato sto mislite da je hrvatsko ?
Uvozno ulje je uglavnom mješavina raznih EU ulja (tako piše na mnogim bocama pa i domaćim - Trentonovim, svim Zvijezdinima itd.)
Ako kupuješ jeftinije uvozno, onda ti je skoro pa svejedno - okus je gotovo isti i kod K+, i Spar marke, i Bille, i Zvijezde, mislim da jedino Lidl ima dvije vrste od kojih je jedna baš gorka, a druga OK.
Domaće djevičansko (tipa Blato ili ovaj skuplji Trenton) ipak ima posebniju aromu i miris.
Kladila bih se da Zvijezda nije hrvatsko uljem nego uvoz iz EU.
Meni je bračko sa Dolca nešto bolje od Blata, a generalno su oba tak-tak - srednja kvaliteta, nisu loša, ali nisu niti neko čudo u usporedbi sa domaćim uljima koja sam prije nabavljala od poznatih.
Ti poznanički kanali su mi dosadili i postali prekomplicirani, jednostavno mi se više ne da ulagati toliko truda u nabavku ulja. A znalo mi se dogoditi i da kupim veću količinu, a ulje bude gorko.
A ova flaširana dućanska, dakle nedomaća ulja su mi više manje sva ista, bez obzira na cijenu, recimo išla sam kupiti slavno lunsko ulje na Pagu, pa mi to nije bilo ništa puno bolje od ulja iz zadruge Blato,
Pa prema informacijama koje ja imam, ove godine nema dobrog domaćeg ulja. Rekao mi je kolega (koji mi je inače dobavljač jer u obitelji ima proizvođače ulja) da je zbog maslinove muhe ove godine ulje dobro samo za kolomaz. Eh, sad, da li se to odnosi na cijelu obalu - nemam pojma. Ne da mi se tražiti druge dobavljače. Snaći ćemo se s onim što se nudi po dućanima, do iduće berbe.
Čim moji dobavljači opet budu imali svoje ulje, ja ću dobiti informaciju i vraćam im se.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 27.04.2015. at 12:59
Tako je. Jesenas nismo uopće brali masline, jer ih nije bilo i to je više pravilo neko iznimka.
Zbilja se u dućanu trudim kupiti domaće, ali me beskrajno nervira kad pod "domaće" prodaju mađarsko-poljsko-češki Ledo povrtni asortiman smrznutog ili mješavinu EU ulja pod domaću djevičansku Zvijezdu. Nema razlike između K+ djev.masl. ulja po 26kn i Zvijezde po 55kn, a ta razlika u cijeni me užasno nervira. Otkad imam progresivne naočale, mogu pročitati i one najsitnije deklaracije.
Marta, isto je, kažu, s medom.
Posljednje uređivanje od čokolada : 27.04.2015. at 13:06
potičete hrvatsko maslinarstvo ili mislite da španjolska nema dobre masline?
mi puno tog ulja koristimo, moja djeca obožavaju maslinovo ulje, jedna od največera im je kuhano jaje, maslinovo ulje, sol i točanje kruha :D
tako da kupujem domaće za sirovo, a talijansko ekstravergine za kuhanje. sve kuham na maslinovom pa mi treba ovo jeftinije, a glavno mi je da je ekstravergine. znam kupiti i u centrima, tipo plodinama, kad je na nekoj akciji.
inače, i ta ulja preko poznaničkih kanala mogu biti svakakva. dok mi je mama radila u laboratoriju, svako smo davali na analizu. uglavnom je bila riječ o vrhunskom ulju. al znali su se malo i zaigrati, pa pomiješati, to kad bliži poznanici ostanu bez ulja, pa računaš na dalje![]()
ajme marta, pa šta ću ja onda, mi najvolimo ovo naše![]()
Nije istina da ove godine nema dobrog maslinovog ulja. Maslinova muha nije napala sve maslinike![]()
ima u veroniki u ilici domaceg maslinjaka po (mislim) 80 kn, probala sam ga i super je, kad presusim planiram tamo ubosti bocu-dvije.
Vjerujem ja tebi.
Ali marta i moj dobavljač su iz istog kvarta - tamo je maslinova muha napravila veliku štetu. A meni se nije dalo tražiti drugog privatnog dobavljača. Otprašila u Lidl i kupila njihovo negorko ulje.
Eh, ništa, morat ćemo se ogledati po tvom kvartu u potrazi za domaćim uljem, he he he....
Preporučila bih Vam Agrolagunino ulje, ako ga možete nabaviti (mislim da bi ga u Konzumima trebalo biti) Evo link http://www.olistria.com.hr/default.aspx?id=28
Kvaliteta je dobra, za cijenu ne znam (nikad nisam probala maslinovo ulje a da nije od tate)
Osim što imaju maslinike diljem zapadne obale Istre, otkupljuju masline od lokalnih maslinara.
Hvala za odgovore za ulje.
Moji izvori meda su:
http://www.vezmar-med.hr/
http://www.tvrdichoney.com/index.php?lang=hr
I jednog i drugog su mi preporučili prijatelji koji su im susjedi.
Od kupovnih, IMHO bracko maslinovo mi je najbolje, pa onda Blato (Korcula), pa onda Olistra (Agrolaguna, porecko podrucje).
Ako kupujete talijansko, kupite iz regije Puglia (Apulija), iako su takodjer jako dobra ulja sa Sardinije i toskanska ulja.
Inace znam imati i "vlastito ulje" - tj. poberem masline pa u lokalnoj uljari zamijenim za ulje, znam da su isto podrucje i kvaliteta kao i moje masline - no prosla godina je bila vrlo oskudna, nedovoljno za godinu dana redovitog koristenja.![]()
Meri nadi lokalnog pčelara. To ti je najčešće najbolja varijanta za čisti med.
Naše otočke pčele donjele prošle godine hrpu vrijeska a kesten i bagrem podbacili.
već razmišljamo da ih skoro sve odvezemo dolje.
A maslinovog ulja imamo možda za jesti do jeseni i to iz 2013 jer prošle godine nismo imali kaj ni pobrati.
Posljednje uređivanje od ribice : 27.04.2015. at 16:31
Ista je cijena Agrolaguninog u konzumu i agrolaguna trgovini.Zivim iznad jedne pa znam
mislila sam direktno kod njih gdje imaju proizvodnju. mislim da je nesto jeftinije.
kupim od kolege i od prijatelja od drugog kolega
no, koliko je tam cijena litre? uskoro idem u poreč
vidjela sam na karti - ali ak nije nešto jeftinije j, jednostavnije mi je kupiti u blatu u Zagrebu
Nano - nisam ih uspjela dobiti jer rade od 9-15 radnim danom, a subotom od 9-12 sati. Cimni ih na 052 422 500.
Inače, nisu iza Kauflanda, nego preko puta Lidla![]()
Ako ne ubodeš tamo, imaju butigu preko puta tržnice, isto rade ujutro, od 8-14 sati. Ali tamo imaju i njihovo vino (buteljke i rinfuza), sireve, tartufe - pored ulja.
Piši PP ako ti se pije kava.
hvala Sumskovoce - no idemo obiteljski, tak da moram kavu piti s njima![]()
Ponuđena = počašćena![]()